Δημοπρασία για τα προσωπικά αντικείμενα της Μονρόε - Από χειρόγραφα μέχρι κοσμήματα | 0 bovary.gr
Δημοπρασία για τα προσωπικά αντικείμενα της Μονρόε - Από χειρόγραφα μέχρι κοσμήματα | 0 bovary.gr
18|11|2016 16:00
SHARE
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Δημοπρασία για τα προσωπικά αντικείμενα της Μονρόε - Από χειρόγραφα μέχρι κοσμήματα


Η Μέριλυν Μονρόε, που αναστάτωνε τον ανδρικό πληθυσμό με το ναζιάρικο χαμόγελο της και το αθώο βλέμμα της, αν ζούσε, σήμερα θα ήταν ενενήντα χρόνων.

Η μοίρα όμως ήταν πολύ σκληρή με την ξανθιά καλλονή του Χόλυγουντ, που έφυγε στις 5 Αυγούστου του 1962, αφήνοντας πίσω της αναπάντητα ερωτήματα. Οι αμέτρητοι θαυμαστές της όμως την αγαπούν ακόμα και τη θυμούνται, γι’ αυτό ο Οίκος Julien’s διοργανώνει από τις 17 Νοεμβρίου μια τριήμερη δημοπρασία στο Λος Αντζέλες, όπου θα εκτεθούν προς πώληση περίπου 500 προσωπικά της αντικείμενα.

 

 

 

Η συλλογή, που για πρώτη φορά θα διατεθεί προς πώληση, άνηκε στον μέντορα της θρυλικής ηθοποιού, τον Λη Στράσμπεργκ, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος πολλών μεγάλων ηθοποιών, όπως ο Τζέιμς Ντιν, ο Αλ Πατσίνο, ο Τζακ Νίκολσον και η Τζέιν Φόντα.

Μεταξύ άλλων, θα πωληθούν κοσμήματα αμύθητης αξίας, δερμάτινες τσάντες, ένα κόκκινο κραγιόν, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα κρυστάλλινο καθρεφτάκι για μακιγιάζ, γούνες, χειρόγραφα της ηθοποιού, ακόμα και λογαριασμοί ή αποδείξεις, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων με δημοσιεύσεις που αφορούν τη μεγάλη σταρ. Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοπρασία για τη Μέριλιν Μονρόε που έχει γίνει ποτέ και θεωρούν ότι έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία.

 

 

A photo posted by Nick (@thevintagecostumecollector) on Nov 18, 2016 at 1:05am PST

Ανάμεσα στα αντικείμενα, ξεχωρίζει σαφώς η θρυλική τουαλέτα που είχε φορέσει το 1962, λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, όταν τραγούδησε το «Ηappy birthday, Mr. President», στον Τζον Κέννεντι, που εκτιμάται γύρω στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το φόρεμα, κεντημένο με κρυστάλλους, που την έκαναν να αστράφτει, αν και η ίδια βρισκόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, διέγραφε το καλλίγραμμο σώμα της σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί θεώρησαν τότε προκλητική την εμφάνισή της. Άλλωστε το γεγονός ότι παραβρέθηκε στο πάρτι του έγινε η αφορμή για πολλά σχόλια, που ήθελαν την Μέριλυν να έχει ερωτική σχέση τόσο με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και με τον αδερφό του, τον Μπομπ. Λίγους μήνες μετά, η Μονρόε βρίσκεται νεκρή στο διαμέρισμά της. Η επίσημη ανακοίνωση ήταν πως ο θάνατός της οφειλόταν σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, αλλά αυτό το σενάριο δεν το πίστεψαν πολλοί. Οι φήμες οργιάζουν και κάποιοι ισχυρίζονται πως δολοφονήθηκε, επειδή γνώριζε πολλά για την οικογένεια των Κέννεντι. Το εν λόγω φόρεμα πάντως το είχε σχεδιάσει ο Jean Louis, ένας Γάλλος μόδιστρος, αγαπημένος των ηθοποιών του Χόλυγουντ αλλά και της υψηλής κοινωνίας, που είχε φτιάξει και την περίφημη μαύρη τουαλέτα της Ρίτα Χέιγουορθ στην «Τζίλντα».

Το φόρεμα πωλήθηκε για 4,8 εκατομμύρια δολάρια.Ο Οίκος Julien's Auctions, που ήλπιζε να αποκομίσει 2 εκατ. δολάρια, είδε το φόρεμα της θρυλικής σταρ να αγγίζει τα 4,8 εκατ. και ανήκει πλέον στο Ripley's Believe It or Not!, μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που διαθέτει Μουσεία.

 

 

A photo posted by fandom whore (@psihetta) on Nov 18, 2016 at 7:28am PST

 

 

 

A photo posted by KatyaWild (@kikkiwild) on Nov 18, 2016 at 7:17am PST

Ο Οίκος επίσης έχει στη διάθεσή του πολλά κοσμήματα μεγάλης αξίας, που αναμένεται να κάνουν θραύση. Ένα από αυτά είναι το διαμαντένιο της ρολόι , άξιας 100.000 δολαρίων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και μια ιδιόχειρη συνταγή της σταρ, που πωλείται για 50.000 δολάρια. Η Μονρόε φαίνεται πως είχε κλίση στη μαγειρική, γιατί τη χαλάρωνε από την ασφυκτική πίεση των στούντιο και το βάρος της διασημότητας που της προκαλούσε βαθιά κατάθλιψη. Η συνταγή αυτή έχει επιρροές από την ιταλική κουζίνα, στην οποία προφανώς η Μέριλιν μυήθηκε, όταν παντρεύτηκε τον Ιταλό παίχτη του μπέιζμπολ Τζόε ντι Μάτζιο. Είναι αρκετά περίπλοκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ηθοποιός ασχολούνταν με την κουζίνα συστηματικά, αλλά , όπως λένε όσοι την έχουν δοκιμάσει, γευστικότατη.

Tέλος, τη Δευτέρα ο οίκος ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα, θα υπάρχει και μια ταμπέλα, που υποδεικνύει το σημείο, όπου είναι θαμμένη η Μονρόε στο νεκροταφείο Westwood Village του Λος Άντζελες. Αυτό το αντικείμενο εκτίθεται πρώτη φορά προς πώληση και οι προσφορές για την απόκτησή του θα ξεκινήσουν από τα 50.000 δολάρια. Η ταμπέλα έχει υποστεί οξείδωση, επειδή το έχουν αγγίξει πολλοί επισκέπτες και φαν της Μονρόε, χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 και φέρει απλά το όνομά της, καθώς και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου της.