Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο δίσκο!  | 0 bovary.gr
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο δίσκο! | 0 bovary.gr
11|10|2016 10:04
SHARE
ROLLING STONES

Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο δίσκο!


Πέρασαν έντεκα χρόνια από τότε που οι γερόλυκοι της ροκ, με το άλμπουμ τους «A Bigger Band», απέδειξαν ότι οι μεγάλες μπάντες δεν φθείρονται από το χρόνο. Τώρα το θρυλικό γκρουπ, που πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή εδώ και δεκαετίες, ετοιμάζει να επιστρέψει. Συγκρατείστε την ημερομηνία: 2 Δεκεμβρίου η καινούργια τους δισκογραφική δουλειά ( η 25η, παρακαλώ!) θα βγει στον αέρα. Η τελευταία φορά που παρουσίασαν στο κοινό τους νέο υλικό βέβαια ήταν το 2012, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή «Grrrr!», με παλιές τους επιτυχίες , που όμως περιλάμβανε και δύο νέα τραγούδια.

Αυτή τη φορά η βάση τους είναι τα blues, ένα είδος που αγαπούν πολύ και έπαιζαν κατά κόρον, όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 όταν ο Mick Jagger και ο Keith Richards , παλιοί γνώριμοι από το σχολείο, ξαναβρέθηκαν και η αγάπη τους για τo συγκεκριμένο είδος τους ένωσε. Έτσι σχηματίστηκε ένα από τα συγκροτήματα που έμελλε να επηρεάσει όσο λίγα την ιστορία της μουσικής. Στις 12 Ιουλίου του 1962 στο κλαμπ «Marquee» του Λονδίνου συστήθηκαν στο κοινό, παίζοντας αγαπημένα blues. Το 1963 o Τζόρτζιο Γκομέλσκι τους κλείνει οχτάμηνο συμβόλαιο στο κλαμπ «Crawdaddy». Στις 7 Ιουνίου του 1964 κυκλοφορούν το πρώτο τους single, με τις διασκευές των τραγουδιών «Come On» του Chak Βerry και «I Want to Be Loved» του Willie Dixon. Το δισκάκι φθάνει στο Νο21 και παραμένει στον πίνακα επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας για 14 εβδομάδες.

Τιμώντας με έναν τρόπο τις ρίζες τους, οι Rolling Stones, μετά από πέντε δεκαετίες, επιστρέφουν λοιπόν στο είδος που τους καθιέρωσε, με τη νέα τους αυτή δουλειά, η οποία ονομάζεται «Blue & Lonesome». Όπως έχουν ανακοινώσει, το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει παλαιότερα τραγούδια εκείνης της περιόδου. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε επιτυχίες των Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter και Howlin’ Wolf, σε νέες διασκευές και εκτελέσεις. Μάλιστα θα έχουν μαζί τους ακόμα έναν θρύλο της μουσικής, τον Eric Clapton, σε ρόλο γκεστ. O «παλιόφιλος» τους, όπως τον αποκαλούν, την περίοδο της ηχογράφησης βρισκόταν σε γειτονικό στούντιο γράφοντας το δικό του δίσκο, και πετάχτηκε να συνδράμει τους κολλητούς του, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια. Η παραγωγή ανήκει στους Don Was και The Glimmer Twins και η ηχογράφηση του έγινε μέσα σε 3 μέρες τον Δεκέμβρη του 2015. Ο Ronnie Wood δήλωσε στο BBC : « Δεν κάναμε πολλές πρόβες, απλώς διαλέγαμε ένα τραγούδι που να ταιριάζει στον Μick και δουλεύαμε πάνω σε αυτό. Αυτό άλλωστε ξέρουμε να κάνουμε καλά, να παίζουμε blues».

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η ηχογράφηση έγινε στα British Grove Studios, κοντά στις περιοχές Richmond και Eel Pie Island, εκεί δηλαδή που οι Rolling Stones ξεκίνησαν ως blues μπάντα να παίζουν σε μικρά bars και pubs, πολύ πριν κατακτήσουν το διεθνές μουσικό στερέωμα. Ο ένας εκ των παραγωγών , ο Don Was , είπε για το «Blue & Lonesome» : «Αυτός ο δίσκος είναι το μανιφέστο για την μεγάλη αγάπη τους να γράφουν μουσική. Τα blues είναι η βάση όλων όσων κάνουν». Το εξώφυλλο του δίσκου φυσικά κοσμείται από το πασίγνωστο «έμβλημά» τους: ένα στόμα με τη γλώσσα βγαλμένη έξω. Αν και το γκρουπ κρατάει επτασφράγιστα τα μυστικά του, πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα δείγμα του νέου τους εγχειρήματος, που δεν είναι άλλο από το « Just your fool», τραγούδι που είχαν συμπεριλάβει και στο πρώτο τους single.

Το σίγουρο είναι ότι για ακόμα μια φορά ο Sir Mick Jagger, ο Keith Richards, ο Ronnie Wood κι ο Charlie Watts τα σπάνε. Αν και τα χρόνια πέρασαν, εκείνοι διατηρούν την ενέργειά τους, είναι πιο έμπειροι από ποτέ, και τζαμάρουν , όπως μόνο εκείνοι ξέρουν. Πέρα όμως από την κυκλοφορία του άλμπουμ, απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ένα γεμάτο φθινόπωρο για τους θαυμαστές τους. Το Νοέμβριο θα βγει και το «Havana Moon», ένα φιλμ- τιμητικό αφιέρωμα, που καταγράφει την πρόσφατη περιοδεία τους το 2016 στην Κούβα. Αυτή η εμφάνισή τους υπήρξε μια σημαντική ιστορική στιγμή, καθώς οι Rolling Stones ήταν η πρώτη ροκ μπάντα που έδωσε συναυλία στην χώρα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες θεατές.

Μάλιστα ο Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε την πατρίδα του Κάστρο από το 1988, διαφήμισε το γεγονός, μια εβδομάδα πριν την άφιξή τους. Ο Mick Jagger, ανοίγοντας εκείνο το βράδυ το show, μίλησε για μια μεγάλη αλλαγή: « Επιτέλους οι καιροί αλλάζουν. Κούβα, είμαστε τόσο χαρούμενοι, που βρισκόμαστε εδώ», φώναζε από το μικρόφωνο, κάνοντας το κοινό να παραληρεί. Το διπλό χτύπημα του δημοφιλούς συγκροτήματος αναμένεται πάντως με μεγάλη ανυπομονησία σε κάθε μεριά του πλανήτη και κάτι μας λέει πως θα τρελάνει τα charts.