Στήθος κοτόπουλο με φακές
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπανδρέου
23|07|2020 10:31
SHARE
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ζουμερό στήθος κοτόπουλου με φακές στον φούρνο -Ένα φουλ υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο


Η μαγεία της Μαγειρικής -σε αντίθεση με τη Ζαχαροπλαστική- έγκειται στους συνδυασμούς, αλλά κυρίως στους πειραματισμούς. Συνταγές που «πειράχτηκαν» και απογειώθηκαν, δοκιμές και προσθαφαιρέσεις που κατέληξαν να είναι σπεσιαλιτέ.

Η παρακάτω συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου συνδυάζει δύο αγαπημένα υλικά σε όλους. Το φιλέτο κοτόπουλο και τις φακές. Δύο πιάτα που συνήθως απολαμβάνουμε ξεχωριστά, ως κυρίως ή μαζί σε κάποια σαλάτα. Με αυτή τη συνταγή όμως του Αλέξανδρου Παπανδρέου η οποία είναι ό,τι πρέπει για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, τα δύο υλικά παντρεύονται και δημιουργούν ένα τίμιο πιάτο, όπου η πρωτεΐνη είναι ο πρωταγωνιστής.

Στήθος κοτόπουλο με φακές στον φούρνο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα
400 γραμμάρια φακές βρασμένες
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 πράσινη πιπεριά
1 καρότο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
100 γραμμάρια λευκό κρασί
400 γραμμάρια ζωμός κοτόπουλο
150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την πράσινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το καρότο και το πράσο στην μέση και μετά σε φέτες και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, το καρότα και την πράσινη πιπεριά για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε τις φακές, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε πλέον το αλεύρι.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να πάρει μία βράση.
Μόλις πάρει βράσει ο ζωμός αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και τοποθετείτε το περιεχόμενο του σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Τοποθετείτε το τηγάνι πάλι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο.
Θωρακίζετε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο τοποθετώντας τα στο τηγάνι πρώτα με την πέτσα προς τα κάτω και δίνετε καλό χρώμα στα φιλέτα περιμετρικά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετείτε τα φιλέτα πάνω στις φακές με τα λαχανικά, με την πέτσα προς τα πάνω και μοιράζετε σε μικρά κομμάτια διάσπαρτα στο ταψί το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C για 20-25 λεπτά.
Όταν τα φιλέτα στήθος είναι έτοιμα, αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα με 1-2 κουταλιές από φρέσκο τυρί κρέμα από πάνω.





SHARE