NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Γιάννης Μπέζος -Ηρώ Μπέζου: Μαζί στη σκηνή μετά από πέντε χρόνια, «κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη»


Οταν το παρελθόν συναντιέται με το παρόν και η ποίηση συνυπάρχει με την μουσική, τότε η καλλιτεχνική εμπειρία αποκτά άλλη διάσταση.

«Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη», ο Γιάννης Μπέζος και η Ηρώ Μπέζου ενώνουν τις φωνές τους και ερμηνεύουν στίχους των «ποιητών της ήττας»: του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Γιάννη Θεοδωράκη και του Τάσου Λειβαδίτη.

Ο Γιάννης Μπέζος και η κόρη του, Ηρώ, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Αθηνών, συναντιούνται στον κήπο της Πειραιώς 260 και για δύο ακόμα παράστασεις (την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουνίου) και μας μεταφέρουν με τις ερμηνείες τους σε εποχές γεμάτες μνήμες.

Στις δύο πρώτες παραστάσεις, το Σαββάτο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου, τα χειροκροτήματα ήχησαν δυνατά και το κοινό αγκάλιασε θερμά την συνύπαρξη των δύο ηθοποιών που μετά από 5 χρόνια (σσ μαζί έπαιξαν στην «Αντιγόνη» του Ανούιγ), συναντήθηκαν και πάλι επί σκηνής, αυτή τη φορά για να τραγουδήσουν.

 

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Οι δύο ηθοποιοί στη συνέντευξή τους στο bovary.gr και τη Μυρτώ Λοβέρδου δήλωσαν για την συνεργασία τους:

«Ηταν μια δική μου σκέψη και μια πρόταση στο Φεστιβάλ. Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Γιάννης Θεοδωράλης έχουν κοινό στοιχείο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Κινούνται σε ενιαίο κλίμα -τους ονομάζουν “ποιητές της ήττας”. Είναι πολύ λυρικοί, ευαίσθητοι και ποιητικοί. Σκεφτόμουν να έχω και μια γυναικεία φωνή και τότε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μου πρότεινε την Ηρώ. Αν και η Ηρώ δεν θέλει, για δικούς της λόγους, να δουλεύουμε μαζί, και νομίζω πως καλά κάνει, όταν της το πρότεινα, δέχτηκε. Έχουμε επιλέξει 25 τραγούδια. Δεν θέλω να είναι λαϊκότροπο το πρόγραμμα, γιατί δεν θα ήμασταν ειλικρινείς με τους ποιητές. Δεν είναι λαϊκότροποι, είναι γνήσια λαϊκοί. Λέγανε την αλήθεια τους. Στον Ελληνα ο στίχος μετράει πολύ. Κι εμείς που είμαστε ηθοποιοί έχουμε μια ευκολία να τραγουδάμε τον στίχο -αν έχουμε μια σωστή φωνή. Όπως έλεγε η φίλη μου η Δήμητρα Γαλάνη, όταν οι ηθοποιοί τραγουδάνε καλά, δεν υπάρχει τραγουδιστής να τους συναγωνιστεί. Γιατί καταλαβαίνουν τι τραγουδάνε. Και επιπλέον δεν φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε φήμη τραγουδιστή. Είμαστε απενοχοποιημένοι».

Γιάννης Μπέζος

«Ηταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε κάτι σε μια απλή και όμορφη βάση, με μικρή διάρκεια. Ωστόσο απαιτεί προσοχή, ευαισθησία, έχει βάθος. Τα τραγούδια έχουν μια βαρύτητα».

Ηρώ Μπέζου

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Το «παρών» έδωσε και η Ναταλία Τσαλίκη, χειροκροτώντας θερμά τον σύζυγο και την κόρη της. 

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency