Κουραμπιέδες γεμιστοί με μελομακάρονα/Φωτογραφία: Ντίνα Νικολάου
Κουραμπιέδες γεμιστοί με μελομακάρονα
ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για κουραμπιέδες γεμιστούς με μελομακάρονα -Τα δύο απόλυτα γλυκίσματα των γιορτών σε μια μπουκίτσα


Τις γιορτές σίγουρα έχουν την τιμητική τους οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ενώ δεν λείπουν ποτέ από το εορταστικό τραπέζι.

Και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι χωρίζονται σε… στρατόπεδα. Βέβαια και τα δυο γλυκά είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά και δύσκολα κανείς μπορεί να πει ποιο είναι το πιο ωραίο.

Εμείς βρήκαμε μια απίθανη συνταγή από την σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία «πάντρεψε» τα δύο απόλυτα γλυκίσματα των γιορτών σε μια μπουκίτσα.

Οι γεμιστοί κουραμπιέδες με μελομακάρονα κρύβουν μέσα τους όλη η μαγεία των Χριστουγέννων και είναι το τέλειο γλύκισμα για όποιον δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μελομακάρονο και κουραμπιέ.

Συνταγή για κουραμπιέδες γεμιστοί με μελομακάρονα -Τα δύο απόλυτα γλυκίσματα των γιορτών σε μια μπουκίτσα

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα. Εκτός από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Αν φέτος τις γιορτές θέλεις να φτιάξεις κάτι διαφορετικό στην κουζίνα σου, βρήκαμε μια ιδιαίτερη συνταγή που μπορείς να συνδυάσεις τα μελομακάρονα με τους κουραμπιέδες.

Υλικά

  • 500 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 120 ml κονιάκ
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

Για τη γέμιση

  • 10 μελομακάρονα κομμένα στα τέσσερα

Για την επικάλυψη

  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο και τη μετρημένη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ.
  2. Προσθέτω το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
  3. Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τα αμύγδαλα και συνεχίζω να χτυπάω αρχικά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου.
  5. Πλάθω μπαλάκια από τη ζύμη κουραμπιές βάρους 30 γρ. Πιέζω ένα μπαλάκι στις παλάμες μου και τοποθετώ στο κέντρο του το ¼ από ένα μελομακάρονο. Κλείνω καλά τη ζύμη και βάζω το κουραμπιεδάκι στη λαμαρίνα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω όλους τους κουραμπιέδες.
  6. Τους ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους αφήνω να κρυώσουν καλά. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τα τοποθετώ σε πιατέλα.

Την συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.





SHARE