Συνταγή για κριθαρότο με τόνο
Συνταγή για κριθαρότο με τόνο/Φωτογραφία: Γιώργος Τσούλης
ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για κριθαρότο με τόνο -Για τους λάτρεις των θαλασσινών και των ζυμαρικών


Η σημερινή συνταγή που προτείνουμε είναι κριθαρότο με τόνο.

Ένα πιάτο που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Την υπέροχη συνταγή πήραμε από τον Γιώργο Τσούλη, ο οποίος προτείνει ένα κυρίως πιάτο που οι λάτρεις των θαλασσινών και των ζυμαρικών θα λατρέψουν. 

Συνταγή για κριθαρότο με τόνο -Για τους λάτρεις των θαλασσινών και των ζυμαρικών

Υλικά

  • 500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1\2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 150 ml. λευκό κρασί
  • 300 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
  • 300 γρ. τόνο σε νερό
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • ½ κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

  • ½ κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνουμε το ζωμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σκόρδο, την πιπεριά, την κάπαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, το θυμάρι και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το ζεστό ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα, περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επομένη.

Τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε 200 γρ από τον τόνο, τη κάπαρη και το σχοινόπρασο. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει το κριθαρότο.

Σερβίρουμε αμέσως το κριθαρότο, γαρνίροντας με τον υπόλοιπο τόνο, το σχοινόπρασο και τη γραβιέρα.

Τip: Προσοχή στον τόνο. Πρέπει να τον στραγγίξουμε καλά.

Την συνταγή πήραμε από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.





SHARE