Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
DONATELLA

Ντονατέλα Βερσάτσε: Fashion Icon, Influencer και μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες στη Μόδα


Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει ξένες γλώσσες την κατέκτησε η μόδα και έγινε ο φύλακας άγγελος του αδερφού της Τζιάνι Βερσάτσε, που την έπεισε μάλιστα να βάψει τα μαλλιά της ξανθά σε ηλικία μόλις 12 ετών. Ο λόγος για την Ντονατέλα Βερσάτσε, που καταφέρνει να διατηρήσει ψηλά τον διάσημο οίκο μόδας, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δολοφονία του ιδρυτή της, Τζιάνι. 

Η Ντονατέλα Βερσάτσε ήταν στο πλευρό του αδερφού της στη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στον κόσμο. 
Όταν ο αδερφός της δολοφονήθηκε το 1997, η Ντονατέλα έμεινε μόνη να συνεχίσει την κληρονομιά του Τζιάνι. 
Η πρεμιέρα της σειράς «Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε» έχει ήδη γίνει και ενώ επικεντρώνεται στο θάνατο του αδερφού της, οι θεατές θα δουν επίσης τη σχέση της Ντονατέλα με τον Τζιάνι λίγο πριν το θάνατό του και την επίδραση που είχε στην εταιρεία μετά. 

1. Ήταν πολύ δεμένη με τον Τζιάνι 
Η Ντονατέλα γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1955 στο Reggio di Calabria της Ιταλίας. Η μητέρα της ήταν μοδίστρα και ο Τζιάνι εργαζόταν συχνά στο κατάστημά της. Η Ντονατέλα ήταν η μικρότερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η μεγαλύτερη αδερφή της Τίνα, πέθανε από μόλυνση από τέτανο όταν ήταν 12 ετών, αφήνοντας την Ντονατέλα το μοναδικό κορίτσι μεταξύ των αδερφών της. Αυτή και ο Τζιάνι είχαν μια διαφορά ηλικίας σχεδόν 10 χρόνων και συχνά έβγαιναν έξω μαζί, αναφέρει το Newsweek και ο Τζιάνι συχνά έλεγε στη Ντονατέλα πώς να ντύνεται όταν έβγαιναν. Η Ντονατέλα, συχνά συμφωνούσε με τις τρελές ιδέες του Τζιάνι -στην αυτοβιογραφία της αποκάλυψε πως κάποτε είχε κλέψει λεφτά από το πορτοφόλι της μητέρας της και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του πατέρα της, ώστε να πάνε μαζί με τον αδερφό της να δουν την τραγουδίστρια Patty Pravo. 

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

2. Ο Τζιάνι την έπεισε να γίνει ξανθιά 
Όταν η Ντονατέλα ήταν 11 ετών, ο Τζιάνι της είπε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά, αποκάλυψε η Ίνγκριντ Σίσκι σε ένα βιβλίο που συνέταξε μαζί με την Ντονατέλα και φέρει τον τίτλο «Versace». «Τότε ο Τζιάνι είχε τέτοια εμμονή με την Πάτι Πράβο,μια ξανθιά τραγουδίστρια με ολόισια μαλλιά, που έπεισε την 11χρονη Ντονατέλα να βάψει και τα δικά της μαλλιά όπως η ηρωίδα του» έγραψε η Σίσκι.

3. Σπούδασε ξένες γλώσσες 
Ενώ ο Τζιάνι προσπαθούσε να γίνει σχεδιαστής στο Μιλάνο, η Ντονατέλα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με την Britannica, αυτή σπούδασε με το σκεπτικό να γίνει δασκάλα και η αγάπη της ήταν οι ξένες γλώσσες. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ταξίδευε συχνά στο Μιλάνο για να βοηθήσει τον Τζιάνι με τα σχέδιά του όταν δούλευε για άλλους σχεδιαστές. 

4. Ήταν η μούσα του Τζιάνι 
Πριν από το θάνατο του διάσημου σχεδιαστή, η Ντονατέλα ήταν γνωστό πως αποτελούσε τη μούσα του σε πολλές κολεξιόν του. Ήταν, επίσης και η κύρια πηγή έμπνευσης για ένα από τα αρώματα του οίκου Versace, το «Blonde». Ο Τζιάνι εκτιμούσε πάντοτε την άποψή της για τa σχέδιά του, αν και προτιμούσε ένα πιο μπαρόκ στυλ σε σχέση με τον μινιμαλισμό της Ντονατέλα. «Ή Ντονατέλα ήταν μία πολύ ισχυρή κριτικός» είπε ένας από τους φίλους του Τζιάνι, ο Γκουίζι Φέρε, στο περιοδικό Newsweek. «Και ο Τζιάνι φώναζε ‘Ντονατέλα θέλεις να σκοτώσεις το πνεύμα μου; Την επιτυχία μου;’»  Όταν ιδρύθηκε η εταιρεία το 1978, η Ντονατέλα έγινε σύμβουλος του Τζιάνι και ανέλαβε το ρόλο της αντιπροέδρου. Η ίδια άρχισε να σχεδιάζει στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

5. Ο Τζιάνι της έκανε δώρο τη σειρά Versus 
Η Ντονατέλα όχι μόνο ενέπνευσε τον αδερφό της με τα σχέδιά του, αλλά απέδειξε πόσο καλή είναι και η ίδια βοηθώντας τον σε κάποιες από τις σειρές του. Τελικά, ο Τζιάνι ίδρυσε τη γραμμή Versus και την έδωσε στην Ντονατέλα ως δώρα, σύμφωνα με το Yahoo!. Η σειρά ξεκίνησε το 1989 ως τρόπος προσέγγισης του νεανικού κοινού, σύμφωνα με τους New York Times. Τα τελευταία χρόνια, πολλές διασημότητες έχουν φορέσει ρούχα από αυτή τη σειρά και μερικοί έχουν συνεργαστεί με την Ντονατέλα, όπως ο Ζάιν Μαλίκ. 

6. Έχει δύο παιδιά 
Η Ντονατέλα παντρεύτηκε το μοντέλο Πολ Μπεκ στη δεκαετία του 1980 και έχει δύο παιδιά, την Αλέγκρα και τον Ντάνιελ. Η Αλέγκρα ήταν πολύ δεμένη με τον Τζιάνι και πήρε τη μισή εταιρεία μετά το θάνατό του. Σύμφωνα με την Guardian, ο Ντάνιελ έλαβε την συλλογή έργων τέχνης του Τζιάνι, που σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει περισσότερα από 37 εκατομμύρια λίρες. Η Αλέγκρα εργάζεται στην εταιρεία και ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο.

7. Ανέλαβε ανεπίσημα την επιχείρηση όταν αρρώστησε ο Τζιάνι 
Όταν ο Τζιάνι διαγνώστηκε με καρκίνο, η Ντονατέλα ανέλαβε την επιχείρηση ενώ υποβλήθηκε σε εγχείρηση. «Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του Τζιάνι» είπε η Ντονατέλα στο περιοδικό New York, «πήγαινα στο διαμέρισμά του, του έδιχνα τη δουλειά, έπαιρνα την έγκρισή του, αλλά διοικούσα την εταιρεία γιατί ο ίδιος δεν εμφανιζόταν. Για περίπου ενάμιση χρόνο έκανα τα πάντα». 

8. Είναι στενή φίλη με την Lady Gaga
Η Lady Gaga και ο οίκος Versace έχουν συνεργαστεί με πολλούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, οπότε δεν αποτελί έκπληξη το γεγονός πως η διάσημη τραγουδίστρια έχει στενή φιλία με την Ντονατέλα. Η Lady Gaga ήταν το πρώτο πρόσωπο που είχε πρόσβαση στα αρχεία του Versace, ενώ ο οίκος έντυσε την τραγουδίστρια στην περιοδεία της «Born This Way». Επίσης, η Gaga έγραψε ένα τραγούδι για την Ντονατέλα στο άλμπουμ της «Artpop», μιλώντας για το στυλ της και την δουλειά της ως σχεδιάστρια. «Είμαι ξανθιά. Είμαι κοκαλιάρα. Είμαι πλούδια και λίγο σκύλα» τραγουδά η Gaga, με την Ντονατέλα να λέει πως λάτρεψε το τραγούδι. 

9. Σχεδίασε εκείνο το θρυλικό φόρεμα της Τζένιφερ Λόπεζ 
Στα 42α βραβεία Grammy το 2000, η Τζένιφερ Λόπεζ ήταν υποψήφια για το πρώτο της Grammy. Παρόλο που έχασε από την Σερ, η Λόπεζ έφυγε από την απονομή των βραβείων ως το ποιο πολυσυζητημένο άτομο της εκδήλωσης χάρη στο αξέχαστο φόρεμα του οίκου Versace. Το φόρεμα σχεδίασε η Ντονατέλα για την ανοιξιάτικη συλλογή του 2000. Η Τζένιφερ Λόπεζ όμως δεν ήταν η μόνη που το φόρεσε. Και η Τζέρι Χάλιγουελ, των πρώην Spice Girls, το είχε φορέσει πριν από την Λόπεζ. Το 2015, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ αποκάλυψε πως το φόρεμα αυτό ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το Google Images, καθώς πάρα πολύ άνθρωποι έψαχναν στο Google για να βρουν μια φωτογραφία του φορέματος. 

10. Έχει ποζάρει για διαφήμιση της Givenchy
Η Ντονατέλα τάραξε τον κόσμο της μόδας όταν πόζαρε για την φθινοπωρινή κολεξιόν του οίκου Givenchy, όταν ο τότε δημιουργικός διευθυντής Ρικάρντο Τίσκι, της ζήτησε να γίνει το μοντέλο της εταιρείας. «Προσέγγισα τη φίλη μου Ντονατέλα, επειδή αντιπροσωπεύει για μένα το απόλυτο fashion icon» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τίσκι. «Θεωρήσαμε ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα όρια και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς σκεφτόμαστε τη μόδα» «Ο Ρικάρντο Τίσκι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πάνω από όλα ένας αγαπημένος μου φίλος, είμαστε οικογένεια, θέλω να ξεφορτωθώ το παλιό σύστημα, να συνεργαστώ, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μόδα για να πραγματικά παγκόσμια κοινότητα» έγραψε στο Instagram η Ντονατέλα.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

11. Συνεχίζει να τιμά τον αδερφό της 
Η Ντονατέλα εξακολουθεί να τιμά τον αδερφό της μέσω του οίκου μόδας, πάνω από 20 χρόνια από το θάνατό του. Η ανοιξιάτικη συλλογή του οίκου είναι γνωστή ως «The Versace Tribute Collection» που δημιουργήθηκε από την Ντονατέλα προς τιμήν του αδερφού της. «Αυτή η συλλογή είναι ένα αφιέρωμα στη ζωή και τα έργα του Τζιάνι. Αποτίουμε φόρο τιμής όχι μόνο στην καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα, αλλά και στο ποιος ήταν ώς άνθρωπος και κυρίως ως αδερφός μου» έγραψε η Ντονατέλα για το βίντεο της συλλογής. Πέντε από τα πρώτα μοντέλα που έγιναν διάσημα χάρη στον Τζιάνι Βερσάτσε διέσχισαν την πασαρέλα προς τιμήν του. 

12. Δεν εγκρίνει τη νέα σειρά για τη δολοφονία του αδερφού της 
Παρά το μεγάλο ενθουσιασμό για την νέα σειρά, η οικογένεια Βερσάτσε και ο οίκος εξέδωσαν μία ανακοίνωση που δηλώνει ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην παραγωγή της και πως θα έπρεπε να θεωρηθεί ως «κομμάτι μυθοπλασίας». Η σειρά «The Assassination of Gianni Versace: American Crime Stor» βασίζεται στο βιβλίο «Vulgar Favors» του δημοσιογράφου του Vanity Fair, Μορίν Ορθ. Στη σειρά την Ντονατέλα Βερσάτσε, υποδύεται η Πενέλοπε Κρουζ, που μάλιστα πήρε και την έγκριση της ίδιας. 

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP