Ντοματόπιτα
Ντοματόπιτα/Φωτογραφία: Γιώργος Τσούλης
ΣΥΝΤΑΓΗ

Γευστικότατη ντοματόπιτα που θα λατρέψεις -Η συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις στην κουζίνα σου


Η απόλυτη ελληνική συνταγή για το καλοκαίρι ακούει στο όνομα ντοματόπιτα.

Η σημερινή συνταγή περιλαμβάνει μια γευστικότατη ντοματόπιτα, άκρως γευστική και ζουμερή. Μπορείς να την φας για το μεσημεριανό σου γεύμα, αλλά και σαν σνακ.

Η συνταγή για ντοματόπιτα είναι από τον σεφ Γιώργο Τσούλη και θα χρειαστείς 20 λεπτά για να την προετοιμάσεις και 90 λεπτά για να γίνει στον φούρνο. Ο βαθμός δυσκολίας αυτής της συνταγής είναι 1/5.

Γευστικότατη ντοματόπιτα που θα λατρέψεις -Η συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις στην κουζίνα σου

Αφού είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε λαχταριστούς ντοματοκεφτέδες στον φούρνο, ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε ντοματόπιτα. 

Τip: Προσέχουμε να εξατμιστεί η υγρασία από τη γέμιση, όταν μαγειρεύουμε, για να μη μας πανιάσουν τα φύλλα.

Υλικά

  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 12 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική  
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 7 φύλλα για χωριάτικες πίτες
  • Σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35x25 εκ. με ελαιόλαδο. Παίρνουμε το 1 φύλλο και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω στο άλλο φύλλο, ώστε να σχηματίσουμε έναν σταυρό, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και παίρνουμε άλλα 3 φύλλα και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο ταψί, πασπαλίζοντας τα και αυτά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε 1 φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα από πάνω. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε για 90 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο:

Την συνταγή πήραμε από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.





SHARE