Instagram/joyce_glitter_
Instagram/joyce_glitter_
BODY IMAGE

«Τo πριν και το μετά μου»: To συγκλονιστικό ποστ της Τζόις Χατζοπούλου για τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούν οι εκπομπές μόδας


Ζούμε σε μια εποχή που το σωματικό βάρος δεν είναι πλέον ντροπή και η body positive εικόνα κυριαρχεί όλο και περισσότερο. Θεωρητικά τουλάχιστον.

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι τα πρότυπα του γυναικείου σώματος, το ιδανικό βάρος, η ωραία εξωτερική εμφάνιση και όλα αυτά που απασχολούν μια γυναίκα από την εφηβική της κιόλας ηλικία.

Η τηλεόραση και τα social media έχουν κατακλειστεί από σόου, εκπομπές, φωτογραφίες κτλ. που σκοπό έχουν να προβάλουν τον κόσμο της μόδας και κατ’ επέκταση τον κόσμο της ομορφιάς.

Με αφορμή τα αποσπάσματα του Greece’s Next Top Model, η marketing manager Τζόις Χατζοπούλου αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τη δική της προσωπική εμπειρία.

Χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram για να περάσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και να μοιραστεί ένα δικό της κομμάτι.

Συγκεκριμένα, η Τζόις ανέβασε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μια φωτογραφία της με το «πριν» και το «μετά», όπως αυτές τις φωτογραφίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από fitness bloggers και γυμνάστριες που διηγούνται πώς έχασαν κιλά και έχτισαν το κορμί των ονείρων τους μαζί με ειδικές δίαιτες, ασκήσεις κτλ.

Στην φωτογραφία βλέπουμε την Τζόις «πριν» μια κανονική και αδύνατη κοπέλα και «μετά» εμφανώς πιο γυμνασμένη.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το δυνατό της μήνυμα κάτω από την φωτογραφία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The "fat" version of me vs Healthy me now Με αφορμή κάποια αποσπάσματα που έτυχε να δω από το Greece's Next Top Model, ήθελα να πω τη δικιά μου ιστορία που αφορά τη διατροφική διαταραχή "Anorexia Nervosa". Δύο φορές στη ζωή μου πέρασα αυτή την πολύ ψυχοφθόρα περίοδο -στα 14 και στα 20 για 2 χρόνια την κάθε φορά- που το φαγητό, η ζυγαριά αλλά και ο ίδιος μου ο εαυτός ήταν εχθρός μου. Που είχα φτάσει στο σημείο να τρέφομαι με μια ντομάτα την ημέρα και να έχω τύψεις για αυτό, που μετρούσα κάθε θερμίδα που κατανάλωνα, που γυμναζόμουν όχι για να είμαι υγιής αλλά για να αδυνατίζω συνεχώς παραπάνω, που επιβράβευση για μένα ήταν να βλέπω τα κόκαλα μου, που δεν πήγα ποτέ σε κάποιον ειδικό για να το ξεπεράσω αυτό γιατί δεν θεωρούσα ότι έχω κάποιο πρόβλημα.... Πέρασαν τα χρόνια και πια μπορώ να καταλάβω τι έχουν περάσει τόσα νεαρά κορίτσια για να θεωρήσουν το σώμα τους "ωραίο". Και τώρα το θέμα έρχεται πάλι στο προσκήνιο με ατάκες που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, σε μια εκπομπή που παρακολουθείται από πάρα πολλά έφηβα και νεαρά κορίτσια που θέλουν να νιώθουν όμορφα και μέσα στην μόδα, όπως το "είσαι plus size μοντέλο" σε μια κοπέλα που για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται κανονική ή όπως σε μια πολύ αδύνατη κοπέλα "πρέπει να χάσεις 3 κιλάκια", σε μια εποχή που ευτυχώς το ανορεξικό πρότυπο έχει αποβληθεί και το υγιές σώμα έχει λάβει τη θέση του ως "μόδα". Και αναρωτιέμαι, θα πρέπει να συμβούν και άλλα τραγικά περιστατικά, όπως θάνατοι σε μοντέλα και μη, από αυτή τη σοβαρή ψυχική ασθένεια για να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι προβάλλεται; Ή θα πρέπει να συμβεί στα παιδιά, στους φίλους των παιδιών, στα ανίψια των συντελεστών τέτοιας εκπομπής για να προσέχουν τι λένε δημόσια (που πραγματικά δεν το εύχομαι καθόλου!);.. Καθώς η εκπομπή δεν παρακολουθείται μόνο από κορίτσια που σκοπεύουν να πάρουν αυτό το δρόμο της μόδας αλλά και από κορίτσια που θέλουν να νιώθουν όμορφα σε μια τρυφερή ηλικία όπως είναι η εφηβεία. #foodforthought #stopanorexia #loveyourself #loveyourcurves

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joyce Chatzopoulou (@joyce_glitter_) στις 26 Σεπ, 2018 στις 4:18 πμ PDT

Γράφει λοιπόν: «The "fat" version of me vs Healthy me now.

Με αφορμή κάποια αποσπάσματα που έτυχε να δω από το Greece's Next Top Model, ήθελα να πω τη δικιά μου ιστορία που αφορά τη διατροφική διαταραχή "Anorexia Nervosa". Δύο φορές στη ζωή μου πέρασα αυτή την πολύ ψυχοφθόρα περίοδο -στα 14 και στα 20 για 2 χρόνια την κάθε φορά- που το φαγητό, η ζυγαριά αλλά και ο ίδιος μου ο εαυτός ήταν εχθρός μου. Που είχα φτάσει στο σημείο να τρέφομαι με μια ντομάτα την ημέρα και να έχω τύψεις για αυτό, που μετρούσα κάθε θερμίδα που κατανάλωνα, που γυμναζόμουν όχι για να είμαι υγιής αλλά για να αδυνατίζω συνεχώς παραπάνω, που επιβράβευση για μένα ήταν να βλέπω τα κόκαλα μου, που δεν πήγα ποτέ σε κάποιον ειδικό για να το ξεπεράσω αυτό γιατί δεν θεωρούσα ότι έχω κάποιο πρόβλημα.... Πέρασαν τα χρόνια και πια μπορώ να καταλάβω τι έχουν περάσει τόσα νεαρά κορίτσια για να θεωρήσουν το σώμα τους "ωραίο". Και τώρα το θέμα έρχεται πάλι στο προσκήνιο με ατάκες που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, σε μια εκπομπή που παρακολουθείται από πάρα πολλά έφηβα και νεαρά κορίτσια που θέλουν να νιώθουν όμορφα και μέσα στην μόδα, όπως το "είσαι plus size μοντέλο" σε μια κοπέλα που για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται κανονική ή όπως σε μια πολύ αδύνατη κοπέλα "πρέπει να χάσεις 3 κιλάκια", σε μια εποχή που ευτυχώς το ανορεξικό πρότυπο έχει αποβληθεί και το υγιές σώμα έχει λάβει τη θέση του ως "μόδα". Και αναρωτιέμαι, θα πρέπει να συμβούν και άλλα τραγικά περιστατικά, όπως θάνατοι σε μοντέλα και μη, από αυτή τη σοβαρή ψυχική ασθένεια για να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι προβάλλεται; Ή θα πρέπει να συμβεί στα παιδιά, στους φίλους των παιδιών, στα ανίψια των συντελεστών τέτοιας εκπομπής για να προσέχουν τι λένε δημόσια (που πραγματικά δεν το εύχομαι καθόλου!);.. Καθώς η εκπομπή δεν παρακολουθείται μόνο από κορίτσια που σκοπεύουν να πάρουν αυτό το δρόμο της μόδας αλλά και από κορίτσια που θέλουν να νιώθουν όμορφα σε μια τρυφερή ηλικία όπως είναι η εφηβεία».

Με λίγα λόγια, η Τζόις μιλά για το γεγονός ότι «πριν» ένιωθε παχιά αλλά δεν ήταν στην πραγματικότητα ενώ πέρασε νευρική ανορεξία δύο φορές στη ζωή της. Έγραψε αυτό το μακροσκελές μήνυμα με αφορμή το Greece's Next Top Model, όπου κοπέλες κανονικές στα δικά μας μάτια αντιμετωπίζονται ως plus size ενώ αδύνατες κοπέλες καλούνται να χάσουν και άλλα κιλά για να γίνουν «κανονικά μοντέλα». Αν και πλέον το ανορεξικό έχει δώσει τη θέση του στο υγιές πρότυπο, τέτοιες δηλώσεις καταναλώνονται από νεαρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα να ξεχωρίσουν την υγιή και όμορφη από την «άρρωστη» εικόνα και επηρεάζονται από τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά προϊόντα.

Με τον σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει κορίτσια και αγόρια αλλά και γονείς, η Τζόις Χατζοπούλου μοιράστηκε αυτή την προσωπική εξομολόγηση με την φωτογραφία της αλλαγής και βελτίωσης της εμφάνισης.