Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά για το πιο ζουμερό μπούτι κοτόπουλο
Φωτογραφία: Shutterstock
06|08|2023 09:21
SHARE
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ TIPS

Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά για το πιο ζουμερό μπούτι κοτόπουλο -Βήμα -βήμα όσα πρέπει να κάνετε


Το κοτόπουλο είναι ένα από τα παντός καιρού πιάτα. Χορταστικό, υγιεινό και εύκολο στο μαγείρεμά του.

Όσο εύκολο κι αν είναι όμως το κοτόπουλο, στον φούρνο, στη σχάρα, ή το τηγάνι, υπάρχουν μερικά tips που αποκαλύπτουν οι ειδικοί ώστε να είναι πάντοτε ζουμερό μέσα και με λαχταριστή τραγανή κρούστα απ’ έξω, τέλεια ψημένο και με υπέροχη γεύση.

Οι σεφ και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής Marge Perry και David Bonom, έδωσαν στο site της Μάρθα Στιούαρτ τις χρήσιμες συμβουλές τους σχετικά με τη σωστή διαδικασία ψησίματος του κοτόπουλου και συγκεκριμένα αποκάλυψαν τα μυστικά για να βγει το μπούτι κοτόπουλο πιο λαχταριστό από ποτέ.

Οι βασικές τεχνικές ψησίματος για το μπούτι κοτόπουλου και στήθος είναι παρόμοιες, τα μπούτια κοτόπουλου όμως είναι πιο λιπαρά. Το επιπλέον δέρμα προστατεύει το εσωτερικό κρέας και το εμποδίζει να στεγνώσει.

Σεφ αποκαλύπτουν τα μυστικά για το πιο ζουμερό μπούτι κοτόπουλο -Βήμα -βήμα όσα πρέπει να κάνετε

«Σε αντίθεση με το στήθος, τα μπούτια κοτόπουλο ακόμη κι αν αν είναι υπερβολικά ψημένα μπορούν να παραμείνουν ζουμερά και τρυφερά και το πιο σημαντικό, είναι πιο γευστικά»

Ένα από τα μυστικά που αποκαλύπτουν οι σεφ ώστε το μπούτι κοτόπουλο να βγαίνει πάντα λαχταριστό είναι να το μαρινάρετε με ένα μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, λίγο λάδι δηλαδή, εσπεριδοειδή (όπως χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού), σκόρδο και καρυκεύματα.

Είτε ψήνετε μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκαλα είτε όχι, να θυμάστε πως το κρέας πρέπει να φτάνει σε εσωτερική θερμοκρασία 165 βαθμών φαρενάιτ για να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε τη θερμοκρασία είναι να βάλετε ένα ειδικό θερμόμετρο.

Πώς να ψήσετε το μπούτι κοτόπουλο με κόκαλα και πέτσα

1. Ψήστε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα η πέτσα και να γίνει τραγανή και έπειτα ψήστε σιγά- σιγά ώστε να μαγειρευτεί το εσωτερικό.

2. Συνεχίστε να μαγειρεύετε σε μεσαία φωτιά, μεταξύ 350 και 400 βαθμών φαρενάιτ. «Η πιο ήπια θερμότητα και ο μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος επιτρέπουν στο δέρμα να τραγανίσει όμορφα και να διατηρεί το κρέας εξαιρετικά ζουμερό».

Πώς να ψήσετε μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα

1. «Ζεστάνετε τη σχάρα μέχρι να είναι αρκετά καυτή ώστε να μην μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας 4 ίντσες πάνω από αυτήν για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα».

2. Μαγειρέψτε τα μπούτια σε άμεση φωτιά, γυρνώντας τα μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

3. Τα περισσότερα μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκαλα θα είναι έτοιμα μόλις η εσωτερική θερμοκρασία τους φτάσει τους 165 βαθμούς σε περίπου δηλαδή οκτώ με 10 λεπτά. Αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πάχος του κοτόπουλου και τη σχάρα σας.

SHARE