Filomena Warihay/ Facebook
Filomena Warihay/ Facebook
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ FILOMENA

Τι κάνει κάθε μέρα αυτή η 80χρονη γυναίκα και δείχνει 30 χρόνια μικρότερη


«Η νεότητα δεν είναι μια χρονική περίοδος, είναι μια πνευματική κατάσταση»: ο Ισπανός συγγραφέας Μateo Aleman είχε προσδιορίσει πολύ εύστοχα τον τρόπο να νιώθουμε νέοι.

Με απλά λόγια: «Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε». Η νεότητα είναι στάση ζωής και η ηλικία ένα αριθμητικό μέγεθος που λίγη σημασία έχει τελικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που «ακυρώνουν» με πανηγυρικό τρόπο κάθε στερεοτυπική αντίληψη περί ηλικίας.

Η Filomena Warihay σε λίγο κλείνει τα 80 -γεμάτα από εμπειρίες και συγκινήσεις- χρόνια της. Αυτή η γυναίκα, με το παράδειγμά της, μας παροτρύνει να αλλάξουμε εδώ και τώρα τις συνήθειες που μας τραβούν προς τα πίσω και κάνουν τα χρόνια βαρίδια στο σώμα και την ψυχή μας.

«Καθημερινά ξυπνάω με θέληση και οδηγό έναν σκοπό. Νιώθω προικισμένη με ενέργεια και ταλέντο, θέλω να βοηθώ τους άλλους να προχωρούν στη ζωή τους. Είμαι αληθινά ευγνώμων» αναφέρει η ίδια.

 

Filomena Warihay/ Facebook
Filomena Warihay/ Facebook

Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο «Τα μυστικά των υγιέστερων ανθρώπων του κόσμου» («Secrets of the World’s Healthiest People»): εκεί η Filomena Warihay και πολλοί ακόμα άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται τα μυστικά που κάνουν την ζωή τους πιο φωτεινή και εξασφαλίζουν καλή υγεία στο πέρασμα του χρόνου.

Ποια είναι τα τρία μυστικά νεότητας της Filomena;

1) Aκολουθεί τον κανόνα «70-20-10»: Όπως διαβάσαμε στο Prevention, τo 70% της διατροφής της περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, το 20% τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο και ψάρι και το 10% τροφές με λιπαρά. «Μπορεί να αφιερώνω αρκετή ώρα στην προετοιμασία των γευμάτων μου, αλλά αξίζει τον κόπο!».

Unsplash/  Heather Schwartz
Unsplash/ Heather Schwartz

2) Τρέξιμο: Μετά τα 40 της η Filomena έβαλε στη ζωή της το τρέξιμο και αυτό της έδωσε άλλο νόημα. Τρέχει συστηματικά και αυτό της δίνει τρομερή ευεξία.

3) Ευγνωμοσύνη: Οταν είμαστε ευγνώμονες, έχουμε την τάση να είμαστε πιο θετικοί και χαρούμενοι. Eπιτυγχάνουμε τους στόχους μας ευκολότερα. Υπάρχει απόλυτη σύνδεση σώματος και πνεύματος. Η Filomena είναι ευγνώμων για την κάθε στιγμή χαράς και για όλες τις μικρές, καθημερινές νίκες της.