Γαλλικό ψωμί
Ένα ψωμί, αριστούργημα/Φωτογραφία: Shutterstock
23|01|2020 08:11
SHARE
POILANE

Poilâne: Το πιο διάσημο αρτοποιείο του Παρισιού αποκαλύπτει το μυστικό για το τέλειο ζυμωτό ψωμί


Αν είστε λάτρεις του ψωμιού ή της Γαλλίας (ή και των δύο) τότε πιθανόν γνωρίζετε το όνομα Poilâne. Ένα ταπεινό αρτοποιείο που άνοιξε το 1932 σε μια ήσυχη γωνιά του ρομαντικού Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού.

Εκεί, ο Pierre Poilâne δημιουργούσε όμορφα ψωμιά με παραδοσιακές τεχνικές και πωλούσε sourdough boule (διάσημα στρογγυλά ψωμιά που δουλεύονται όπως και οι μπαγκέτες) σε φτωχούς καλλιτέχνες με αντάλλαγμα ζωγραφιές από το ίδιο το ψωμί. Σήμερα, το Poilâne διευθύνει η εγγονή του Pierre, Apollonia, η οποία κληρονόμησε την αυτοκρατορία του ψωμιού στην ηλικία των 18, όταν οι γονείς της πέθαναν σε ένα τραγικό ατύχημα με ελικόπτερο το 2002. Από τότε η Apollonia, απόφοιτος του Χάρβαρντ, έφερε με επιτυχία το Poilâne στον 21ο αιώνα.

Φέτος η Apollonia Poilâne κυκλοφόρησε το βιβλίο μαγειρικής της, Poilâne: Τα μυστικά του παγκοσμίως διάσημου αρτοποιίου. Οι συνταγές περιλαμβάνουν τα πιο επιτυχημένα προϊόντα, όπως τα sourdoughs και τα κρουασάν που πωλούνται στα καταστήματα Poilâne καθημερινά, αλλά και πιο δημιουργικές προτάσεις.

Φωτογραφία: Poilâne

Με αφορμή αυτό το βιβλίο μαγειρικής η Apollonia, απάντησε σε ερώτηση γνωστού περιοδικού, αναφορικά με το λάθος που κάνουμε στο σπίτι όταν φτιάχνουμε ψωμί «Το ψωμί που φτιάχνεται στο σπίτι γίνεται με την αγάπη και την ψυχή αυτού που το ζυμώνει, οπότε δεν μπορεί να πάει κάτι πολύ λάθος. Από την εμπειρία μου ωστόσο, θα πρότεινα να μην φοβάται κάποιος ένα ζυμάρι που είναι αρκετά κολλώδες και να μην προσθέτει πολύ αλεύρι για να διευκολύνει τη ζύμωση» απάντησε η γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με το ψωμί.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επιχειρήσετε μα φτιάξετε ψωμί, μην φοβηθείτε τη ζύμη που μπορεί να κολλάει στα δάχτυλά σας. Μην βάλετε «λίγο ακόμη αλεύρι». Το αποτέλεσμα θα είναι πιο αέρινο και θα σας δικαιώσει. Την Apollonia, την έχει δικαιώσει σίγουρα.

SHARE