Στον Κάκια για ψάρι
Ο Κάκιας
22|10|2023 09:00
SHARE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στον «Κάκια» στη Σαλαμίνα θα βρείτε τους καλύτερους ψαρομεζέδες


Μια εκδρομή στη Σαλαμίνα είναι ό,τι πρέπει για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα, μιας και εκεί βρίσκεται το ουζερί του «Κάκια», που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Πολύ κοντά στην Αθήνα, η Σαλαμίνα το νησί του Αίαντα, είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερες εξορμήσεις χειμώνα-καλοκαίρι. Καταγάλανα νερά, ιστορικά μνημεία και μία ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από τα παλιά θα σας αναζωογονήσουν, πριν φυσικά καταλήξετε για ούζα στον «Κάκια».

Στην ακτή Καραϊσκάκη, ο κύριος Νίκος Δημητριάδης, δηλαδή ο «Κάκιας», άνθρωπος που από μικρός δούλευε στη θάλασσα, πρώτα ως ψαράς και μετά ως ναυτικός, αφού γύρισε τον κόσμο, αποφάσισε να ρίξει άγκυρα στον τόπο του και να ανοίξει ένα ουζερί για να μοιραστεί την αγάπη του για το καλό φαγητό με τους μερακλήδες.

Η ονομασία του μαγαζιού προέρχεται από το παρατσούκλι του κυρίου Νίκου, το οποίο προέκυψε από μία ιστορία, που μοιάζει βγαλμένη  από ηθογραφικό διήγημα. Ο πατέρας του, ο Βαγγέλης Δημητριάδης ο Μαγκούφης, όπως τον έλεγαν, ήταν ναυτικός και έλειπε σε μακρινά ταξίδια. Μία μέρα που ξεμπάρκαρε και επέστρεψε σπίτι του, από τη μεγάλη χαρά να δει τον γιο του, έστειλε ένα παιδί στο σχολείο να τον καλέσει. Όταν η δασκάλα ρώτησε τον μικρό αγγελιοφόρο τι ήθελε, εκείνος απάντησε: «Τον Νικάκια του κυρ Βαγγέλη». Φυσικά, τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη δεν έχασαν την ευκαιρία, του κόλλησαν το παρατσούκλι, που μετά από χρόνια χάριν συντομίας έγινε ο «Κάκιας».

Πάνω από δύο δεκαετίες, το ουζερί του «Κάκια»  έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες,πολλοί μάλιστα έρχονται από την Αθήνα μόνο και μόνο για να απολαύσουν τους μεζέδες του. Σε έναν όμορφο ζεστό χώρο, που θυμίζει νησιώτικη ταβέρνα, με vintage έπιπλα, φωτεινά χρώματα αλλά και μοντέρνα στοιχεία, ο κύριος Νίκος μαζί με τα δύο παιδιά του πια συνεχίζουν μία παράδοση χρόνων.

Βασικό είναι ότι έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις τιμές τους χαμηλά,γιατί τους ενδιαφέρει να μπορούν όλοι να απολαύσουν τους θησαυρούς της θάλασσας, χωρίς να ξοδέψουν μία περιουσία.

Το μυστικό της επιτυχίας του «Κάκια» είναι πως ό,τι παραγγείλετε εδώ είναι φρέσκο. Οι προμήθειες γίνονται πρωί-πρωί από τον ίδιο τον κύριο Νίκο από τις ψαρότρατες της περιοχής, οπότε ανάλογα με τον καιρό, εξαρτάται και το μενού. Μάλιστα, καθημερινά οι πελάτες ενημερώνονται για τις ψαριές μέσω της σελίδας του μαγαζιού στο Facebook.

Τι θα φάτε στον «Κάκια» στη Σαλαμίνα

Το ατού του «Κάκια» είναι το ψητό ψάρι και τα όστρακα. Η λογική της κουζίνας στηρίζεται στην ελληνική παράδοση, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες πιο μοντέρνες πινελιές.

Για να ανοίξει η όρεξη, ξεκινήστε με τα ελαφρόπαστα και τα μαριναρισμένα, που φτιάχνουν μόνοι τους, όπως λακέρδα που τρώγεται πολύ στην περιοχή, φρίσσα, γαύρο στο ξύδι, σεβίτσε μπαρμπουνιού, ή ταρτάρ τόνου και καραβίδας. Συνεχίστε με τη μους λευκού ταραμά, μία ποικιλία από γαριδοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και ντομάτακεφτέδες, ή την άπαιχτη αγιωργιτική μελιτζανοσαλάτα τους.

Από όστρακα, ανάλογα με το τι βγάζει η βάρκα, θα βρείτε αχινούς, πίνες, γυαλιστερές, πορφύρες, κυδώνια που μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα, καθώς ο κύριος Νίκος ξέρει καλά να διαλέγει. Τα κυδώνια δε τα κάνουν και σαγανάκι, ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο είναι και τα μεθυσμένα μύδια φιλέτο.

Από κει και πέρα ό.τι μπαίνει στη σχάρα είναι απλώς μία έκρηξη για τον ουρανίσκο, γιατί ο κύριος Νίκος ξέρει τα μυστικά του σωστού ψησίματος. Από χταποδάκι στα κάρβουνα και καλαμάρι ψητό με το μελάνι του, μέχρι καραβίδες, μικρά και μεγάλα ψάρια και εκλεκτούς αστακούς, είναι σίγουρο ότι θα έχει αρκετές επιλογές.

Δοκιμάστε επίσης τα φρέσκα ζυμαρικά με τα θαλασσινά, όπως τη γαριδομακαρονάδα με κολοκύθι και λευκή σάλτσα, ή την πιο κλασική με φρέσκια ντομάτα, το εκπληκτικό ριζότο με μελάνι σουπιάς, ή το κριθαρότο γαρίδας με μυρωδικά.

Για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, θα βρείτε 52 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, κυρίως από τη Μυτιλήνη, αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, που καλύπτουν όλα τα γούστα: ελαφριά, δυνατά, αρωματικά, ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές ετικέτες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, καθώς και μία καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών, που προέρχονται από ελληνικούς αμπελώνες .

Ακτή Καραϊσκάκη 38,  Σαλαμίνα, 210 4655821

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE