Ο Ρόμπερντ Ρέντφορντ παρατάει την υποκριτική  | 0 bovary.gr
Ο Ρόμπερντ Ρέντφορντ παρατάει την υποκριτική | 0 bovary.gr
14|11|2016 12:40
SHARE
ΕΙΔΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Ο Ρόμπερντ Ρέντφορντ παρατάει την υποκριτική


Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που παραμένει γοητευτικός και αεικίνητος στα 80 του χρόνια, δήλωσε ότι πρόκειται να αφήσει την υποκριτική, αφού ολοκληρώσει τις δυο ταινίες που έχει στα σκαριά.

Την ανακοίνωση αυτή την έκανε σε συνέντευξη που του πήρε ο εγγονός του, ο Ντύλαν , ενώ δήλωσε πως η πρόθεσή του είναι να αφιερωθεί αποκλειστικά στη σκηνοθεσία από εδώ και πέρα.

Αυτή την περίοδο πάντως είναι συγκεντρωμένος στα γυρίσματα της ταινίας «Our Souls at Night», όπου συμπρωταγωνιστεί με την Τζέιν Φόντα. Ο ίδιος λέει πως « πρόκειται για μια ερωτική ιστορία δυο ηλικιωμένων ανθρώπων, που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». Η δεύτερη παραγωγή που έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει λέγεται «Old Man With a Gun», μια πιο ευχάριστη και ανάλαφρη ταινία , σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όπου παίζουν επίσης ο Κέισι Άφλεκ και η Σίσσι Σπάσεκ.

Το μεγάλο πάθος του Ρέντφορντ από τα νεανικά του χρόνια ήταν η ζωγραφική , όπως αποκάλυψε ο εγγονός του. Εκείνος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και με τα εικαστικά, ενώ αποκάλυψε πως η υποκριτική τον έχει κουράσει τελευταία, γιατί είναι ανυπόμονος χαρακτήρας και δεν αντέχει πια να κάθεται και να περιμένει στα σετ, κάνοντας τη μία λήψη πίσω από την άλλη. Στην ηλικία του δεν θέλει να εξαρτάται από κανέναν, οπότε προτιμάει να ζωγραφίζει, παρά να του υποδεικνύει κάποιος πού πρέπει να βάλει το κεφάλι του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Ρέντφορντ έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν άρχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες, όπως το «Inside Daisy Clover», το «Barefoot in the Park» , ή το «Sundance Kid». Τη δεκαετία του ‘70 θωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σταρ παγκοσμίως. Οι ερμηνείες του σε ταινίες , όπως το « The Sting» , «The Candidate», «The Great Gatsby» , αλλά και το «All the President’s Men», θα μείνουν αλησμόνητες. Με τη σκηνοθεσία άρχισε να ασχολείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη του ταινία, το «Ordinary People», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, απέσπασε συνολικά τέσσερα Όσκαρ , ανάμεσα στα οποία και αυτό για τη σκηνοθεσία του Ρέντφορντ. Οι κριτικοί αναγνώρισαν την ικανότητά του και εξήραν τη μαεστρία του στην καθοδήγηση των ηθοποιών. Το 1994, σκηνοθέτησε το «Quiz Show « και βρέθηκε ξανά στο δρόμο για το χρυσό αγαλματίδιο, με δυο υποψηφιότητες ( σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας), που όμως αυτή τη φορά δεν κατάφερε να κερδίσει. Το 1998, πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον « Γητευτή των αλόγων», όπου συμμετείχε και η πολύ νεαρή τότε Σκάρλετ Γιόχανσσον. Η ταινία αυτή πήγε σχετικά καλά εμπορικά, ενώ οι κριτικές που απέσπασε ήταν θετικές. Ο Ρέντφορντ προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σκηνοθέτη. Το 2000, σκηνοθέτησε το «The Legend of Bagger Vance», με πρωταγωνιστές τους Ουίλ Σμιθ, Ματ Ντέιμον και Σαρλίζ Θερόν. Παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με το ντοκιμαντέρ: το 2012, γύρισε, σε συνεργασία με το γιο του, το «Watershed « , με θέμα την αλόγιστη εκμετάλλευση και τη σταδιακή πτώση της στάθμης του νερού του ποταμού Κολοράντο, ο οποίος αποτελεί την κύρια πηγή νερού για τις δυτικές Πολιτείες της Αμερικής.

Παραμένοντας πάντα πιστός στις πολιτικές του πεποιθήσεις και στο ακτιβιστικό του έργο, αρνήθηκε πολλές φορές ρόλους που θα τον κατηγοριοποιούσαν ως «μοιραίο άντρα» και προτίμησε ταινίες με πολιτικό προσανατολισμό. Μερικές από αυτές δεν έκαναν μεγάλη επιτυχία, αλλά για τον Ρέντφορντ αυτό δεν έχει και τόσο σημασία, όπως φαίνεται.

Αγωνίζεται με σθένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τoν Δεκέμβριο του 2010, απηύθυνε έκκληση προς την ιρανική κυβέρνηση, μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Στινγκ, για την ματαίωση της εκτέλεσης της Σακινέ Μωχαμαντί Αστιανί, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, λόγω μοιχείας και συνέργειας στη δολοφονία του συζύγου της.

Αγαπάει με πάθος το ανεξάρτητο συνάμα και αρνείται να παίξει με τους κανόνες του Χόλυγουντ, όταν αυτοί συγκρούονται με τη φιλοσοφία του και τις θέσεις που υποστηρίζει. Γι’ αυτό άλλωστε ίδρυσε το Sundance Institute και είναι πρόεδρος της επιτροπής του Sundance film festival, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Γιούτα , τη «Μέκκα του ανεξάρτητου κινηματογράφου», και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Αμερική.