Medovik
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΙΚ

Medovik: Το λαχταριστό ρωσικό κέικ με καραμελωμένο μέλι και αφράτη κρέμα που μοιάζει με τούρτα


Lockdown vol. 2 και κάπως πρέπει να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι. Φυσικά και πάλι η κουζίνα, το ψήσιμο και τα γλυκά θα έχουν την τιμητική τους.

Το Medovik είναι ένα γλυκό που θα σας κερδίσει από την πρώτη κουταλιά. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε για να το ετοιμάσετε θα είναι σίγουρος κερδισμένος.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ρωσικό γλυκό που είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τούρτα. Αποτελείται από πολλές στρώσεις σαν παντεσπάνι που γίνεται με καραμελωμένο μέλι και ανάμεσά τους πρωταγωνιστεί μια αφράτη κρέμα. Τα ρετάλια της ζύμης γίνονται ένα τραγανό μπισκότο για έξτρα νοστιμιά και διακόσμηση.

Η απίθανη συνταγή του Λάμπρου Βάκιαρου μπορεί να είναι απαιτητική, το αποτέλεσμα, όμως, θα σας αποζημιώσει.

Δείτε τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το λαχταριστικό κέικ:

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

170 γρ. βούτυρο

150 γρ. μέλι

100 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 κ.γ. βανίλια ή 2 βανιλίνες

1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη κρέμα

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (παγωμένη)

40 γρ. μέλι

50 γρ. ζάχαρη άχνη

Κέικ
Κέικ /Φωτογραφία: Unsplash/toa-heftiba

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση: Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει και να βγάζει φυσαλίδες προσθέτουμε την μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε συνεχώς (σε αυτό το σημείο το μείγμα θα αρχίσει να ασπρίζει και ελαφρώς να αφρίζει γι’ αυτό πρέπει να ανακατεύουμε έντονα). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα τύπου ανοιχτής καραμέλας. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει 5 - 6 λεπτά.

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε με τα αυγά με τη βανίλια. Με πολύ αργή και σταθερή ροή προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα με το μέλι ανακατεύωντας έντονα έτσι ώστε τα αυγά να ομογενοποιηθούν και να μην ψηθούν. Με μία πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ομογενοποιούμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι (ιδανικά το έχουμε κοσκινίσει) με κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις σε 3 δόσεις. Μόλις ενσωματώσουμε όλο το αλεύρι θα έχουμε μία σχετικά μαλακή ζύμη. Για να την δουλέψουμε καλύτερα την μεταφέρουμε για 20 - 25 λεπτά στο ψυγείο έτσι ώστε να κρυώσει και να σφίξει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη. Αλευρώνουμε μία επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο μπορούμε περισσότερο στρογγυλό μέγεθος μέχρι 18 εκ. με πάχος λιγότερο από μισό εκατοστό. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού τσερκιού ή μικρό στρογγυλό μπολ από την ανάποδη, μαρκάρουμε και κόβουμε σε ολοστρόγγυλο σχήμα. Την περιμετρική ζύμη που περισσεύει την κρατάμε και την ψήνουμε στο χώρο που περισσεύει στο ταψί στο βήμα 5.

Μεταφέρουμε 2 στεφάνια ζύμης σε μία λαδόκολλα και με ένα πιρούνι τρυπάμε αρκετές φορές. Ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά και στη συνέχεια ανασηκώνοντας την λαδόκολλα μεταφέρουμε τις βάσεις σε μια επιφάνεια για να κρυώσουν (πολύ σημαντικό η βάση να μην ψηθεί πολύ και να είναι εύκαμπτη). Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη για να έχουμε σύνολο 10 στρώσεις. (αν χρησιμοποιήσουμε αμέσως το καυτό ταψί ίσως χρειαστεί να ψήσουμε 1 λεπτό λιγότερο).

Για την κρέμα και σύνθεση: Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρi να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη άχνη και ομογενοποιούμε.

Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ ή βαθύ πιάτο στο οποίο έχουμε βάλει ένα δάχτυλο γάλα, μουλιάζουμε τις βάσεις για 1” από την κάθε πλευρά.

Σε μία πιατέλα τοποθετούμε την πρώτη στρώση του κέικ και στη συνέχεια με ένα κουτάλι ή σπάτουλα απλώνουμε ομοιόμορφα μέρος της ποσότητας της κρέμας. Τοποθετούμε από πάνω μία δεύτερη στρώση και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να έχουμε και τις 10 στρώσεις με την κρέμα ενδιάμεσα. Καλύπτουμε με το κέικ με κρέμα εξωτερικά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη τριμμένη ζύμη.

Μεταφέρουμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε για 2 -12 ώρες για να δέσει.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από lambrosvakiaros.com





SHARE