AP Images
AP Images
JAVIER BARDEM

Χαβιέ Μπαρδέμ: Έχουμε 49 λόγους να δώσουμε λίγη παραπάνω σημασία στον πιο γοητευτικό Ισπανό


Ο Χαβιέ Μπαρδέμ γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1969 και σήμερα γιορτάζει τα 49α γενέθλιά του. 

Το πλήρες όνομά του είναι Javier Ángel Encinas Bardem και γεννήθηκε στη Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων. 

Αν και προέρχεται από οικογένεια ηθοποιών, το πρώτο του πάθος ήταν η ζωγραφική και γι' αυτό σπούδασε Καλές Τέχνες στη Μαδρίτη. Άρχισε να παίζει μικρούς ρόλους για να χρηματοδοτήσει την τέχνη του ενώ νωρίτερα, είχε ασχοληθεί με το ράγκμπι. 

Η οικογένειά του είχε αριστερό πολιτικό background, ενώ ο θείος του φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Φράνκο για τις αντιφασιστικές του πεποιθήσεις. Οι γονείς του χώρισαν λίγο μετά τη γέννησή του και τον μεγάλωσε η μητέρα του μόνη της. Mεγάλωσε με Ρωμαιοκαθολική πίστη.

Ο Ισπανός ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του στην υποκριτική μόλις σε ηλικία 6 ετών, στην τηλεοπτική σειρά του Fernando Fernán Gómez «El Pícaro». Το 1989 φόρεσε τη στολή του Superman για το ισπανικό κωμικό σόου «El Día Por Delante», μια δουλειά που τον έκανε να αναρωτηθεί αν ήθελε να γίνει ηθοποιός ή όχι. Έχει παραδεχτεί ότι δούλεψε σαν στρίπερ για μία μόνο μέρα, ενώ δεν ξέρει να οδηγεί.

ΑΡ
ΑΡ

Το 1992 παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Jamón Jamón». Το 1997 τον πλησίασε ο Τζον Μάλκοβιτς για να του προσφέρει έναν ρόλο στα Αγγλικά, ωστόσο, ο Μπαρδέμ τον απέρριψε γιατί δεν μίλαγε ακόμη καλά την γλώσσα. Η πρώτη του μεγάλη εμπορική επιτυχία ήταν στην ταινία «Πριν Πέσει η Νύχτα», το 2000, στην οποία υποδύθηκε τον Κουβανό συγγραφέα Ρεϊνάλντο Αρένας, κάτι που του επέφερε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία του Χόλιγουντ ήταν στην ταινία «Ο χορευτής του πάνω ορόφου», στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζον Μάλκοβιτς. Το 2007 έπαιξε στην ταινία των Αδερφών Κοέν «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» και έγινε ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

AP
AP

Έπαιξε, ακόμη, στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας». Άλλες γνωστές του ταινίες είναι το «Vicky Cristina Barcelona» με την Πενέλοπε Κρουζ και το «Eat Pray Love» με την Τζούλια Ρόμπερτς. 

Το 2010 έλαβε μια ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Biutiful» του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου. Το 2012 πρωταγωνίστησε στο «Skyfall», ενσαρκώνοντας τον «κακό» ενώ το 2013 έπαιξε στην ταινία «Ο Συνήγορος» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους «Πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση του Σαλαζάρ» ενώ η τελευταία του ταινία «Mother!» με την Τζένιφερ Λόρενς απέσπασε πολλές αμφιλεγόμενες κριτικές.

AP
AP

Το 2007 ο Μπαρδέμ άρχισε να βγαίνει με την συμπρωταγωνίστρια του στο «Vicky Cristina Barcelona» Πενέλοπε Κρουζ ενώ παντρεύτηκαν το 2010 στις Μπαχάμες σε ιδιωτική τελετή. Ο γοητευτικός ηθοποιός είχε δηλώσει ότι ερωτεύτηκε τη «φευγαλέα προσωπικότητα» της Κρουζ. Το ζευγάρι έχει ένα γιο και μια κόρη ενώ κρατούν χαμηλό προφίλ και δεν μιλούν για την προσωπική τους ζωή. 

Στην ταινία «Loving Pablo» που πρόκειται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2018, το ζευγάρι παίζει μαζί.

Ο Μπαρδέμ ενσαρκώνει το βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ και η Κρουζ, μια δημοσιογράφο που είχε ερωτική σχέση και συνεργαζόταν μαζί του.

Ο μελαχρινός ηθοποιός θεωρείται από τους πιο γοητευτικούς άνδρες, σαν Λατίνος που είναι. Έχει χαρακτηριστική βαθειά φωνή ενώ η ισπανική προφορά του, τον κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, ένα Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο στα Screen Actors Guild Awards, ένα βραβείο BAFTA και τέσσερα Βραβεία Γκόγια.

Μαζί με τη σύζυγό του, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά και παγκόσμια θέματα, όπως τον πόλεμο στο Κογκό και στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν μεγάλη φιλανθρωπική δράση.