Ο Φαίδων Γεωργίτσης στην ταινία «Οι εχθροί»
Ο Φαίδων Γεωργίτσης στην ταινία «Οι εχθροί»
ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ

Πέθανε στα 80 του ο Φαίδων Γεωργίτσης -Ο γόης του παλιού ελληνικού κινηματογράφου


Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης.

Τα τελευταία χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου έδινε μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα τελεστεί το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:30 στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Έγινε γνωστός ως ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας συνήθως νέους, ωραίους αλλά φτωχούς άνδρες με καλή καρδιά.

Κινηματογραφικά του «ταίρια» υπήρξαν η Ζωή Λάσκαρη και η Μπέτυ Αρβανίτη.

Εμβληματικές σκηνές ήταν το χαστούκι στη Ζωή Λάσκαρη και το «μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» στις «Θαλασσιές τις χάντρες».

Ποιος ήταν ο Φαίδων Γεωργίτσης

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 1939. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του Καρόλου Κουν, του Χρήστου Βλαχιώτη και του Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη και πολλούς άλλους καταξιωμένους. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, καθώς και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μ. Βολανάκη.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ τη δεκαετία του '90 πρωταγωνίστησε στις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Ακόμη, ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Μπέτσυ, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. Το ζευγάρι είχε τον δικό του θεατρικό θίασο, που εδρεύει στο Κορωπί, και με τον οποίο ασχολούταν τα τελευταία χρόνια.

NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Ένας ιππότης για την Βασούλα

Μια κυρία στα μπουζούκια

Νύχτα γάμου

Οι θαλασσιές οι χάντρες

Γοργόνες και μάγκες /Φωτογραφία: Finos Film
Γοργόνες και μάγκες /Φωτογραφία: Finos Film