AP/Steven Senne
AP/Steven Senne
SAVITA HALAPPANAVAR

Η Έμμα Γουάτσον αποτίει φόρο τιμής στη γυναίκα που πέθανε στην Ιρλανδία γιατί της απαγορεύτηκε η έκτρωση


Η Έμμα Γουάτσον εκτός από ηθοποιός, είναι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η 28χρονη Βρετανίδα αποφάσισε να γράψει μια ανοιχτή επιστολή σε μια γυναίκα που πέθανε από αποβολή στην Ιρλανδία.

Και ο λόγος ήταν γιατί δεν μπορούσε να κάνει έκτρωση στην χώρα της.

Το συγκλονιστικό γράμμα απευθύνεται στην δρ. Savita Halappanavar, της οποίας ο θάνατος το 2012, αναζωπύρωσε τις φωνές για νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, η οδοντίατρος πέθανε από σηψαιμικό σοκ όταν της αρνήθηκαν να κάνει έκτρωση, κατά την διάρκεια της αποβολής καθώς υπήρχε εμβρυακός παλμός.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Porter, με την ηθοποιό να περιγράφει πώς η οικογένεια της οδοντιάτρου τίμησε την μνήμη της στον αγώνα για το δημοψήφισμα, που κατάργησε την 8η τροπολογία τον Μάιο.

Η ακτιβίστρια που παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αναφέρει στο δυνατό και συγκινητικό της γράμμα προς την 31χρονη: «Στη μνήμη σου και προς την απελευθέρωσή μας, συνεχίζουμε την μάχη για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, η Γουάτσον μοιράστηκε το γράμμα της στο Instagram, γράφοντας: «Ήταν μεγάλη τιμή από το περιοδικό Porter να αποτίσω τον πιο βαθύ σεβασμό στην κληρονομιά της δρ. Savita Halappanavar, της οποίας ο θάνατος τροφοδότησε την αποφασιστικότητα των ακτιβιστών να αλλάξουν τους νόμους περί έκτρωσης στην Ιρλανδία και να παλέψουν για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.

AP
AP

Η νέα νομοθεσία έχει ήδη ονομαστεί «Ο νόμος της Savita», από όσους κάνουν την εκστρατεία, ως σεβασμός σε μια γυναίκα που δεν ήθελε να γίνει το πρόσωπο ενός κινήματος, αλλά απλώς ήθελε μια διαδικασία για να σώσει τη ζωή της».

AP
AP

Τελείωσε το post της με μια ευχαριστία σε όσους συνεχίζουν τον αγώνα. «Επειδή εσύ κοιμήθηκες, πολλοί από εμάς ξύπνησαν».