fbpx Pinsa: Η light βερσιόν της ιταλικής πίτσας που την έτρωγαν στην αρχαία Ρώμη -Πιο υγιεινή και πεντανόστιμη | BOVARY
πίτσα σε ξύλινη επιφάνεια
Δοκιμάστε την pinsa/ Victoria Shes/ Unsplash
28|01|2020 08:50
SHARE
TRY SOME PINSA

Pinsa: Η light βερσιόν της ιταλικής πίτσας που την έτρωγαν στην αρχαία Ρώμη -Πιο υγιεινή και πεντανόστιμη


Σίγουρα μια από τις πιο συχνές διατροφικές ατασθαλίες που επιτρέπουμε στον εαυτό μας είναι η λαχταριστή πίτσα.

Ζεστή και μοσχομυρωδάτη, η πίτσα αποτελεί άξια εκπρόσωπο του λεγόμενου comfort food, με τα διάφορα λιωμένα τυριά και τα πικάντικα αλλαντικά να της χαρίζουν απίθανη γεύση που μένει αξέχαστη στον ουρανίσκο.

Ωστόσο, καθώς συνήθως αποτελεί θερμιδική «βόμβα» και είναι πλούσια σε λιπαρά, δεν την προτιμούμε δυστυχώς. Εδώ, έρχεται να δώσει τη λύση η pinsa, η αρχαία βερσιόν της πίτσας, που έτρωγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, η οποία είναι πιο light και υγιεινή!

Ακολουθεί η συνταγή για τη ζύμη όπως τη διαβάσαμε στο Italian Recipe Book. Για την παρασκευή της δε χρειάζεστε πολλά υλικά, αλλά η ζύμη θέλει αρκετές ώρες «ξεκούρασης», οπότε αν θέλετε να την προσφέρετε σε κάποιο τραπέζι, ξεκινήστε την προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα.

Πίτσα σε ξύλινο επιφάνεια με ποτήρι κρασί
Ronise daluz/ Unsplash

Ακολουθεί η συνταγή για τη ζύμη.

Υλικά:

  • 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 420 γρ)
  • ½ κούπα αλεύρι ρυζιού (περίπου 80 γρ)
  • 1 ⅔ κούπας κρύο νερό
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι

Για να φτιάξετε τη ζύμη:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ρυζάλευρο και τη μαγιά.
  • Ανακατεύοντας διαρκώς ρίξτε λίγο-λίγο το κρύο νερό.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατέψτε καλά τα υλικά με τα χέρια σας, ώστε να ομογενοποιηθούν. Καλύψτε το μπολ με σελοφάν και αφήστε το μείγμα στην άκρη για 30 λεπτά.
  • Ύστερα ζυμώστε ξανά και αφήστε το μείγμα για ακόμα 30 ακόμα λεπτά στην άκρη. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τρίτη φορά, αλλά αυτό τη φορά αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Αφαιρέστε το μπολ από το ψυγείο και χωρίστε τη ζύμη στα δύο.
  • Σε ένα ταψί, απλώστε ένα χαρτί φούρνου και τοποθετήστε τις ζύμες. Καλύψτε το με ένα πανί και αφήστε στο ταψί στην άκρη για να φουσκώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά.
  • Ύστερα ρίξτε από πάνω λίγο λάδι και με τα δύχτυλά σας απλώστε τη ζύμη από το κέντρο έως τις άκρες σχηματίζοντας ένα οβάλ σχήμα. Ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και βάλτε το ταψί στο φούρνο.
  • Ψήστε τη pinsa σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Στα μισά του ψησίματος, προσθέστε τα τυριά και τα αλλαντικά της αρεσκείας σας, όπως ένα light κίτρινο τυρί, βραστή γαλοπούλα . Μπορείτε και να την απολαύσετε και με φρέσκιες ντομάτες ή άλλα λαχανικά, τα οποία θα προσθέσετε μετά το ψήσιμο.
Πίτσα σε μαύρη ξύλινη επιφάνεις με κουτάλια και πιρούνια
Victoria Shes/ Unsplash

Toppings:

Μπορείτε να βάλετε πάνω από την pinsa κυριολεκτικά οτιδήποτε σας αρέσει. Από φρέσκα λαχανικά, έως τυριά και αλλαντικά. Κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς, ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθειες, ενώ μπορείτε να την απολαύσετε και σκέτη με το φαγητό σας, αντί για ψωμί.





SHARE