Η συνταγή του καλοκαιριού: Μπρουσκέτες με σαρδέλες και ταραμά, έτοιμες σε λίγα λεπτά
Με σαρδέλες κονσέρβας φτιάχνουμε στο πι και φι το πιο νόστιμο ορεκτικό.
Οι μπρουσκέτες είναι το απόλυτο ορεκτικό αλλά και ένα νοστιμότατο συνοδευτικό, ειδικά για το καλοκαίρι που θέλουμε να τσιμπάμε κάτι ελαφρύ μαζί με τα δροσερά ποτά μας. Γίνονται εύκολα και γρήγορα με ό,τι υλικά έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας. Αν υπάρχει φαντασία και διάθεση για δημιουργία μπορούμε να φτιάξουμε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Και το καλύτερο; Γίνονται εύκολα και γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες, και φυσικά χωρίς καθόλου μαγείρεμα.

Μπρουσκέτες με σαρδέλες και μους λευκού ταραμά
Υλικά για 4 άτομα
- 4 µεγάλες φέτες χωριάτικο ψωµί, φρυγανισμένες
- 1 κονσέρβα σαρδέλες
- 1 λεμόνι, σε φέτες, κομμένες στα 4
- 8 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1 χούφτα φύτρες
Για τη μους ταραμά
- 200 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), χωρίς κόρα
- 75 γρ. λευκός ταραμάς
- 2 κ.σ. νερό
- ½ ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Μους ταραμά: Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο μούλτι τον ταραμά με το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά. Βάζουμε επίσης το ψωμί, το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.
Σύνθεση: Απλώνουμε λίγη μους σε κάθε φέτα ψωμιού. Βάζουμε πάνω δύο σαρδέλες, δύο κομμάτια λεμόνι και δύο ελιές. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι, γαρνίρουμε με φύτρες και σερβίρουμε.