Ελιόψωμο, τυριά σε πιάτο, βούτυρο σε πιάτο
Φωτογραφία: Zara Home
ΕΛΙΟΨΩΜΟ

Συνταγή για πεντανόστιμο ελιόψωμο από τα Zara Home -Το τέλειο συνοδευτικό για τυρί και κρασί


Ψωμί, το θρεπτικό και το συντροφικό. Αφράτο και αθώο, παρηγορητικό.

Οταν ο φούρνος ανάβει για να το ψήσει, η προσμονή φουσκώνει μέσα μας και περιμένουμε την στιγμή που θα κρατήσουμε την πρώτη φέτα στα χέρια μας. Το νόστιμο, σπιτικό ψωμί είναι ένας μικρός θρίαμβος στην κουζίνα μας. Με λίγη τέχνη και λίγη τεχνική είναι εφικτός.

Σίγουρα, όλο αυτόν τον καιρό, αν λίγο ασχολείστε με την μαγειρική και αναζητάτε εύκολους τρόπους να πετύχετε homemade γεύσεις με χαρακτήρα, θα έχετε δει συνταγές για σπιτικό ψωμί, σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές.

Το site των Zara Home έκανε την έκπληξη και δημιούργησε μια ενότητα με συνταγές μαγειρικής, εύκολες στην εκτέλεσή τους, με φίνα γεύση. Μια από αυτές, σας την παρουσιάζουμε εδώ: ψωμί με ελιές, μια συνταγή με άρωμα μεσογειακό και γεύση που φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν.

Το ελιόψωμο από τα Zara Home γίνεται το τέλειο συνοδευτικό για απεριτίφ και μια διαφορετική βάση για τοστ. Μια φέτα φρεσκοψημένου ψωμιού με το άλειμμα της αρεσκείας σας, είναι ένα ακαταμάχητο σνακ. Mπορείτε ακόμα να το καταψύξετε και να το απολαύσετε (ξανά) φρέσκο όποτε το επιθυμείτε.

Ακολουθεί η συνταγή όπως παρουσιάζεται στο site των Ζara Home.

Yλικά:

(για ένα μεγάλο καρβέλι ή δύο μεσαίου μεγέθους)

1 φακελάκι μαγιά για ψωμί ή 25 gr νωπή μαγιά

1/4 κουταλάκι αλάτι

3/4 της κούπας χλιαρό νερό

1 1/2 της κούπας χλιαρό γάλα

1/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια αλάτι

650 - 700 gr αλεύρι για ψωμί ή κανονικό αλεύρι

3 κούπες από διάφορες ελιές σε κομματάκια



Zara Home

Εκτέλεση

-Διαλύουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε μια λεκάνη. Το αφήνουμε για 8 λεπτά.

-Σε άλλο σκεύος, ανακατεύουμε το γάλα, το λάδι και το αλάτι.

-Βάζουμε το αξεσουάρ για ζύμωμα στο μίξερ και προσθέτουμε 2 κούπες αλεύρι, την αραιωμένη μαγιά και το μείγμα με το γάλα και το λάδι. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για ένα λεπτό.

-Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το χτυπάμε για άλλα πέντε λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει πολύ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι, με προσοχή για να μην στεγνώσει πολύ η ζύμη.

-Βγάζουμε την ήδη ομοιογενή ζύμη και την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε για τρία λεπτά. Την κάνουμε μια μπάλα.

-Βάζουμε την ζύμη σε μια φαρδιά λεκάνη που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της σε θερμοκρασία δωματίου (μια ώρα και μισή περίπου).

Φωτογραφία: Zara Home

-Αφού περάσει η ώρα, την ξαναζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει λίγο και την βάζουμε ξανά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να την απλώσουμε με τα χέρια και να της δώσουμε σχήμα δίσκου. Ρίχνουμε από πάνω τις ελιές και ελαφρώς τις πιέζουμε εντός. Μετά κάνουμε ένα ρολό για το μήκος της φόρμας.

-Στην αλειμμένη με λάδι φόρμα (καλύτερα να είναι από τερακότα ή πήλινη) βάζουμε τη ζύμη, την καλύπτουμε και την αφήνουμε για άλλα 45 λεπτά.

-Βάζουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40 - 45 λεπτά.

-Βγάζουμε από την φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει πλήρως πάνω σε μια σχάρα.

Δείτε την συνταγή εδώ.





SHARE