Οι φούρνοι της Αθήνας για Καθαρά Δευτέρα
Φωτογραφία: Shutterstock
16|03|2024 09:18
SHARE
ΛΑΓΑΝΑ

Σε αυτούς τους φούρνους της Αθήνας θα βρείτε τις καλύτερες λαγάνες -Δέκα απαραίτητες στάσεις


Αν ένα πράγμα δεν μπορεί να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι
την Καθαρά Δευτέρα, αυτό είναι η λαγάνα, που συνηθίζουμε- αν και κακώς, καθώς έχει λεπτή ψίχα και τραγανή κόρα - να την τρώμε μόνο μια φορά τον χρόνο.

Το έθιμο της λαγάνας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη, που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό. Για εμάς σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Επίσης σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, λαγάνα έτρωγαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Βασικά, η λαγάνα είναι ένα άζυμο ψωμί, χωρίς προζύμι, που η παραδοσιακή του συνταγή το θέλει πασπαλισμένο με σουσάμι. Οι αρτοποιοί πλέον έχουν  δημιουργήσει κι άλλες παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσετε. Καλό είναι να πάτε από νωρίς στους αγαπημένους σας φούρνους, για να αποφύγετε τις ουρές, ή να κάνετε μια τηλεφωνική κράτηση.

 Πού θα βρείτε τις καλύτερες λαγάνες στην Αττική

Τρομερό παιδί

Ένας από τους new-age φούρνους της Αθήνας, που μας έχει συνηθίσει σε άψογες μπαγκέτες και χορταστικά καρβέλια, φτιάχνει την Καθαρά Δευτέρα και τη δική του λαγάνα, που δεν πρέπει να χάσετε.

Εκτός από την κλασική, θα βρείτε τέσσερις εκδοχές, όπως αυτή με τη λιαστή ντομάτα, το δεντρολίβανο και διάφορα είδη ελιάς ή μία με μαϊντανό και σκόρδο.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 21 0777 7537

Πνύκα

Ο πρώτος ιδιοκτήτης αυτού του διάσημου αθηναϊκού φούρνου, ο κύριος Δημήτρης Κότσαρης, έχτισε μια κληρονομιά, η οποία σήμερα μετράει δύο  καταστήματα στην Αθήνα κι ένα στη Βιέννη. Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα, εδώ θα βρείτε και ολικής, ζέας, αλλά και μια γκουρού εκδοχή με ντομάτα και βασιλικό.

Πετράκη 24, Σύνταγμα, 2103245162

Πρατίνου 2, Παγκράτι, 210725194

Τάκης

Ο θρυλικός φούρνος στο Κουκάκι, που λειτουργεί από τη δεκαετία του '70, ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή, με άσπρο αλεύρι και μαγιά, και καλά κάνει, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη ζήτηση, που έχουν οι λαγάνες του ακόμα και στο εξωτερικό. Πασπαλίζονται φυσικά με σουσάμι, ζυγίζουν περίπου 750 γρ, όμως αν πάτε μετά από τις τρεις μάλλον δεν θα τις βρείτε στα ράφια.

Μισαραλιώτου 14, Αθήνα, 21 0923 0052

Kora Bakery

Ο αγαπημένος φούρνος του Κολωνακίου έχει μια δική του συνταγή με προζύμι και λίγη μαγιά, από αλεύρι λευκό και ολικής άλεσης, που ζυμώνεται στο χέρι από την τρομερή ομάδα του καταστήματος. Φέτος μάλιστα έχουν ετοιμάσει και καθαροδευτεριάτικες τσάντες που, εκτός από λαγάνα, περιλαμβάνουν ένα μπουκάλι ούζο, τη signature σπιτική ταραμοσαλάτα τους και χαλβά με κακάο, αλλά να ξέρετε ότι διατίθενται μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855

Black Salami

Ο καινούργιος φούρνος που έχει μοσχοβολήσει τα Εξάρχεια, φέτος θα βγάλει περίπου 300 λαγάνες προζυμένιες λαγάνες μακράς ωρίμανσης. Η πρωτοτυπία τους βασίζεται στο ότι το ψωμί αρωματίζεται και με λίγο μαχλέπι, που δίνει έξτρα γεύση.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, 211 41.87.956

Ρεμούνδος

 Στον all time classic φούρνο της Κυψέλης, συνεχίζεται μία παράδοση τριών γενιών, που θέλει τη λαγάνα να φτιάχνεται από 100% σκληρό σιτάρι. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν καλά τις σωστές αναλογίες, γι’ αυτό  και το αποτέλεσμα είναι τραγανό και πεντανόστιμο.  

Κυψέλη, Κυψέλης 37, 210-8215808

Σέκκας

Η λαγάνα του Μιχάλη Σέκκα από τον Πειραιά είναι πολύ ιδιαίτερη, γι’ αυτό και γίνεται ανάρπαστη. Φτιάχνεται με κίτρινο αλεύρι και προζύμι, ψήνεται σε χαμηλή φωτιά στα ξύλα και έχει κόρα τραγανή και ψίχα αφράτη. Πασπαλίζεται δε με σουσάμι και μαυροκούκι.

Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, 210-49.13.347

 Δαρέμας

Αν μένετε στα νότια, ή έχετε διάθεση για μια εκδρομή στη θάλασσα, περάστε από τον Δαρέμα, που φημίζεται για τη λαγάνα του. Η διαδικασία παρασκευής της είναι πολύωρη, γιατί είναι εντελώς χειροποίτη, και  γαίνει σε τρεις παραλλαγές: με κίτρινο αλεύρι, μαγιά και προζύμι. Επίσης δοκιμάστε και τα διάσημα μουστοκουλουρά τους.

Λεωφόρος Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, 22990-25.744

Φούρνοι Κατσαρός

]Με δύο καταστήματα στη Γλυφάδα, ο Κατσαρός φτιάχνει μια μεγάλη ποικιλία από λαγάνες με προζύμι αργής ωρίμανσης, όπως είναι η κλασική σταρένια  με 80% προζύμι, με μαστίχα, μαχλέπι και γλυκάνισο,μια ολικής αλέσεως, που βγαίνει και με καρύδια, αλλά και μια υπέροχη σταρένια με ελιά, ντομάτα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη.

 Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 21 0963 0914

Ελ. Βενιζέλου 28, Γλυφάδα, 21 0960 8528

Καρράς

Όσοι θα κινηθοούν προς τα βόρεια προάστια, στον οικογενειακό ξυλόφουρνο των αδερφών Καρρά, που λειτουργεί από το 1928, θα βρουν τραγανές λαγάνες, ψημένες στα ξύλα, με χωριάτικο κίτρινο αλεύρι, αλλά και με σταρένιο λευκό, ολικής άλεσης, καλαμποκιένες,  ζέας, ή με ελιά.

Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος, 21062.17.762

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE