Καλοκαιρινή μαρμελάδα βερίκοκο
Φωτογραφία: Unsplash
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ

Υγιεινή και πεντανόστιμη μαρμελάδα βερίκοκο με τζίντζερ


Η χειροποίητη μαρμελάδα με φρούτα εποχής είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά όταν η συνταγή είναι πολύ -μα πολύ- υγιεινή.

Το καλοκαίρι έχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, τα οποία μπορούμε να τα απολαύσουμε ωμά ή να φτιάξουμε ωραιότατη μαρμελάδα. Πλέον, τη μαρμελάδα εκτός από το ψωμί μπορείς να τη προσθέσεις σε μια ποικιλία τυριών δίνοντας περισσότερη ένταση, ακόμα και να συνοδέψεις το κρέας σε ένα πιο ιδιαίτερο γεύμα.

Ο Τάσος Αντωνίου, aka Μαμά Πεινάω, μας έδωσε την τέλεια συνταγή για καλοκαιρινή μαρμελάδα βερίκοκο με τζίντζερ. Η προετοιμασία της συγκεκριμένης συνταγής θα σου πάρει λίγη ώρα. Τα υλικά που ακολουθούν είναι για 12 μερίδες!

Αυτήν τη μαρμελάδα που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού μπορείς να την απολαύσεις χωρίς ενοχές.

Υλικά

  • 1 κιλό βερίκοκα κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και το νερό. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.
  • Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερίκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε «από πάνω» ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί.
  • Όσο βράζει η μαρμελάδα, αποστειρώνουμε τα βαζάκια: τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα. Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά.
  • Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το τζίντζερ και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
  • Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα βερίκοκο, βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά ένα πιάτο. Κατόπιν παίρνουμε μια κουταλιά και την τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου. Σηκώνουμε το πιάτο και ελέγχουμε: εάν στέκεται στο ίδιο σημείο, είναι έτοιμη.
  • Τη μοιράζουμε καυτή στα αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα βερίκοκο διατηρείται στο ψυγείο.




SHARE