Στην Ιταλία λένε: «Το ριζότο το περιμένεις. Δεν σε περιμένει ποτέ». Είναι όμως κάτι που πραγματικά αξίζει να περιμένεις -όπως και όλα τα όμορφα πράγματα. Αρκεί να είναι ένα σωστό ριζότο, ένα ριζότο που θα προσφέρει στον ουρανίσκο σου την υπέρτατη γευστική απόλαυση και σε σένα μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψεις νοερά μέχρι την Ιταλία τη χώρα που γέννησε αυτό το τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο σύνθετο πιάτο.
Ο πρόλογος αυτός στο νέο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη «Risotti», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι και ένα από τα μεγάλα μυστικά της παρασκευής ενός σωστού ριζότου. Η υπομονή. Να βράσει σωστά το ρύζι παραμένοντας al dente στην καρδιά. Και μετά η υφή. Να είναι σωστή. Να έχει χυλώσει όσο πρέπει χωρίς να είναι στεγνό και προπάντων να είναι νόστιμο (Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι Masterchef τρέμουν στην ιδέα της δοκιμής του δικού τους ριζότου από τον κριτή).
Άλλωστε ο Πάνος Ιωαννίδης από το 1995 έχει δοκιμάσει άπειρες συνταγές για να καταλήξει ότι το ριζότο είναι μια κουλτούρα, μια φιλοσοφία. Μια τέχνη όπου οι αντιθέσεις ισορροπούν. Ένα πιάτο με τεχνικές, κανόνες, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις πιστά και ευλαβικά. Όταν κατακτήσεις όλα αυτά, λέει ο Πάνος Ιωαννίδης, τότε μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη.