SAG Awards: Εντονες διαμαρτυρίες κάτα του Τραμπ στην απονομή με άρωμα Οσκαρ [εικονες]  | 0 bovary.gr
SAG Awards: Εντονες διαμαρτυρίες κάτα του Τραμπ στην απονομή με άρωμα Οσκαρ [εικονες] | 0 bovary.gr
30|01|2017 18:00
SHARE
ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

SAG Awards: Εντονες διαμαρτυρίες κάτα του Τραμπ στην απονομή με άρωμα Οσκαρ [εικονες]


Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν από τα Όσκαρ, έτσι και φέτος τo Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild) απένειμε τα δικά του βραβεία στις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς.

Η 23η ετήσια τελετή απονομής των SAG awards που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λος Άντζελες , πέρα από τις λαμπερές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, είχε έντονα πολιτικό χρώμα, καθώς  οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ δηλώσαν ανοιχτά  την αντίθεσή της στις τακτικές του νέου Προέδρου. Η αφορμή δόθηκε από το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ,  σύμφωνα με το οποίο έκλεισε τα σύνορα σε  προσφυγές και πολίτες ξένων χωρών, μουσουλμάνους ως επί το πλείστον.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων που όλοι οι νικητές, ανεβαίνοντας να παραλάβουν τα βραβεία τους, άφησαν κατά μέρους τις ευχαριστίες και μίλησαν για την αποδοχή της διαφορετικότητας , αλλά και για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Mε τον Άστον Κάτσερ ξεκίνησε η θύελλα διαμαρτυριών , ο οποίος είπε: «Όλοι όσοι είστε στα αεροδρόμια που ανήκουν στην δική μου Αμερική... Σας καλωσορίζουμε».  Ακολούθησε το καστ του « Orange is the new black» , που διά μέσου της Τέιλορ Σίλινγκ, τόνισε: «Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από τις δυνάμεις που επιχειρούν να μας διασπάσουν». 

«Θα ξεπεράσουμε τα ψέματα, θα κυνηγήσουμε τα τέρατα»,  δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάρμπορ, εκ των πρωταγωνιστών της μεγάλης επιτυχίας του Netflix, «Stranger Things» που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε δραματική σειρά, κάνοντας  το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα. «Και όταν θα έχουμε χαθεί μέσα στην υποκρισία και τη βία, θα ρίξουμε γροθιά στο πρόσωπο αυτών που προσπαθούν να καταστρέψουν τους αδύναμους, τους περιθωριοποιούμενους και όσους έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε. 

Στη συνέχεια, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον (βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το «Fences») απηύθυνε έκκληση για μία κοινωνία με περισσότερη κατανόηση,  για να τον ακολουθήσει η συμπρωταγωνίστριά του  κι επίσης βραβευμένη,  Βαϊόλα Ντέιβις, που αναφέρθηκε στο θέμα του ρατσισμού. Και  η Έμμα Στόουν (βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το «La La Land») ολοκλήρωσε την ομιλία της με την εξής φράση: «Tα πράγματα που συμβαίνουν είναι αδικαιολόγητα, τρομοκρατικά και απαιτούν την ανάληψη δράσης. Είμαι ευγνώμων που είμαι μέλος μιας ομάδας ανθρώπων (σ.σ. εννοεί το σωματείο ηθοποιών), οι οποίοι  νοιάζονται».

Ο Μαχερσάλα Άλι, που απέσπασε βραβείο ερμηνείας Β’ ανδρικού ρόλου  για την   ταινία  «Μoonlight»,  εμφανώς ταραγμένος δήλωσε πως ασπάστηκε τον ισλαμισμό, αναφέρθηκε στη σχέση του με τη μητέρα του και ζήτησε από όλους να παραμερίσουν τις θρησκευτικές διαφορές τους. 

Η  Τζούλια Λούις Ντρέιφους, πρωταγωνίστρια του  «Veep» ,  που ο πατέρας της  ήταν μετανάστης στις ΗΠΑ, ερχόμενος  από την κατεχόμενη από τους νάζι Γαλλία, είπε: «Η απαγόρευση στους μετανάστες είναι ντροπή και αντίθετη με την Αμερική»

Παραλαμβάνοντας το δικό του βραβείο, ο Τζον Λίθγκοου αστειεύτηκε κυνικά «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω μια υποτιμημένη ηθοποιό που, με κάποιον τρόπο, έβαλε σε λέξεις ακριβώς τις δικές μου σκέψεις πριν τρεις βδομάδες σε μια άλλη απονομή βραβείων, τη Μέριλ Στριπ.»  Mε τη σειρά της  η Σάρα Πόλσον προέτρεψε τους παριστάμενους: «Εάν σας περισσεύουν χρήματα, δωρίστε τα στο Αμερικανικό Σωματείο Προστασίας του Πολίτη (ACLU), που περιφρουρεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων σ' όλη τη χώρα». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Μπράιαν Κράνστον, που βραβεύτηκε για  το ρόλο του Προέδρου Λίντον Τζόνσον στο «All the Way»,  ο οποίος είπε: «Ειλικρινά νομίζω ότι ο 36ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. θ' αγκάλιαζε τον 45ο και θα του ευχόταν κάθε επιτυχία και θα του έλεγε,  «απλώς μην κατουρήσεις στη σούπα που θα φάμε όλοι μαζί».  

Αναλυτικά τα βραβεία:   

Κινηματογράφος   

Καλύτερη ομαδική ερμηνεία: «Hidden Figures»   Α' αντρικός ρόλος Ντένζελ Ουάσινγκτον, «Fences»   

Α' γυναικείος ρόλος 'Εμμα Στόουν, «La La Land»   

Β' ανδρικός ρόλος Μαχερσάλα 'Αλι, «Moonlight»   

Β' γυναικείος ρόλος Βαϊόλα Ντέιβις, «Fences»   Τηλεόραση  

 Καλύτερη ομαδική ερμηνεία σε δραματική σειρά «Stranger Things»  

 Καλύτερη ομαδική ερμηνεία σε κωμωδία «Orange is the New Black»  

 Καλύτερος ηθοποιός σε δραματική σειρά Τζον Λίθγκοου, «The Crown»   

Καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά Κλέρ Φόι, «The Crown»   

Καλύτερος ηθοποιός σε κωμική σειρά Ουίλιαμ Μέισι, «Shameless»   

Καλύτερη ηθοποιός σε κωμική σειρά: Τζούλια Λούις, «Veep»   

Καλύτερος ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι σειρά Μπράιαν Κράνστον, «All the Way»  

 Καλύτερη ηθοποιός σε τηλεταινία ή μίνι σειρά Σάρα Πόλσον, «American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson»