Colin Rand Kaepernick -Γιατί οι «πατριώτες» Αμερικανοί καίνε τα Νike τους | 0 bovary.gr
Colin Rand Kaepernick -Γιατί οι «πατριώτες» Αμερικανοί καίνε τα Νike τους | 0 bovary.gr
JUST DO IT

Colin Rand Kaepernick -Γιατί οι «πατριώτες» Αμερικανοί καίνε τα Νike τους


Ο Colin Rand Kaepernick είναι 31χρονος Αμερικανός παίκτης ποδοσφαίρου, πλέον ελεύθερος από υποχρεώσεις.

Μετά την εντυπωσιακή του συμμετοχή στη ομάδα του Πανεπιστημίου του και την αποφοίτησή του, επελέγη να παίξει ως επιθετικός στην San Francisco 49ers και ξεκίνησε έτσι την καριέρα του ως επαγγελματίας το 2011.

Στην συνέχεια ήταν εκείνος που κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο Super Bowl για πρώτη φορά από το 1994.

Ήταν ο ίδιος που αποφάσισε να σταματήσει το 2016. Εκείνη την τελευταία σεζόν ο Kaepernick έγινε είδωλο στην Αμερική όταν πυροδότησε μια τεράστια διαμάχη, επιλέγοντας να γονατίσει στο ένα πόδι την στιγμή που παιζόταν ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από την έναρξη των αγώνων NFL.

Ο ίδιος όντας μιγάς, αμέσως μετά, εξήγησε αυτή του την κίνηση, ως διαμαρτυρία ενάντια στη φυλετική αδικία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν πρόκειται να σηκωθώ για να δείξω υπερηφάνεια για μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από την πλευρά μου να κοιτάξω προς την άλλη πλευρά».

Ο ίδιος δήλωνε πως θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται μέχρι να αισθανθεί ότι η αμερικανική σημαία αντιπροσωπεύει αυτό που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

Έγινε τόσο δημοφιλής, που δημιούργησε πόλωση, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που έλαβαν δημόσια θέση.

Συχνά η πόλωση σχετιζόταν με τις φυλετικές διακρίσεις. Οι ενέργειές του προκάλεσαν αρνητικές και θετικές αντιδράσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν την άποψη πως αθλητές που διαμαρτύρονται θα έπρεπε να απολυθούν, ενώ άλλοι εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους εγκαταλείποντας το γήπεδο ή ακόμα και σταματώντας να παρακολουθούν τους αγώνες.

Από την άλλη πλευρά μετά τον Kaepernick ακολούθησαν διαμαρτυρίες και από άλλους αθλητές στο NFL και σε άλλα αμερικανικά αθλητικά πρωταθλήματα. Ορισμένοι στρατιωτικοί βετεράνοι των ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους χρησιμοποιώντας το hashtag #VeteransForKaepernick στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε δημοσκόπηση ο Kaepernick ψηφίστηκε ο πιο αντιπαθής παίκτης στο NFL. Το 37% των Καυκάσιων τον αντιπαθεί "πολύ" και το 42% των Αφροαμερικανών τον συμπαθεί "πολύ".

Ορισμένοι πολέμιοί του μάλιστα δημοσίευσαν βίντεο στα οποία εμφανίζονταν να καίνε την φανέλα με το όνομα του.

Έπειτα από όλα αυτά ο βαθιά ακτιβιστής Kaepernick δεσμεύτηκε να δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια σε «οργανώσεις που εργάζονται για καταπιεσμένες κοινότητες».

 

Το 2017, ο Kaepernick ονομάστηκε Citizen of the Year από το διάσημο περιοδικό GQ για τις προσπάθειές του.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump μιλά για τις διαμαρτυρίες και αποκαλεί όποιον γονατίζει στον εθνικό ύμνο «son of a bitch» που θα έπρεπε να απολυθεί.

Το 2018, η Διεθνής Αμνηστία απένειμε στον Kaepernick το βραβείο συνείδησης, Ambassador of Conscience της χρονιάς.

Το βραβείο γιορτάζει «άτομα και ομάδες που μιλάνε για δικαιοσύνη». Σε μια δήλωση σχετικά με το βραβείο, ο Kaepernick είπε ότι το βραβείο το μοιράζεται «με όλους τους αμέτρητους ανθρώπους στον κόσμο που παλεύoυν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

Σήμερα, ο Kaepernick έχει διχάσει για ακόμη μια φορά την Αμερική, με την συνεργασία του με την Νike και το μήνυμα που περνά μέσα από την νέα καμπάνια του sport brand. «Πίστεψε σε κάτι. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσεις τα πάντα», είναι το μότο της καμπάνιας με κεντρικό το πρόσωπο του Kaepernick. Και όσο motivational και αν φαίνεται εκ πρώτης, οι αντιδράσεις επέστρεψαν, το ίδιο και ο Trump, που κριτικάρει την Nike για την απόφαση της. Ο γιος του, Donald Dj Trump Jr δημοσίευσε φωτογραφία της καμπάνιας με το πρόσωπο του πάτερα του στην θέση του Kaepernick.

Από την άλλη πολλοί Αμερικανοί «πατριώτες» αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την καμπάνια, καίγοντας τα ρούχα και τα παπούτσια τους με το λογότυπο της γνωστής εταιρίας.

 

 

 

Η Nike έχει ιστορία με καμπάνιες που θίγουν το φυλετικό ζήτημα. Και η τρέχουσα είναι μία από αυτές που διχάζει και αυτό την χρίζει αυτόματα επιτυχημένη.

Είτε πρόκειται για κάποιον που καίει τα Νike που έχει ήδη αγοράσει αποδοκιμάζοντας την, είτε για κάποιον υποστηρικτή του Kaepernick που αγοράζει τα επώνυμα προϊόντα, η Nike κερδίζει χρήματα και στις δύο περιπτώσεις.

Μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει. Όσο για τον Kaepernick, μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Eίναι ένας σύγχρονος «Πατέρας» των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που θα αφήσει εποχή με την ιστορία και την δράση του ή μια «φούσκα» των media που πρόκειται να σκάσει;

Ελπίζουμε το πρώτο.