Στο μικρούλι Mirlo τρώμε κεμπάπ το αποκαλόκαιρο και ταξιδεύουμε στην Ανατολή
Το κεμπάπ δεν είναι απλώς ένα φαγητό, αποτελεί μια παράδοση, ένα ταξίδι στον χρόνο και στις γεύσεις της Ανατολής.
Το κεμπάπ, όπως το ξέρουμε σήμερα, έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στους αιώνες και ξετυλίγονται μέσα σε καζάνια, ψησταριές και σοκάκια. Αν και πολλοί το συνδέουν κυρίως με την τουρκική κουζίνα, η αλήθεια είναι πως διάφορες παραλλαγές του εμφανίζονται από την Περσία μέχρι τη Μέση Ανατολή, με κάθε περιοχή να βάζει στο γευστικό μωσαϊκό τη δική της ψηφίδα. Η λέξη «κεμπάπ» προέρχεται από την αραβική λέξη «kabab», που σημαίνει «ψητό κρέας», και υπάρχουν αναφορές για πιάτα με παρόμοιο τρόπο μαγειρέματος ήδη από τον 9ο αιώνα.
Οι νομάδες και οι πολεμιστές ήταν από τους πρώτους που συνήθιζαν να ψήνουν κομμάτια κρέατος σε σπαθιά πάνω από φωτιά. Από εκεί, το κεμπάπ εξελίχθηκε, πέρασε σε παλάτια και αγορές, φτάνοντας στο σήμερα.
Το κεμπάπ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι δεν είναι απλώς ένα φαγητό, αλλά μια γαστρονομική ιστορία που ενώνει λαούς, αρώματα και παραδόσεις. Ανάλογα με τον τόπο και την εποχή, άλλαζαν και τα υλικά. Είτε το τυλιχτό σε πίτα με γιαούρτι και μυρωδικά, είτε σε πιάτο με ρύζι ή πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά, ντομάτα και κρεμμύδι, κάθε μπουκιά κουβαλά έναν κόσμο ολόκληρο.
Για κεμπάπ στο Mirlo: Το street food αλλιώς
Μια ένωση κόσμων με πρωταγωνιστή το κεμπάπ, «γεννήθηκε» μέσα στο καλοκαίρι στην πλατεία της οδού Ελασιδών, στο Γκάζι.
Το τόσο δα μαγαζί με το χαρακτηριστικό μπλε ρολό έχει βγάλει τραπεζάκια στον δρόμο, ενώ από την μπάρα του μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα εκτυλίσσονται μέσα στην κουζίνα.
Το όνομά του: Mirlo και αποτελεί «αδελφάκι» του διάσημου Feyrouz.
Στο Mirlo θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, ορεκτικά όπως διπλοφουρνιστή πατάτα με ζάαταρ, ένα μείγμα μπαχαρικών που θεωρείται ο βασιλιάς της αραβικής κουζίνας, σερβιρισμένη με τυροκαυτερή και πάστα χαρίσα. Ξεχωρίζει και η μπαμπαγανούς, με μυρωδάτη καπνιστή μελιτζάνα, ταχίνι, μελάσα ροδιού και πιπεριά.
Από τις σαλάτες, επιλέξτε την πολύ δροσερή με πεπόνι, αγγούρι και σέλερι, σερβιρισμένη με ταχίνι και δυόσμο.
Και κάπου εδώ, η ώρα του κεμπάπ. Κάθε πιάτο είτε πρόκειται για πρόβειο κρέας είτε για κοτόπουλο, είναι ακραία ζουμερό. Τα κεμπάπ στο γιαουρτλού ετοιμάζονται από πρόβειο μπούτι και σερβίρονται πάνω σε γιαούρτι με κεφίρ και σάλτσα ντομάτας Mirlo, όλα τοποθετημένα πάνω σε πίτα.
Το κοτόπουλο στο μαγκάλι συνοδεύεται από λιβανέζικη σαλάτα φατούς, τσερμούλα με βάση τον μαϊντανό και σος ταχινιού. Αν πάλι αγαπάτε τις πιο τυρένιες γεύσεις, δοκιμάστε το γραβιερλί: κεμπάπ κοτόπουλο γεμισμένο με γλυκιά γραβιέρα.
Το μοσχαρίσιο συκώτι τους είναι λουκούμι, ενώ το φρυγαδέλι μερακλίδικο.
Tο Mirlo κλείνει για καλοκαίρι και επιστρέφει στις 25 Αυγούστου.
Πού: Ελασιδών 5, Γκάζι