Λουκουμάδες του «Κρίνου»
Λουκουμάδες του «Κρίνου»/ Φωτογραφία: Instagram/ @thefoodlovercouple
05|11|2023 12:23
SHARE
ΚΡΙΝΟΣ

Οι φανταστικοί λουκουμάδες του Κρίνου γλυκαίνουν την Αιόλου από το 1923


Οι τραγανοί λουκουμάδες του ιστορικού ζαχαροπλαστείου του «Κρίνου» με την τρύπα στη μέση κάνουν την Αιόλου να  μοσχοβολάει εδώ και εκατό χρόνια.

Συνδεδεμένος με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τότε που κάθε βόλτα στο κέντρο συνοδευόταν απαραιτήτως και από μία στάση στη vintage σάλα του, ο «Κρίνος» αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αθήνας.

Στο υπέροχο διώροφο νεοκλασικό της Αιόλου, το 1923 ο ζαχαροπλάστης Μήνας Κασιμάτης, ερχόμενος στην Ελλάδα για μία νέα ζωή, αποφάσισε να στήσει την επιχείρησή του, μαθαίνοντας τους Αθηναίους στα πολίτικα γλυκά. Στο κτίριο αυτό παλιότερα, από το 1855, βρισκόταν το φαρμακείο του Σταμάτη Κρίνου το πρώτο της πρωτεύουσας, εξ ου και ο Κασιμάτης έδωσε το όνομα το όνομα αυτό στο μαγαζί του,

Έτσι, στις 20 Μαρτίου 1924 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με «όλα τα εκλεκτά Αθηναϊκά, Πολίτικα και Ανατολικά είδη της Ζαχαροπλαστικής», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Σμυρναίικες βασιλόπιτες, αρωματικά τσουρέκια, κουλούρια, τα περίφημα κατημέρια, σιροπιαστά γλυκά ταψιού και φυσικά οι λουκουμάδες ξετρέλαναν τους Αθηναίους, που έκαναν ουρές για να δοκιμάσουν τις άγνωστες έως τότε νοστιμιές του Κασιμάτη. Μαζί και οι Μικρασιάτες, που μαζεύονταν στον «Κρίνο» για να θυμηθούν τις γεύσεις του τόπου τους, αλλά και να ανταλλάξουν τα νέα τους.

Το υπέροχο κτίριο της Αιόλου δεν έχει αλλάξει, απλώς έχει αναπαλαιωθεί, διατηρώντας την αρχοντική του αύρα. Μασκότ του μαγαζιού, ο ζαχαροπλάστης, που καλωσορίζει τους πελάτες στην είσοδο με ένα πιάτο λαχταριστούς λουκουμάδες. Μπαίνοντας στην κυρίως σάλα, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει: τα μαρμάρινα τραπεζάκια με τις βιενέζικες καρέκλες και το άψογα διατηρημένο μωσαϊκό στέκουν εκεί σαν σκηνικό ταινίας.

Ο Κασιμάτης ήταν άνθρωπος της προσφοράς. Καθημερινά μοίραζε λουκουμάδες σε ιδρύματα και γηροκομεία και ενώ απέφυγε να δίνει χρήματα σε οργανισμούς, πάντα ρωτούσε για τους ανάγκες τους, φροντίζοντας να τους προμηθεύει με ρούχα, έπιπλα, φαγητό και ό,τι άλλο ζητούσαν. Αυτή τη φιλανθρωπική δράση συνεχίζουν και οι σημερινοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης, εκτός από τη γευστική παράδοση.

Οι γλυκιές απολαύσεις του «Κρίνου», του ιστορικού ζαχαροπλαστείου στην Αιόλου

Οι εποχές άλλαξαν και ο «Κρίνος» συχνά βρέθηκε να αντιμετωπίζει δυσκολίες -ακόμη και ανταγωνιστές χρησιμοποίησαν το όνομά του- αυτό όμως που μένει πάντα σταθερό είναι ότι κ ακόμα επιμένουν στις παλιές συνταγές και στις καλές πρώτες ύλες, που προμηθεύονται σταθερά χρόναι τώρα από μικρούς παραγωγούς, κυρίως από τη Θήβα και την Ελασσόνα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των ορκισμένων θαμώνων βρίσκονται σαφώς οι πατροπαράδοτοι λουκουμάδες, με το χρυσαφένιο χρώμα, το άφθονο σιρόπι και τα καρύδια. Το μυστικό της επιτυχίας τους στηρίζεται στη χειροποίητη ζύμη, που κόβεται με το χέρι για να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, αλλά και στο ότι το 50% του σιροπιού αποτελείται από γνήσιο θυμαρίσιο μέλι. Το τέλειο σχήμα δαχτυλιδιού δεν είναι απλή υπόθεση, θέλει κόπο και επιμονή προσπάθεια για να το μάθει κανείς, αλλά οι άνθρωποι του «Κρίνου» έχουν αποκτήσει την τεχνική και το πετυχαίνουν πάντα. Πλέον όμως φτιάνουν και κάποιες πιο μοντέρνες εκδοχές,όπως, ας πούμε, λουκουμάδες με κρέμα κακάο και φουντούκι, ή με παγωτό.

Πέρα όμως από τους λουκουμάδες, μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε και τις ονομαστές μπουγάτσες με σφολιάτα. Υπάρχει κλασική με αγνό βούτυρο και μία άλλη με μείγμα βουτύρου και μαργαρίνης, που είναι πιο ελαφριά. Το καλοκαίρι όμως γίνεται χαμός και για το απολαυστικό παγωτό μηχανής: ελαφρύ και απαλό, δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πόλης.

Οι γλυκιές αμαρτίες του «Κρίνου» είναι τόσο διάσημες, που τα καλοκαίρια τους τηλεφωνούν ακόμη από όλα τα ξενοδοχεία του κέντρου για να ρωτήσουν, αν θα παραμείνουν ανοιχτά, γιατί τοι ουρίστες θέλουν απεγνωσμένα να δοκιμάσουν τις νοστιμιές του. Γι' αυτό άλλωστε κάθε φορά, που περνάμε από την Αιόλου, η στάση στον αριθμό 87 είναι σχεδόν επιβεβλημένη.

  Αιόλου 87, Ομόνοια, 210-32.16.852.

Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 07.00-17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 07.00-20.30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHARE