Kάθε συνταγή είναι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, ένα κομμάτι παράδοσης, μια μικρή ιστορία περί γεύσης. Ας μεταφερθούμε στην Αργεντινή, εκεί που το alfajor κατέχει ξεχωριστή στην καρδιά των κατοίκων της.
Τα Zara Home, στην ενότητά τους που περιλαμβάνει πρωτότυπες και ιδιαίτερες συνταγές, μας δείχνουν βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε alfajores: γλυκά μπισκοτένια «σάντουιτς» από καλαμποκάλευρο με γέμιση από καραμέλα γάλακτος, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή τριμμένη καρύδα (σσ υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να πετύχουμε το τέλειο alfajor, πρέπει η μπισκοτένια βάση να ροδίσει στο κάτω μέρος, ενώ το πάνω μέρος δεν πρέπει να ροδίσει πουθενά. Το άλφαχορ είναι το γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο και θα σας μεταφέρει νοητά στην κουζίνα των Αργεντινών που του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.
Yλικά
(για 10 alfajores)
-320 gr καλαμποκάλευρο
-180 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
-200 gr ζάχαρη άχνη
-150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουταλάκι χημική μαγιά
-2 κρόκους
-1 ασπράδι
-Το ξύσμα ενός λεμονιού
-1/2 κουταλάκι μπράντι ή κονιάκ
Για την γέμιση:
300 gr καραμέλα γάλακτος
Τριμμένη καρύδα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα