Μαρμελάδα σύκο

Συνταγή για μαρμελάδα σύκο με 3 υλικά και χωρίς ζάχαρη

Το σύκο είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα και μπορείς να φτιάξεις την ωραιότερη μαρμελάδα.

Οι χειροποίητες μαρμελάδες είναι πολύ νόστιμες, χωρίς συντηρητικά, και μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα υγιεινές. Σε ένα βάζο θα έχεις «κλείσει» μέσα όλα τα αρώματα του καλοκαιριού σου και μπορείς να τα απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή πάνω σε μια φέτα ψωμί ή ακόμα και με μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών.

Οι μαρμελάδες, πλέον, δεν τις απολαμβάνουμε μόνο για πρωινό, αλλά τις χρησιμοποιούμε ακόμα και στη μαγειρική μας. Μια πιατέλα με τυριά και συνοδευτικό μαρμελάδα σύκο δίνει μια ωραία ένταση, ακόμα μπορούμε να τη προσθέσουμε σε πιάτα με κρεατικά.

Σε λίγο καιρό τα σύκα βγαίνουν και φυσικά ανυπομονούμε να τα γευτούμε, αλλά και να φτιάξουμε μια υγιεινή μαρμελάδα, χωρίς ζάχαρη. Αν από την άλλη, θέλεις να βάλεις ζάχαρη για πιο γλυκιά γεύση προτίμησε την καστανή και πρόσθεσε μόνο μία μικρή κουταλιά του γλυκού. Εξάλλου, τα σύκα είναι από μόνα τους γλυκά.

Η δική μου συνταγή για μαρμελάδα σύκο γίνεται γρήγορα και έχει μόνο 3 υλικά. Κατά καιρούς έχω κάνει πειραματισμούς και πάντα καταλήγω στη γρήγορη και νόστιμη εκδοχή της.

Υλικά

  • 700γρ σύκα
  • 1κ.γ. μέλι
  • 1κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Κόβεις τα σύκα και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα μαζί με το μέλι. Ανακατεύεις πολύ καλά το μείγμα και το βάζεις για δύο ώρες περίπου στο ψυγείο. Έπειτα βάζεις την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να βράσει και ανακατεύεις ελαφρώς. Χρειάζεται περίπου 30-35 λεπτά βράσιμο. Μόλις μελώσει προσθέτεις λίγες σταγόνες λεμόνι και ανακατεύεις για 3 λεπτά. Μόλις κρυώσει βάζεις τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και διατηρείται για ένα μήνα.

Extra tips: Αν θέλεις μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με λίγη μελάσα για να ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Επιπλέον, μπορείς να ρίξεις ένα ξύλο κανέλας για να έχει περισσότερη ένταση.