Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
29|08|2022 15:01
SHARE
ΑΥΓΑ

Το τρικ για να ξεφλουδίσετε ένα βραστό αυγό εύκολα και γρήγορα


Tο ξεφλούδισμα του τέλειου βραστού αυγού ξεκινάει φυσικά... από το βράσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παλαιότερα αυγά είναι ελαφρώς πιο εύκολα να ξεφλουδιστούν, αλλά σαφώς αυτή δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Εξάλλου, πρέπει να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε.

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά τη διαδικασία ξεφλουδίσματος κατόπιν. Λίγο ξίδι, λίγος χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ή μια πρέζα αλάτι -μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σας είναι πιο εύκαιρο.

Ένα ακόμη σημαντικό tip που πρέπει να ακολουθήσετε: Ξεκινήστε το μαγείρεμα του αυγού με νερό που έχει ήδη βράσει και θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεφλουδίσετε μετά. «Έχω παρατηρήσει ότι το ασπράδι του αυγού κολλάει στο κέλυφος όταν ξεκινάω με κρύο [νερό]», λέει ο Jason Hua, executive chef στο The Dutch. Ο J. Kenji López-Alt εξηγεί αυτό το φαινόμενο στο Serious Eats: «Όσο πιο αργομαγειρεμένα είναι τα ασπράδια των αυγών τόσο πιο ισχυρά συνδέονται με τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κελύφους».

Μόλις τα αυγά βράσουν πλήρως (γύρω στα 10 με 12 λεπτά), το επόμενο βήμα είναι να τα κρυώσετε σε ένα μπωλ με παγάκια η πολύ παγωμένο νερό, όπου θα πρέπει να παραμείνουν για περίπου πέντε ολόκληρα λεπτά. Κατά προτίμηση βάλτε χρονοδιακόπτη.

Μόλις κρυώσουν αρκετά για να τα ακουμπήσετε, γεμίστε ένα άλλο καθαρό μπωλ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και βυθίστε τα αυγά, ένα-ένα. Χρησιμοποιώντας την άκρη του μπωλ για να τα χτυπήσετε, μπορείτε τώρα να αρχίσετε να σπάτε το κέλυφος. Κάντε το απαλά, ώστε να μην σπάσετε το φρεσκοβρασμένο αυγό εντελώς στη μέση.

Δείτε το βίντεο για το εύκολο ξεφλούδισμα αυγών:

SHARE