Τα δύο νέα microbakeries που άνοιξαν στην Αθήνα -Το ένα μεταμορφώνεται σε μπιστρό το βράδυ
Η Αθήνα αγαπά πραγματικά το καλό ψωμί, εκείνο που ξεκουράζεται και φουσκώνει σωστά, τα σάντουιτς που φτιάχνονται με αυτό και γεμίζονται με διαλεχτά υλικά, αλλά και τις βιενουαζερί και τις πίτες που παρασκευάζονται με μεράκι και προσωπική φροντίδα.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από τις ουρές που σχηματίζονται έξω από διάσημους φούρνους της πόλης.
Στην Αθήνα, εδώ και μερικά χρόνια, ανθίζει μια πιο προσεγμένη προσέγγιση όσον αφορά το ψωμί και τη ζύμη. Κάπου εκεί μάθαμε και για τα microbakeries -όχι φούρνους μαζικής παραγωγής, αλλά μικρά αρτοποιεία που εστιάζουν στην ποιότητα αντί για την ποσότητα. Είναι χώροι όπου το ζύμωμα γίνεται στο χέρι και ο χρόνος αποκτά άλλη αξία, καθώς η τέχνη της αναμονής γίνεται μέρος της διαδικασίας.
Στην αθηναϊκή σκηνή ήρθαν πρόσφατα να προστεθούν δύο νέα microbakeries: το Alouatou στα Εξάρχεια και το Batard στο Παγκράτι.
Ψωμιά με προζύμι, χειροποίητα βιενουαζερί και πίτες ψήνονται καθημερινά. Η φιλοσοφία τους είναι απλή: εξαιρετικές πρώτες ύλες και σεβασμός στον ρυθμό της δημιουργίας, χωρίς βιασύνες.
Alouatou
Το Alouatou άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο, στο νούμερο 87 της οδού Ασκληπιού. Το όνομά του σημαίνει «ζύμωση» στα βλάχικα — και εκεί βρίσκεται και η ουσία του. Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι και ωριμάζει για ώρες, ενώ με τη ζύμη φτιάχνουν και τις τσιαπάτες που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς.
Οι πίτες έχουν την τιμητική τους, με το φύλλο να ανοίγεται στο χέρι, μέσα στο ίδιο το Alouatou — τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στις αλμυρές επιλογές θα βρείτε κιμαδόπιτα, σπανακόπιτα και τυρόπιτα, ενώ στις γλυκές, η γαλατόπιτα δεν έχει αντίπαλο.
Καθώς βραδιάζει, το Alouatou μεταμορφώνεται σε bistro, προσφέροντας πιάτα με ελληνικές αλλά και διεθνείς επιρροές. Στο μενού μπορεί να βρείτε μεταξύ άλλων, νιόκι με ρικότα, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και μοσχαρίσιο ταρτάρ με σάλτσα σουτζουκάκια.
Πού: Ασκληπιού 87, Εξάρχεια
Batard
Το Batard, από την άλλη, άνοιξε στην πάντα ανήσυχη γειτονιά του Παγκρατίου, στον χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν το Feelings. Πίσω από αυτό βρίσκονται οι βραβευμένοι Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος.
Εδώ, το ψωμί ωριμάζει για 48 ώρες έχοντας φυσικό προζύμη που χαρίζει αυτή την έντονη γεύση που σας κάνει να μην αφήνετε ούτε ψίχουλο.
Στις βιτρίνες θα βρείτε σάντουιτς με μυρωδάτο ψωμί και συνδυασμούς όπως: μπρι με καπνιστή γαλοπούλα, μορταδέλα με βασιλικό και φυστίκι Αιγίνης και πικάντικο σαλάμι Δράμας με γκοργκοντζόλα και καραμελωμένο κρεμμύδι. Δεν λείπουν τα αλμυρά rolls με μια πιο πικάντικη επιλογή με καπνιστό μπέικον, γκούντα και hot honey, και ένα «μαργαρίτα» με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό.
Στα βιενουαζερί ξεχωρίζουν τα βουτυράτα, τετραγωνισμένα κρουασάν, τα cinnamon rolls και η σοκολατένια babka. Τα buns γεμίζονται με σοκολάτα πραλίνα, φυστίκι, βανίλια με μασκαρπόνε και μαρμελάδα βατόμουρο ή καραμελωμένη κρέμα μπισκότου Lotus. Το banana cake σερβίρεται με σαντιγί και αλατισμένη καραμέλα.
Πού: Πύρρωνος 23, Παγκράτι