Λένε ότι τα πιο ωραία γλυκά, γίνονται από φρούτα που είναι στην εποχή τους. Και η εποχή την οποία διανύουμε τώρα μας χαρίζει νόστιμα μήλα σε αφθονία.
Κομπόστες, μηλόπιτες, μήλα με κρέμα και κανέλα είναι κάποιες μόνο από τις γλυκές συνταγές που ξετρυπώνουμε κάθε φορά που φτάνει στην πόρτα μας ένα καλάθι με κατακόκκινα ζουμερά μήλα. Σήμερα όμως αυτά τα μήλα θα τα διαχειριστούμε λίγο διαφορετικά για να κάνουμε μία από τις πιο διάσημες ανάποδες τάρτες στον κόσμο. Την εκ Παρισίων, Τάρτ Τατέν.
Η ιστορία του μας γυρίζει πίσω στο 1888, όταν δύο Γαλλίδες αδελφές, η Καρολίνα και η Στεφανί Τατέν, δημιούργησαν κατά λάθος αυτή την τάρτα. Οι αδελφές ζούσαν στο Lamotte-Beuvron, μια μικρή αγροτική πόλη στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Ήταν ιδιοκτήτριες ενός ξενοδοχείου που ονομαζόταν Hotel Tatin.
Η μεγαλύτερη αδερφή, η Στεφανί είχε αναλάβει την κουζίνα. Ήταν πολύ καλή μαγείρισσα, αλλά όπως αποκαλύπτει η ιστορία του γλυκού, δεν φημιζόταν για την ευφυία της. Σπεσιαλιτέ της ήταν μια τάρτα μήλου, με τραγανή ζύμη και καραμελωμένα μήλα που έλιωνε στο στόμα. Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, η Στεφανί έβαλε την τάρτα της στο φούρνο με λάθος τρόπο. Αντί να βάλει τη ζύμη από κάτω και τα μήλα από πάνω, έκανε το αντίθετο. Τοποθέτησε από κάτω τα μήλα και πάνω τους τη ζύμη. Παρ 'όλα αυτά, σέρβιρε αυτό το παράξενο επιδόρπιο χωρίς να του δώσει χρόνο να κρυώσει (υπάρχει άλλωστε ένας κανόνας για την κατανάλωση της Ταρτ Τατέν ο οποίος τηρείται ευλαβικά. Πρέπει να σερβίρεται πάντα ζεστή).