Απόκριες χωρίς την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γνωστή και ως Kρεατινή, -αφού αυτή την περίοδο σύμφωνα με το έθιμο επιτρέπονται οι «αμαρτίες» πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής-, έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και δεν προέρχεται όπως πολλοί πιστεύουν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αλλά από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τις βακχικές τελετές προς τιμή του Διονύσου.
Βέβαια η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. Τα έθιμα ανά την επικράτεια της Ελλάδας είναι πολλά και διαφορετικά. Όμως, η βάση όλων είναι το ψήσιμο κρεάτων συνοδεία μουσικής που ακολουθείται από ένα μεγάλο γλέντι. Κλασικός προορισμός της μέρας -φροντίστε, όμως, σίγουρα να έχετε κράτηση- η Βάρη που χρόνια τώρα θεωρείται ο ναός της κρεατοφαγίας.
Εκεί θα βρείτε τα γνωστά «Βλάχικα», (Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141), που σε cult ατμόσφαιρα προσφέρουν τα ωραιότερα κρέατα της πόλης, αλλά και τον «Τσολιά» (Λεωφ. Βάρης 45, Βάρη, 21 0895 2446), που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας, μιας και την έχουν τιμήσει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ομάρ Σαρίφ, αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αν έχει καλό καιρό, προτιμήστε να καθίσετε στον υπαίθριο χώρο, με τους βραχόκηπους και τα τρεχούμενα νερά, που θυμίζουν πλατεία ορεινού χωριού.