Σεφ αποκαλύπτει τα μυστικά για να μοιάζουν σαν πιάτο μισελενάτου εστιατορίου
Φωτογραφία: Shutterstock
20|06|2023 13:19
SHARE
FOOD TIPS

Σεφ αποκαλύπτει τα μυστικά για να μοιάζουν οι πατάτες σαν πιάτο μισελενάτου εστιατορίου


Οι πατάτες είναι ένα από τα πιάτα που πάντα μοιάζουν λαχταριστά και δελεαστικά.

Οι συνταγές για πατάτες είναι πολλές και μπορεί κανείς να τις φτιάξει στο τηγάνι, στον φούρνο ή και βραστές, υπάρχουν όμως ορισμένα μυστικά που άπαξ και ακολουθήσεις οι πατάτες σου θα μοιάζουν σαν να ήρθαν απευθείαςς από κουζίνα κάποιου μισελενάτου εστιατορίου.

Σεφ με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε κουζίνες εστιατορίων αποκάλυψε στο Insider τα δικά του μυστικά για να μαγειρεύετε τις πατάτες και να βγαίνουν πάντα τραγανές, γευστικές και άκρως λαχταριστές. Ξεκινώντας, τονίζει πως καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα και η ποικιλία της πατάτας.

Σεφ με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας αποκαλύπτει τα μυστικά για να μοιάζουν σαν πιάτο μισελενάτου εστιατορίου

Οι ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες πατάτας και, όσον αφορά την υφή, μπορεί να είναι αμυλώδεις, κηρώδεις ή κάτι ενδιάμεσο. Οι κηρώδεις πατάτες, όπως και οι κόκκινες πατάτες, έχουν τέλειο αποτέλεσμα βραστές ή κομμένες σε φέτες και ψητές, καθώς διατηρούν το σχήμα και την υφή τους. Από την άλλη, οι αμυλώδεις πατάτες, ψήνονται καλά και πολτοποιούνται υπέροχα.

Η ποιότητα παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο

«Όταν αγοράζετε πατάτες επίσης μην σας νοιάζει αν είναι λίγο βρώμικες ή έχουν χώμα. Αφήστε τες έτσι μέχρι και πριν τις μαγειρέψετε, ξεπλύνετε με δροσερό νερό και τρίψτε καλά. Εκείνο που πρέπει να προσέχετε είναι τα μικροσκοπικά βλαστάρια, τα μαλακά σημεία ή οποιαδήποτε ένδειξη πράσινου. Μπορείτε να κόψετε έναν βλαστό αν υπάρχει αλλά αν η πατάτα σας έχει περισσότερους ή αρκετά πράσινα σημεία μην τις μαγειρέψετε» αναφέρει ο σεφ στο Insider και συνεχίζει τονίζοντας πως το πράσινο προκύπτει από την υπερβολική έκθεση στο φως και μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η πατάτα σας έχει υψηλά επίπεδα σολανίνης, ένα γλυκοαλκαλοειδές δηλητήριο. Η σολανίνη δημιουργεί μια πικρή γεύση και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κράμπες στο στομάχι και δυσφορία.

Το μυστικό στον βρασμό της πατάτας

Το κόλπο για τις τέλειες πατάτες σε πολλές επαγγελματικές κουζίνες είναι το λεγόμενο parboiling, το οποίο είναι ουσιαστικά το μερικώς μαγείρεμα του φαγητού βράζοντάς το. Αυτό το βήμα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο μαγειρέματος και να απογειώσει τη γεύση. Μπορούμε να αλατίσουμε λίγο κρύο νερό και να τοποθετήσουμε μέσα τις πατάτες. Βράζουμε τις μικρότερες πατάτες για 15 έως 20 λεπτά και τις μεγαλύτερες για 25 έως 35 λεπτά. Η διαδικασία βρασμού έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι οι πατάτες μπορούν να γίνουν ακόμη πιο τραγανές στον φούρνο χωρίς να στεγνώσουν.

Η σημασία του αλατιού

Το αλάτι είναι το μεγαλύτερο «γνωστό μυστικό» για να δώσετε γεύση σε κάθε πιάτο, πόσο μάλλον στις πατάτες σας. Η προσθήκη αλατιού δεν θα κάνει τις πατάτες πιο αλμυρές -ένας μύθος που πολλοί ανακυκλώνουν- αντιθέτως, δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για να αποβάλουν οι πατάτες τα υγρά και στη συνέχεια να τα απορροφήσουν ξανά μετατρέποντάς τες σε ζουμερές μπουκιές.

Τα καρυκεύματα

Τα καρυκεύματα θα δώσουν έξτρα γεύση αλλά το μυστικό είναι να τα βάλετε προς το τέλος του μαγειρέματος διότι, αν προσθέσετε βότανα από την αρχή, όπως για παράδειγμα δυόσμο ή δεντρολίβανο, μπορεί οι πατάτες να πικρίσουν και το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό.

Γαρνιτούρα για ένα ολοκληρωμένο πιάτο

Τέλος, οι γαρνιτούρες μπορούν να μετατρέψουν ένα πιάτο με πατάτες από ορεκτικό σε κυρίως πιάτο. Δοκιμάστε να βάλετε λίγο φρέσκο βούτυρο στις ζεματιστές πατάτες σας και συνοδέψτε με λίγο τυρί, μαύρα φασόλια ή και κιμά.

SHARE