Σοκολάτα υγείας
Φωτογραφία: Shutterstock
13|04|2021 10:44
SHARE
ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗ

Πώς κρατώ ζωντανή την πιο γλυκιά ανάμνηση της ζωής μου


Αν κάτι χειροπιαστό κουβαλώ καθημερινά μαζί μου από τα παιδικά μου χρόνια είναι μια φωτογραφία και λίγη σοκολάτα υγείας τυλιγμένη σε μπλε χαρτί.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν 30 χρόνια στο σπίτι που μεγάλωσα. Σε αυτό το σπίτι έμαθα και γι' αυτή τη σοκολάτα που όλα αυτά τα χρόνια με έβλεπε να αλλάζω και να εξελίσσομαι, άλλοτε μέσα από την τσέπη του παιδικού παντελονιού μου, άλλοτε μέσα από την σχολική μου τσάντα και πλέον από την τσάντα που παίρνω μαζί μου στην δουλειά.

Αυτή η σοκολάτα είχε θέση σε παιδικά χρόνια τα δικά μου αλλά και των γονιών μου, σε σημαντικές στιγμές δικές μου και δικές τους, και βέβαια στη ζωή των παππούδων μου. Μας ενώνει, λοιπόν. Όπως ενώνουν τις πόλεις και τους ανθρώπους οι γέφυρες. Η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη είναι μια «γέφυρα» με το πιο αθώο και αγνό κομμάτι της ζωής μου.

160 χρόνια ζωής κλείνει φέτος, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να μας ακολουθεί στην κάθε μας στιγμή. Θυμάμαι τον παππού μου, την πρώτη φορά που μου την «σύστησε», λέγοντάς μου, «Σου έχω ένα δώρο». Τον ρώτησα περισσότερα γι’ αυτόν τον μικρό «θησαυρό» τυλιγμένο μέσα στο μπλε χαρτί του, που έπιανα τότε για πρώτη φορά στα χέρια μου. Μου είχε πει ότι οι άνθρωποι που την έφτιαξαν κοιτούσαν μπροστά από την εποχή τους. Είχαν όραμα και μεράκι.



H πορεία της επιχείρησης μέσα στο χρόνο δείχνει ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται όταν πιστεύεις σε αυτά με όλη σου την καρδιά. Ότι οι μεγάλες ιδέες παίρνουν «σάρκα και οστά» όταν υπάρχει θέληση, υπομονή και αφοσίωση. Αξίες.

Πάμε πίσω στο 1841. Τότε ο Σπυρίδωνας Παυλίδης άνοιξε το «Γλυκισματοποιείον» στην καρδιά της Αθήνας και προσέφερε γλυκά της εποχής. Κοιτώντας «μακριά», ο Σπυρίδωνας Παυλίδης πραγματοποίησε ταξίδια σε προηγμένες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και μυήθηκε στην τέχνη της σοκολάτας. Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάστηκε στο εργαστήριο του «Γλυκισματοποιείου» ως ρόφημα το 1852.

Με τη βοήθεια ενός μύλου καφέ, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης επεξεργάστηκε τη σοκολάτα, προσφέροντας ένα μοναδικό ρόφημα στους κατοίκους της Αθήνας της εποχής, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσαν εντελώς.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης εισήγαγε στην Ελλάδα από το Παρίσι, την πρώτη χειροκίνητη μηχανή για την παρασκευή σοκολάτας. Το 1861 ήταν χρονιά-ορόσημο γι’αυτό το δημοφιλές προϊόν: παράχθηκε η 1η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη την οποία μπορούσε να βρει κάποιος στο «Γλυκισματοποιείον».

Το «Υγείας» προέκυψε για έναν πολύ σημαντικό λόγο: δεν υπήρχε η διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος -το παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε προβλήματα υγείας. Γι’αυτό και φτιάχτηκε η πρώτη σοκολάτα χωρίς γάλα για να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που, ενώ ήμουν παιδί, ο παππούς μου μού προσέφερε απλόχερα τη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη. Κάτι παραπάνω ήξερε.

Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της πρώτης σοκολάτας, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης εισάγαγε ένα ατμοκίνητο μηχάνημα, με το οποίο ξεκίνησε η μαζική παραγωγή σοκολάτας για την επιχείρηση. Ήταν ένα πραγματικό «τεχνολογικό θαύμα» για την εποχή, το οποίο άλλαξε όλη την παρασκευή της σοκολάτας Υγείας. Μια νέα εποχή για την βιομηχανία της χώρας μόλις ξεκινούσε.

Το 1876, άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς και εκεί παραμένει ακόμα. Το 1878, ο γιος του Σπυρίδωνα Παυλίδη, Δημήτριος, διαδέχθηκε τον πατέρα του και κατάφερε να ανακαινίσει και να εκσυγχρονίσει την σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη στην οδό Πειραιώς. Τον Δημήτριο Παυλίδη διαδέχθηκε ο γιος του, Αλέξανδρος. Η επιχείρηση αναπτύχθηκε σε ευρωπαικά πρότυπα, ακολουθώντας τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες της εποχής. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, το 1924 κι ένας κύκλος έκλεισε για την επιχείρηση. Έπειτα την διοίκηση ανέλαβε η σύζυγός του, Ελένη Παυλίδη. Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της. Πρότυπο δυναμισμού. Η πρώτη γυναίκα βιομήχανος στην Ελλάδα.

Μετά την Κατοχή, οι άνθρωποι της εταιρείας, με επικεφαλής τον Δημήτριο Παυλίδη, προσπάθησαν να την ξαναστήσουν και δημιούργησαν το Μέγαρο της οδού Αιόλου, το οποίο μέχρι το 1989 λειτούργησε ως πρατήριο της εταιρείας. Ο Δημήτριος Παυλίδης προχώρησε, επίσης, στην επέκταση του παραγωγικού τμήματος της επιχείρησης στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Πέθανε το 1986 και αποτέλεσε το τελευταίο μέλος της οικογένειας Παυλίδη, που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης.

Το 1988, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Δημήτριου Παυλίδη, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της ελβετικής πολυεθνικής Jacobs Suchard, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές βιομηχανίες καφέ, ζαχαρωδών και σοκολάτας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέλαβε την εταιρεία ουσιαστικά λίγο πριν από την κατάρρευσή της, με σημαντικά προβλήματα που ουσιαστικά δεν είχαν άλλη λύση. Η Jacobs Suchard προέβη όλα αυτά τα χρόνια σε σημαντικές κινήσεις θέλοντας να βοηθήσει στην ανάκαμψη της επιχείρησης. Στις αρχές του 1990 η Jacobs Suchard συγχωνεύθηκε με την Kraft Foods. Το 1998, ξεκίνησε η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία ολοκληρώθηκε το 2000, δίνοντας στο εργοστάσιο Παυλίδη τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Το 2013 η Kraft Foods μετονομάστηκε σε Mondelēz International.

Η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη γεφύρωσε πολλές γενιές ανθρώπων. Αν είχε «πρόσωπο», θα είχε ένα μεγάλο χαμόγελο σιγουριάς και σοφίας. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τα εμπόδια της εποχής σου.

Ούτε είναι εύκολο να καθιερωθείς, να γίνεις brand, να σε ξέρουν όλοι με το όνομά σου, να μην σε μπερδεύουν με άλλον, να σε έχουν συνδέσει με ωραία συναισθήματα. Είναι πολύ σπουδαία όλα αυτά. Το success story της επιχείρησης αποτελεί πεδίο μελέτης του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Μέσα σε 160 χρόνια διαδρομής, η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κατάφερε να γίνει σύμβολο και να ανασύρει από την μνήμη μας αναμνήσεις μιας ζωής κάθε φορά που την ξετυλίγουμε από το μπλε χαρτί της.

Πλέον, η οδός στη μία πλευρά του εργοστασίου μετονομάστηκε σε οδό «Δημητρίου Παυλίδη», τιμώντας το τελευταίο μέλος της οικογένειας Παυλίδη, που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά τις δημιουργούν!





SHARE