Unsplash/Tim Bennett
Unsplash/Tim Bennett
ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ... ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

#10yearchallenge; -Οχι, ευχαριστώ: Τα προσωπικά δεδομένα που δεν πρέπει να ποστάρεις ποτέ στο Facebook


Και ξαφνικά, στον κόσμο του Facebook, το ημερολόγιο έδειξε 2009. Τα τελευταία 24ωρα το δημοφιλές μέσο σε προκαλεί να θυμηθείς πώς ήσουν 10 χρόνια πριν: τότε που πιθανότατα αγνοούσες την ύπαρξή του ή δειλά δειλά είχες αρχίσει να το χρησιμοποιείς.

#10yearchallenge είναι το όνομα αυτού του «παιχνιδιού» που σε βάζει σε διαδικασία να ανατρέξεις στα αρχεία σου για να βρεις μια φωτογραφία σου τραβηγμένη 10 χρόνια πριν και να την συγκρίνεις με μια πρόσφατη.

Ένα απλό scroll στο timeline αυτών των ημερών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: το #10yearchallenge είναι κολλητικό. Οπως, άλλωστε, κάθε άλλο διαδικτυακό trend της εποχής που παίρνει διαστάσεις και υιοθετείται μαζικά.

Αν μπήκες κι εσύ σε διαδικασία να ποστάρεις φωτογραφία του εαυτού σου 10 χρόνια πριν, είναι ίσως γιατί είδες την φωτογραφία κάποιου άλλου διαδικτυακού σου φίλου κι είπες αυτόματα «Γιατί όχι κι εγώ;». Αυτό το σκεπτικό είναι κι ο πυρήνας της συμπεριφοράς των περισσότερων χρηστών του Facebook. Η μίμηση. Eμείς δεν θέλουμε να επικρίνουμε την επιλογή σου να αποδέχεσαι κάθε νέα μανία που σκάει στο timeline σου.

Απλά, θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε ότι το Facebook είναι μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών που κρατά στη μνήμη της κάθε «αθώα» πληροφορία που μοιράζεσαι με τους φίλους σου.

Είναι γεγονός ότι όσα περνά ο καιρός και το Facebook μπήγει πιο βαθιά τις ρίζες του στην καθημερινότητα των χρηστών του, όλο και περισσότερα -και διαφορετικού είδους- προσωπικά δεδομένα γίνονται έρμαιο των like, των comments και των shares.

Αν υπάρχει ένα σύνθημα ενάντια σε όλο αυτό το ρεύμα της εποχής θα πρέπει να είναι ένα: «Κράτα τον εαυτό σου... για τον εαυτό σου».

Διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου, περιουσιακά στοιχεία, φωτογραφίες από προσωπικές σου στιγμές (που συμπεριλαμβάνουν κι άλλα άτομα!) και στιγμές των παιδιών σου, προσβλητικά σχόλια είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα δεδομένα που δεν θα πρέπει να δημοσιοποιείς όταν δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο αυτών που τα βλέπουν.

Σου έχουμε μερικά ακόμα. Και σου τα υπενθυμίζουμε, σε περίπτωση που δεν τα έχεις σκεφτεί και θέλεις να προστατέψεις τις προσωπικές σου σχέσεις -με τον σύντροφο και τους δικούς σου ανθρώπους. 

 

1) Κράτα τις πληροφορίες που περιγράφουν το προφίλ του συντρόφου σου για τον εαυτό σου: Γιατί απλούστατα τις διαβάζουν άτομα που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Προστάτεψέ τον και μην παραβιάζεις (έστω και χωρίς να το θέλεις) την ιδιωτικότητά του.

2) Μην μοιράζεσαι κοινές σας φωτογραφίες: Για να το κάνεις αυτό, είναι δέον να έχεις την σύμφωνη γνώμη του. Το ίδιο ισχυεί και για τις φωτογραφίες με τους φίλους σου.

3) Μην γράφεις επικριτικά, απαξιωτικά σχόλια: Για κανέναν δικό σου άνθρωπο -Για κανέναν, γενικά. 

4) Μην ποστάρεις ντροπιαστικές φωτογραφίες του συντρόφου ή των φίλων σου (πχ. Μια φωτογραφία που δείχνει κάποιον σε κατάσταση μέθης).

Unsplash/ rawpixel
Unsplash/ rawpixel

5) Μην δημοσιοποιείς κάποιον τσακωμό ή παράπονο που μπορεί να έχεις από τον σύντροφό σου: Δεν αφορά κανέναν το τι συμβαίνει στη σχέση σας. Τελεία.

6) Μην ανακοινώνεις νέα (ευχάριστα ή δυσάρεστα) που αφορούν την προσωπική ζωή άλλων ανθρώπων (την υγεία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, την εργασία τους).

7) Οχι στο gossiping μέσω Facebook.

8) Μην «διαφημίζεις» με φωτογραφίες και status ό,τι σου συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή.