Κολοκυθοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες σαν της γιαγιάς/Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπανδρέου
21|02|2023 10:58
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου -Light και πεντανόστιμοι


Αυτή η συνταγή για αφράτους κολοκυθοκεφτέδες υπόσχεται να γίνει ο αγαπημένος σας μεζές.

Οι λαχταριστοί αυτοί κολοκυθοκεφτέδες είναι τραγανοί απ' έξω, αφράτοι από μέσα και γεμάτοι αρώματα που απογειώνουν τη γεύση τους.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς «βαραίνουμε» με τα τηγανητά ή γενικώς προτιμούμε να τα αποφεύγουμε. Εμείς λοιπόν βρήκαμε μία εναλλακτική πολύ πιο ελαφριά εκδοχή για κολοκυθοκεφτέδες φούρνου που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους τηγανιτούς. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνταγή είναι νηστίσιμη, και αποτελεί το ιδανικό ορεκτικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Παρ' όλο που για πολλούς η παρασκευή κολοκυθοκεφτέδων φαντάζει μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, αυτή η εύκολη συνταγή από την ιστοσελίδα Miss Healthy Living θα σας κάνει να αναθεωρήσετε.

Υλικά

  • 700 γρ κολοκυθάκια
  • 300 γρ ξερά κρεμμύδια
  • 150 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4-5 σκ σκόρδο λιωμένες
  • 15 γρ μάραθο (οπωσδήποτε)
  • 2 κ.σ καλά αλεσμένο λιναρόσπορο ή 2 αυγά
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 250 γρ ρεβυθάλευρο ή καλαμποκάλευρο -η ό,τι έχετε
  • 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Τρίβουμε τα κολοκυθάκια από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, αλατίζουμε (περίπου μια κουταλιά της σούπας), ανακατεύουμε και αφήνουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (φρέσκα), τα ξερά κρεμμύδια τα οποία κόβουμε σε μικρά καρέ, το λιναρόσπορο, το μάραθο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
  • Με ένα πιρούνι ή καλύτερα με τα χέρια μας στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια ώστε να φύγουν τα υγρά. Τοποθετούμε τα τριμμένα κολοκύθια στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα άλευρα λίγο - λίγο και ανακατεύουμε. Ανάλογα το πόσο καλά έχετε "στύψει" τα κολοκυθάκια θα εξαρτηθεί και το αλεύρι που θα χρειαστούμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι σφιχτό αλλά θα κολλάει στα χέρια.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Σε αυτό το σημείο όποιος θέλει προσθέτει και λίγη χοντροτριμμένη φέτα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 και στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε να πάει παντού. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στη λαδόκολλα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά στους 220 σε αέρα.




SHARE