Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί χωρίς τηγάνισμα -Ελαφρύ και απολαυστικό

Το ιμάμ μπαϊλντί, το φαγητό με μελιτζάνες, είναι το τέλειο καλοκαιρινό φαγητό, αφού, μπορεί να είναι ελαφρύ, δεν έχει κρέας, είναι απολαυστικότατο παγωμένο και έχει απλή συνταγή.

Με υλικά που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα μας, ελάχιστο χρόνο και ταλαιπωρία, μπορεί ο καθένας να φτιάξει αυτό το γευστικό και υγιεινό φαγητό ενώ από την πρώτη κιόλας μπουκιά αναμνήσεις από την παιδική ηλικία στο σπίτι της μαμάς και της γιαγιάς θα κάνουν το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο.

Το ιμάμ είναι επίσης νηστίσιμο και άκρως λαχταριστό, ιδανικό για τα οικογενειακά Κυριακάτικα τραπέζια ενώ η γλυκιά γεύση του αφήνει μια αίσθηση θαλπωρής και «μαμαδίστικου» φαγητού στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Δείτε τη συνταγή για το ιμάμ μπαϊλντί παρακάτω

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 κ. σ. κέτσαπ
  • 1 κ. γλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • Αλάτι/ Πιπέρι
  • Πάπρικα καπνιστή
  • ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Της βυθίζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις χαράζουμε από τη μέσα μεριά και τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 20 λεπτά με λίγο νερό ολόγυρά τους, μέχρι να μαλακώσουν

Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες ψηλοκόβουμε την ντομάτα, αφού την έχουμε λίγο βράσει και ξεφλουδίσει, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαζί με τ υπόλοιπα μπαχαρικά ανακατεύουμε καλά.

Όταν είναι έτοιμες οι μελιτζάνες τις βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κουτάλι τις «σκάβουμε» σαν να κάνουμε βαρκούλες. Τις περιχύνουμε με λίγο χυμό ντομάτα, γεμίζουμε με το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού και ξανά περιχύνουμε χυμό ντομάτας και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για ακόμη περίπου 20 λεπτά.