Αν είστε λάτρεις του ψωμιού ή της Γαλλίας (ή και των δύο) τότε πιθανόν γνωρίζετε το όνομα Poilâne. Ένα ταπεινό αρτοποιείο που άνοιξε το 1932 σε μια ήσυχη γωνιά του ρομαντικού Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού.
Εκεί, ο Pierre Poilâne δημιουργούσε όμορφα ψωμιά με παραδοσιακές τεχνικές και πωλούσε sourdough boule (διάσημα στρογγυλά ψωμιά που δουλεύονται όπως και οι μπαγκέτες) σε φτωχούς καλλιτέχνες με αντάλλαγμα ζωγραφιές από το ίδιο το ψωμί. Σήμερα, το Poilâne διευθύνει η εγγονή του Pierre, Apollonia, η οποία κληρονόμησε την αυτοκρατορία του ψωμιού στην ηλικία των 18, όταν οι γονείς της πέθαναν σε ένα τραγικό ατύχημα με ελικόπτερο το 2002. Από τότε η Apollonia, απόφοιτος του Χάρβαρντ, έφερε με επιτυχία το Poilâne στον 21ο αιώνα.
Φέτος η Apollonia Poilâne κυκλοφόρησε το βιβλίο μαγειρικής της, Poilâne: Τα μυστικά του παγκοσμίως διάσημου αρτοποιίου. Οι συνταγές περιλαμβάνουν τα πιο επιτυχημένα προϊόντα, όπως τα sourdoughs και τα κρουασάν που πωλούνται στα καταστήματα Poilâne καθημερινά, αλλά και πιο δημιουργικές προτάσεις.