Ντόνατς στο φούρνο

Ντόνατς στον φούρνο -Κόψε θερμίδες όχι απόλαυση

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες γυναικών όταν η συζήτηση έρχεται στα γλυκά. Αυτές που τρώνε πολύ λίγο ή επιλέγουν υποκατάστατα ζάχαρης -προσωπικά προτιμώ τη στέβια- οι υπόλοιπες που τα έχουν αρνηθεί δια βίου και οι πιο τυχερές, οι οποίες δεν γνωρίζουν περιορισμούς.

Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία καλό είναι να μην συνεχίσετε το διάβασμα. Οι υπόλοιπες όμως, μείνετε εδώ. Ακολουθεί συνταγή για ντόνατς στον φούρνο. Ναι, οκ μπορεί να έχουν λίγη ζάχαρη, δεν παύουν όμως να έχουν ψηθεί σε φούρνο και όχι μέσα σε ένα τηγάνι γεμάτο καυτό ελαιόλαδο.

Αν και θεωρείται ένα από τα πιο κολασμένα γλυκά (η πολύ αφράτη ζύμη, η ανάλαφρη γεύση, η θεϊκή γέμιση) είναι και μια βόμβα θερμίδων αφού μέρος της λιπαρής ύλης που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα προσροφάται στο ντόνατ, αυξάνοντας τις συνολικές του θερμίδες. Και όχι μόνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το τηγάνισμα είναι ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Γι αυτό και λίγο πιο κάτω θα δείτε πώς θα φτιάξετε τα αγαπημένα σας ντόνατς στο φούρνο.

Unsplash

Yλικά

1 κούπα χλιαρό γάλα
1 φακελλάκι μαγιά
1 αβγό
450γρ. αλεύρι
5 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο


Εκτέλεση
Χτυπάτε με έναν αναδευτήρα τα υλικά να γίνουν ζύμη και προσθέτετε το βούτυρο στο τέλος.
Αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια την κόβετε σε μικρά κομμάτια, σε ίσα μεγέθη.

Με το χέρι κάνετε κάθε κομματάκι, μπαλάκι το ανοίγετε και βάζετε μέσα πραλίνα ή μαρμελάδα.

Τα κλείνετε σαν πουγκί και τα βάζετε σε ταψί όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα με το κλείσιμο από κάτω. Τα αφήνετε στην άκρη για μισή ώρα να φουσκώσουν.

Ψήνετε περίπου 20 λεπτά, στους 180 βάθμούς.

Όταν βγουν αλείφετε με λίγο βούτυρο λιωμένο να γυαλίσουν και πασπαλίζετε ζάχαρη άχνη.