Ap
Ap
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ MNHMHΣ

Tί πραγματικά συμβολίζουν οι παπαρούνες για τη Βασιλική οικογένεια -Οι χαρακτηριστικές καρφίτσες στο πέτο


Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας μονοπωλεί διαρκώς το ενδιαφέρον.

Οι δημόσιες εμφανίσεις, τα καθήκοντα, το πρωτόκολλο και το «φαινόμενο» Μέγκαν δεν σταματούν να μας απασχολούν.

Τυχαίο γεγονός ή όχι και τόσο, η είσοδος της Μέγκαν Μαρκλ στο παλάτι έκανε σίγουρα την παραμυθένια ζωή τους λίγο πιο ενδιαφέρουσα για εμάς, που μελετάμε κάθε της εμφάνιση και έφερε τους royals ξανά στη μόδα.

Στην τελευταία δημόσια έξοδο της βασιλικής οικογένειας, τους βλέπουμε στην τελετή μνήμης για όσους θυσίασαν την ζωή τους.

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και η Remembrance Sunday είναι ακόμα πιο φορτισμένη.

Η βασίλισσα, οι δούκες του Kέιμπριτζ και Σάσσεξ αλλά και η κυβέρνηση και αντιπολίτευση της χώρας, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και βετεράνοι του πολέμου βρέθηκαν στο κενοτάφιο για να τιμήσουν τα θύματα.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει αυτές τις κόκκινες καρφίτσες σε σχήμα παπαρούνας που φορούν σε τέτοιες περιστάσεις τα μέλη του παλατιού και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

Τί συμβολίζουν όμως και ποιος είναι ο λόγος που τις φορούν στο στήθος τους;

Στην Αγγλία οι παπαρούνες είναι ένα σύμβολο τιμής για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και τις γυναίκες που έχασαν την Ζώη τους για το καθήκον. Οι καρφίτσες είναι πάντοτε τεχνητές και χρησιμοποιούνται από το 1921.

Οι ρίζες του συμβολισμού εντοπίζονται σε ένα ποίημα για τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο που γράφτηκε από τον Καναδό ποιητή John McCrae. Το ποίημα με τίτλο «Στης Φλάνδρας τους αγρούς» ξεκινάει με τους στίχους:

«Στις πεδιάδες της Φλάνδρας ανεμίζουν παπαρούνες, ανάμεσα στους σταυρούς, σειρά τη σειρά, αυτό σημαδεύει τον τόπο μας, κορυδαλλοί θαρραλέα πετώντας, αψηφούν των όπλων την κλαγγή τραγουδώντας σπάνια κελαηδίσματα ...».
 

 

Ap
Ap

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καρφίτσες πωλούνται, για να βοηθήσουν στην συγκέντρωση χρημάτων για βετεράνους.

Φοριούνται γύρω από την Ημέρα Μνήμης της Αγγλίας και σε άλλα γεγονότα που τιμούν τους βετεράνους.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δούμε τη Μέγκαν ή την Κέιτ με μια τέτοια καρφίτσα θα ξέρουμε πως δεν πρόκειται για ένα χαρτωμένο αξεσουάρ αλλά για ένα συγκινητικό σύμβολο με βαθύτερο νόημα.

Αp
Αp