ΑP Images
ΑP Images
14|10|2019 14:54
SHARE
ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ

Έφυγε από τη ζωή η σχεδιάστρια μόδας, Σοφία Κοκοσαλάκη


Έφυγε σε ηλικία 47 ετών η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η σχεδιάστρια έχασε την ζωή της από καρκίνο και η ειδήση του θανάτου της έχει προκαλέσει θλίψη. 

Η Σοφία Κοκοσαλάκη που διέγραψε λαμπρή πορεία στο χώρο της μόδας σε διεθνές επίπεδο, είχε μια σχεδιαστική ταυτότητα που την έκανε να ξεχωρίζει. 

Η Σοφία Κοκοσαλάκη άφησε την τελευταία της πνοή στο Λονδίνο, μια πόλη που υπήρξε σταθμός στη σύντομη πορεία της στη ζωή. 

Η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια αφήνει πίσω της μια λαμπρή παρακαταθήκη, μια σημαντική διαδρομή γεμάτη δημιουργία και όραμα που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη της Μόδας. 

 

AP Images
AP Images

Γεννημένη το 1972, η Σοφία Κοκοσαλάκη, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, άνοιξε τα φτερά της στο εξωτερικό: έγινε δεκτή στο Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) και πήρε το πτυχίο της το 1998.

Η Αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την ίδια.

 

 

To 1999, παρουσίασε την πρώτη της γυναικεία συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον ιταλικό οίκο Ruffo Research και παρέμεινε εκεί, ολοκληρώνοντας 6 συλλογές. Ήδη από το 2000, το όνομά της απασχολούσε τον κόσμο της μόδας και η πορεία της διαφαίνονταν λαμπρή από νωρίς.

H Σοφία Κοκοσαλάκη γεφύρωσε το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την πρωτοπορία του προσωπικού του σχεδιαστικού της οράματος και το αποτέλεσμα ήταν δημιουργίες που ένωναν παρόν, παρελθόν και μέλλον.

 

 

Το 2002, η Σοφία Κοκοσαλάκη ανέλαβε την σχεδίαση των κοστουμιών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για την τελετή έναρξης και την τελετής λήξης, όπως και τις στολές των ομάδων.

Λίγο μετά, παρέλαβε τα βραβεία Elle Designer Award και Art Foundation Award for Fashion και το New Generation Designer Award το 2004.

 

 

To 2005 η ίδια σχεδιάζει κοστούμια για την «Αντιγόνη» που ανέβηκε στο Αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα της Αρχαιότητας -υπό το σκηνοθετικό βλέμμα της Ειρήνης Παππά.

Το 2006, η Σοφία Κοκοσαλάκη συνάπτει άλλη μια σπουδαία συνεργασία: δίνει νέα πνοή στον οίκο Vionnet. Το 2007, ο κύκλος συνεργασίας ολοκληρώνεται και εκείνη αφοσιώνεται στο δικό της σχεδιαστικό όραμα.

AP Images

Στο ενεργητικό της, είχε συνεργασίες με το Topshop, την Asos και την Diesel.

Γιάννης Τσεκλένης, Σοφία Κοκοσαλάκη, Αγγελος Μπράτης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Γιάννης Τσεκλένης, Σοφία Κοκοσαλάκη, Αγγελος Μπράτης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Tα τελευταία χρόνια, η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε αφοσιωθεί στην σχεδίαση νυφικών και κοσμημάτων, μοναδικής κομψότητας, απαράμιλλης ποιότητας και διαχρονικού στιλ, με έκδηλες αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

AP Images
AP Images