Μαγιά και προζύμι
Το προζυμένιο ψωμί είναι όνειρο/Φωτογραφία: Shutterstock
13|04|2020 18:45
SHARE
ΜΑΓΙΑ

Αν δεν μπορείς (ούτε εσύ) να βρεις μαγιά στο Super Market, φτιάξε σήμερα κιόλας το δικό σου προζύμι


Πριν από περίπου δύο μήνες, βρισκόταν παντού. Σε όλα τα ράφια των Super Market, των Mini Market, των αρτοποιείων και όλων των καταστημάτων που πουλούν τρόφιμα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η μαγιά είναι πλέον ανάρπαστη, ενώ είναι σε έλλειψη σε πάρα πολλά καταστήματα τροφίμων.

Σε αυτό έχει συμβάλλει η αύξηση κατά 152,4% (πηγή: IRI) στην κατανάλωση στο αλεύρι. Όμως το πρόβλημα, δεν βρίσκεται στο αλεύρι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία, αλλά στο υλικό που χρειάζεται για να γίνει αφράτο και λαχταριστό ψωμί. Στη μαγιά.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΑΒ Βασιλόπουλου στο Bovary.gr, η ζήτηση για μαγιά έχει τετραπλασιαστεί με αποτέλεσμα οι εταιρείες που συσκευάζουν και διοχετεύουν το προϊόν, καθώς αυτό εισάγεται, να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις από τη συσκευασία μέχρι την μεταφορά του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων.

Αυτό ωστόσο που μπορείτε να κάνετε για να φτιάξετε τη δική σας «μαγιά» για λαχταριστό φουρνιστό σπιτικό ψωμί, είναι να κάνετε το δικό σας προζύμι. Ξεκινήστε σήμερα και σε 5 ημέρες θα έχετε προζύμι, το οποίο θα φυλάξετε για επόμενες χρήσεις.

Συνταγή για προζύμι

Σε ένα γυάλινο μπολάκι βάλτε μία κούπα αλεύρι και μία κούπα νερό. Ζυμώστε ελαφρά για να γίνει μια ζύμη που θα κολλάει στα χέρια. Δεν θέλουμε να είναι σφιχτή. Σκεπάστε το μπολάκι με καθαρή πετσέτα και αφήστε το για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Shutterstock

Την επόμενη μέρα προσθέστε μια κουταλιά νερό και μια αλεύρι και ανακατέψτε ώστε να έχετε και πάλι την ίδια υφή. Σεπάστε ξανά και αφήστε και πάλι για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κάνετε το ίδιο για συνολικά 5 ημέρες.

Την 5η ημέρα θα δείτε στο ζυμαράκι σας μεγάλες φυσαλίδες. Τότε το προζύμι σας είναι έτοιμο και μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο, είτε το μισό και το υπόλοιπο να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται (ή ζυμώνεται) κυρίως με αλεύρι και νερό.

Και μια λίγο πιο διαφορετική (εμπειρική εκδοχή)





SHARE