Έθνικ street food στο σπίτι: Συνταγή για σουβλάκι κοτόπουλο με σάλτσα τεριγιάκι και ψητά λαχανικά
Αυτή η κλασική σάλτσα της Ασίας κάνει τη διαφορά στο κοτόπουλο, ειδικά όταν είναι σπιτική.
Έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας ασιατικές γεύσεις και γενικά τις έθνικ κουζίνες εκτός σπιτιού. Είτε καθισμένοι σε εστιατόρια με την ανάλογη ατμόσφαιρα είτε στο χέρι κάνοντας βόλτες στους δρόμους της πόλης. Μπορούμε όμως κάλλιστα να φτιάξουμε μόνοι μας τα «εξωτικά» πιάτα που μας αρέσουν αρκεί να έχουμε την ανάλογη διάθεση. Μπαίνοντας στην κουζίνα με αυτό το σκοπό θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο ή πολύπλοκο όσο φανταζόμαστε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά- all time classic δηλαδή από την πασίγνωστη και πεντανόστιμη σάλτσα τεριγιάκι η οποία ταιριάζει γάντι με το κοτόπουλο και τα λαχανικά.

Σουβλάκι κοτόπουλο με σάλτσα τεριγιάκι και ψητά λαχανικά
Υλικά για 4 άτομα
8 σουβλάκια κοτόπουλο
Για τη σάλτσα
- 1 ποτήρι χυμό ανανά
- 4 ε.π. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 100 ml σάλτσα σόγιας
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 4 ε.π. ελαιόλαδο
- 4 μικρές πατάτες με τη φλούδα, κομμένες κυδωνάτες
- 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκομμένος
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση
Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον χυμό μαζί με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μια κουταλιά νερό και στο ξίδι. Τα ρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με σύρμα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει περιχύνουμε τα σουβλάκια και τα αλείφουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα.
Σε ένα ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τα σουβλάκια. Ραντίζουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα τοποθετούμε δίπλα στα σουβλάκια. Ψήνουμε στο γκριλ σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τα σουβλάκια και τα λαχανικά ζεστά μαζί με το γιαούρτι πασπαλίζοντας με τον κόλιανδρο.
Tip
Για περισσότερη δροσιά στο πιάτο προσθέστε χοντροκομμένη ντομάτα, μαρούλι και ρόκα. Επίσης περιχύστε τα σουβλάκια και τα ψητά λαχανικά με χυμό λεμονιού ή λάιμ.