τραπέζι με κρασιά gluhwein
Φωτογραφία: Shutterstock
25|12|2023 07:56
SHARE
EΞΟΔΟΣ

Πού θα πιείτε το καλύτερο glühwein στην Αθήνα -Ατμοσφαιρικά μπαρ και μπιστρό


Wine bars με εκλεκτά κρασιά υπάρχουν πολλά στην Αθήνα, λίγα είναι όμως τα μέρη που φτιάχνουν πραγματικά πολύ καλό ζεστό κρασί,που συνηθίζεται τις μέρες Χριστουγέννων.

Βρασμένο με μπαχαρικά και φρούτα αναδύει υπέροχο άρωμα και μια γλυκιά γεύση,που σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του ενδείκνυται, όταν κάνει κρύο.

Στα γερμανικά λέγεται glühwein, που σημαίνει «λαμπερό κρασί».Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί δηλαδή), grog το σκανδιναβικό, στη Βρετανία  το ονομάζουν mulled wine, ενώ στην Ελλάδα το λέμε κρασόμελο και από παλιά με αυτό συνόδευαν τις νύχτες του χειμώνα.

Η καταγωγή του glühwein  ξεκινάει μάλλον από τον Μεσαίωνα, όπου η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό θεωρούταν πως είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εικάζεται ότι το ανακάλυψαν οι ανώτερες τάξεις και ειδικότερα η οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, Count John IV, περίπου το 1420. Έκτοτε, απέκτησε φανατικούς οπαδούς και έγινε συνώνυμο των γιορτών.

Τα τελευταία χρόνια πολλά μπαρ πρόσθεσαν στους καταλόγους τους το  συγκεκριμένο ποτό. Στην πλειοψηφία τους το προμηθεύονται έτοιμο από το εμπόριο-μπορείτε να το βρείτε ακόμη και στο σουπερμάρκετ- όμως κάποια μαγαζιά  αντιστέκονται σε αυτή τη λογική, προτείνοντας δικές τους εκδοχέ,ς που θα σας εκπλήξουν.

 Τα μπαρ που σερβίρουν το καλύτερο glühwein στην Αθήνα

Blue Bird

To λιλιπούτειο μαγαζί της Ηπίτου έχει τη δική του ιστορία στο glühwein, καθώς το συνδυάζουν με κονιάκ, μέλι, κόκκινα μήλα, πορτοκάλι, berries, γαρύφαλλο, κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο. H βάση του είναι ένα κρασί με σώμα, ένα πολύ καλό Syrah Merlot, που κάνει τη διαφορά.

Ηπίτου 4, Αθήνα, 21 0324 9616

 Barreldier

Το διάσημο μπαράκι του Συντάγματος φημίζεται ούτως ή άλλως για τα παλαιωμένα cocktails καιτην ευρωπαϊκή του ατμόσφαιρα. Το glühwein του παρασκευάζεται με κόκκινο κρασί αγιωργίτικο, φρέσκο χυμό λεμονιού, και πορτοκαλιού, γαρύφαλλο, κάρδαμο, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μέλι. Αφού  βράσει, πασπαλίζεται με κανέλα και έλαια πορτοκαλιού, «διακοσμείται» με αποξηραμένο πορτοκάλι και σερβίρεται σε speakeasy ποτήρι .

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Αθήνα, 210 3254711

Αλεξανδρινό

Στην καρδιά των Εξαρχείων αυτό το μικροσκοπικό μπιστρό που θυμίζει Παρίσι φτιάχνει μία δική του παραλλαγή με κόκκινο γλυκό κρασί ποικιλίας Merlot, κανέλα, γαρύφαλλο και μαύρη ζάχαρη.

Εμμανουήλ  Μπενάκη 69Α, Εξάρχεια, 210 3827780

 City Zen

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από την καρδιά του ιστορικού κέντρου αυτές τις μέρες για να κάνετε τα ψώνια σας, μην  παραλείψετε να δοκιμάσετε το gluhwein του City Zen. Τo μυστικό του είναι πώς φτιάχνεται από κόκκινο κρασί Merlot, bitter cranberry, κανέλα δικής τους παραγωγής, λικέρ Apricot και bitter κεράσι infused με βανίλια Μαδαγασκάρης. Σερβίρεται σε με μια φέτα αποξηραμένου πορτοκαλιού.

Αιόλου 11, Αθήνα , 21 0325 4942

Γιασεμί

Με την ατμόσφαιρα ενός φιλόξενου σπιτιού και ένα τζάκι, που καίει τις κρύες μέρες, το δημοφιλές καφέ της Πλάκας αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε ένα ποτήρι ζεστό κρασί με αρωματικά γαρύφαλλα, κανέλα και μια φλούδα πορτοκαλιού του δίνει έντονα αρώματα. Το  σερβίρισμα του τελειοποιείται από ένα topping αμύγδαλο φιλέ, ενώ συνοδεύεται από ξερά φρούτα, στραγάλια και σταφίδες. Συνδυάστε το με τη συγκλονιστική πορτοκαλόπιτα και δεν θα χάσετε.

Μνησικλέους 23, Αθήνα, 21 3041 7937

Τρανζίστορ

Ένα το πιο αγαπημένα στέκια του Ψυρρή αποτελεί πόλο έλξης για όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, κυρίως λόγω της vintage αισθητικής του. Στον  αρτιστίκ χώρο του, μπορείτε όλο το χρόνο να απολαύσετε με την παρέα σας ζεστό οινόμελο με κόκκινο κρασί, φρούτα, μέλι και κανέλα, σε ποτήρι ή καραφάκι  και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.

Πρωτογένους 10, Ψυρρή, 21 0322 8658

Monk Grapes & Spirits

Ένα από τα πιο ψαγμένα wine bars του ιστορικού κέντρου, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, δεν θα μπορούσε να μην κάνετε διαφορά τις μέρες των Χριστουγέννων. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσετε ζεστό κρασί, που λέγεται Falernum. Φτιάχνεται με  βάση το κόκκινο κρασί, το οποίο σερβίρεται αρωματισμένο μέσα από το σιφόν με ένα blend από αμύγδαλο, ginger, lime και μπαχαρικά.

Καρόρη 4, Αθήνα, 210 3211117

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE