Φωτογραφία: unsplash/@otjep
Φωτογραφία: unsplash/@otjep
23|10|2023 10:45
SHARE
HACKS

5 λάθη που κάνετε και δεν πετυχαίνουν ποτέ οι συνταγές των κέικ και των γλυκών σας


Όταν πρόκειται για συνταγές μαγειρικής, μπορείτε εύκολα να κάνετε πειραματισμούς και να δημιουργήσετε ένα ωραίο πιάτο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και στις συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Στα γλυκά, κέικ και μπισκότα τα οποία χρειάζονται ακρίβεια και συγκεκριμένους βαθμούς ψησίματος η παραμικρή αλλαγή της συνταγής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής σεφ Έντι Βαν Νταμ, γνωστός και ως «ο πρίγκιπας της ζαχαροπλαστικής» ερωτήθηκε για το ποια είναι τα λάθη που κάνουμε πιο συχνά και έδωσε τις απαντήσεις του στο dixiecrystals.

5 λάθη που κάνετε και δεν πετυχαίνουν ποτέ τα κέικ και τα φουρνιστά σας

Λάθος μετρήσεις

Όταν δεν είστε ακριβείς στη μέτρηση των συστατικών για τα αρτοσκευάσματα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απογοητευτικά έως καταστροφικά. Η γεύση, η υφή και η πυκνότητα μπορούν όλα να επηρεαστούν αρνητικά εάν οι μετρήσεις ξηρών ή υγρών συστατικών είναι λανθασμένες. Συστατικά όπως αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, σιρόπια, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και σκόνη κακάο είναι όλα καθοριστικά και πρέπει να γίνονται σε ακριβείς ποσότητες.

Λάθος μεζούρες

Θα λάβετε ανακριβείς μετρήσεις εάν χρησιμοποιείτε μεζούρα στερεών για υγρά ή μεζούρα υγρών για ξηρά υλικά. Τα ξηρά συστατικά όπως η ζάχαρη ποικίλλουν σε βάρος και δεν έχουν την ίδια μέτρηση με τα υγρά. Τα κύπελλα μέτρησης υγρών συνήθως έχουν λαβή ενώ τα ξηρά κύπελλα μέτρησης έχουν επίπεδη άκρη για να μπορείτε να ισοπεδώνετε τα συστατικά. Οι ανακριβείς μετρήσεις δεν είναι καλές κατά το ψήσιμο οποιασδήποτε συνταγής.

Μη χρήση συστατικών σε θερμοκρασία δωματίου όταν τα απαιτεί η συνταγή

Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι εντάξει να πάρετε ένα κομμάτι βούτυρο, αυγά ή γάλα κατευθείαν από το ψυγείο αλλά αν η συνταγή λέει ότι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πρέπει όντως να είναι. Τα γαλακτοκομικά συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου σχηματίζουν ένα γαλάκτωμα που παγιδεύει τον αέρα. Όταν ζεσταθεί στο φούρνο, αυτός ο αέρας διαστέλλεται και για αυτό γίνονται τα επιδόρπια σας αφράτα. Όταν προσθέτετε κρύα αυγά σε ένα κρεμώδες μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, αυτά τα κύτταρα αέρα καταστρέφονται. Τα κρύα συστατικά δεν ενσωματώνονται ομοιόμορφα για να κολλήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σβόλοι.

Δεν προθερμάνετε τον φούρνο

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε συστατικά όπως μαγιά, μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ. Αυτά τα συστατικά αντιδρούν στη θερμότητα. Θα προκύψουν προβλήματα εάν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή από την αρχή. Η μη προθέρμανση του φούρνου στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ανομοιόμορφο ψήσιμο και να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Διπλασιασμός ή μείωση στη των υλικών

Όσον αφορά το μαγείρεμα, για τις περισσότερες συνταγές, τα υλικά μπορούν απλά να διπλασιαστούν. Ωστόσο, για τα αρτοπαρασκευάσματα και τη ζαχαροπλαστική γενικότερα κάθε συστατικό να παίζει συγκεκριμένο ρόλο στη διαδικασία, επομένως το να διπλασιάσετε τα συστατικά αυθαίρετα, δεν θα έχει πάντα καλό αποτέλεσμα.

SHARE