shutterstock
shutterstock
ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η μοναδική πιο μαγική ιστορία από τον Χάρι Πότερ είναι αυτή της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ -Από τα κουρέλια στα πλούτη


Με μισό σχεδόν δισεκατομμύριο αντίτυπα βιβλίων του Χάρι Πότερ παγκοσμίως σε περισσότερες από 70 γλώσσες, μπορούμε να πούμε με ευκολία πως ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού έχει βιώσει -σαν παρατηρητής θέλουμε να πιστεύουμε- το μαγικό ταξίδι του πασίγνωστου μάγου. Λίγοι όμως γνωρίζουν την εξίσου συναρπαστική ιστορία της δημιουργού του Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, η διαδρομή της οποίας από τα κουρέλια στα πλούτη περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες, εξελίσσεται σε διαφορετικές χώρες και συνεχίζει να ξετυλίγεται.

Σύμφωνα με την προσωπική της ιστοσελίδα, η Ρόουλινγκ συνέλαβε την ιδέα του Χάρι Πότερ το 1990 ενώ βρισκόταν σε ένα αργοπορημένο τρένο από το Μάντσεστερ με προορισμό το Κινγκς Κρος του Λονδίνου. Η τότε επίδοξη συγγραφέας πέρασε αρκετά από τα επόμενα χρόνια, χαρτογραφώντας τον μαγικό κόσμο του του Χόγκουαρτς στο χέρι και συχνά πάνω σε χαρτιά που έβρισκε τυχαία.

Μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1991, η Ρόουλινγκ παράτησε μία δουλειά που δεν τη γέμιζε συναισθηματικά στο Λονδίνο, για ένα άγνωστο μέλλον στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Δουλεύοντας ως καθηγήτρια αγγλικών την ημέρα και δημιουργώντας ένα μαγικό σύμπαν το βράδυ, κατάφερε να ολοκληρώσει τα πρώτα κεφάλαια από το «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα, εκτός από την αγάπη της για τον Πότερ, γνώρισε και μία άλλη νέα αγάπη, τον Χόρχε Αράντες. Το 1992, το ζευγάρι παντρεύτηκε και τον επόμενο χρόνο απέκτησαν την κόρη τους Τζέσικα. Η σχέση τους ωστόσο δεν μακροημέρευσε. Ύστερα από έναν θυελλώδη γάμο, η Ρόουλινγκ έβαλε τέλος στον γάμο της της και έφυγε από τη χώρα με την κόρη της λίγους μόλις μήνες μετά τη γέννα.

Στα τέλη του χειμώνα του 1993, η Ρόουλινγκ φτάνει στο Εδιμβούργο της Σκωτίας μαζί με τη μικρή Τζέσικα. Η συγγραφέας έχει δηλώσει πως ήταν υπερβολικά φτωχή για να ζει στη σύγχρονη Βρετανία, με μοναδικό πλεονέκτημα πως δεν ήταν άστεγη. Αναγκαζόταν να δανείζεται χρήματα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλώσει την κόρη της. 

Με μόλις τρία ολοκληρωμένα κεφάλαια από τη Φιλοσοφική Λίθο, ένα μικρό παιδί και ελάχιστα υπάρχοντα στην κατοχή της, η Ρόουλινγκ κατάφερε να μείνει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, υπό την προστασία της κοινωνικής πρόνοιας, όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. «Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές και ήμουν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση» έχει σχολιάσει η συγγραφέας για εκείνη την περίοδο.

Ήταν εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ρόουλινγκ βρήκε τελικά δουλειά ως γραμματέας πριν εξασκηθεί για να γίνει δασκάλα. Λίγο καιρό αργότερα, με τη μικρή Τζέσικα στο καροτσάκι, άρχισε να περνάει ατέλειωτες ώρες σε καφετέριες του Εδιμβούργου όπως το γνωστό Elephant House γράφοντας. Ύστερα από τόσα χρόνια εργασίας πάνω στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Ρόουλινγκ κατάφερε να τελειώσει το χειρόγραφο της Φιλοσοφικής Λίθου το 1995.

Η Ρόουλινγκ έστειλε αντίγραφα του χειρογράφου σε 12 εκδότες και έλαβε πολλές αρνητικές απαντήσεις για την τύπωση του βιβλίου της. Μάλιστα, ήταν τόσο φτωχή εκείνη την περίοδο που της στοίχισε ακριβά όταν ένας εκδότης δεν της επέστρεψε τον φάκελό της μαζί με το γράμμα που απέρριπτε το έργο της. 

Τον Αύγουστο του 1996, ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury Publishing έδωσε μία ευκαιρία στον Χάρι Πότερ, αποφασίζοντας κυκλοφορήσει 1.000 έντυπα αντίγραφα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αφού σημειώθηκε παταγώδης επιτυχία σε πωλήσεις, ο εκδοτικός οίκος Scholastic πλήρωσε 105.000$ -10 φορές δηλαδή την τιμή του μέσου παιδικού βιβλίου εκείνης της περιόδου- για τα εκδοτικά δικαιώματα της Φιλοσοφικής Λίθου στις ΗΠΑ. 

Η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε πουλώντας περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, προσαρμόστηκε σε 8 αγαπημένες ταινίες που έσπασαν τα ταμεία και η Ρόουλινγκ κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πολλά από τα οποία τα δώρισε. Μάλιστα έχασε μέχρι και τον τίτλο της δισεκατομμυριούχου λόγω των υπερβολικών φιλανθρωπικών δωρεών που πραγματοποίησε. 

Ύστερα από την τεράστια επιτυχία του Χάρι Πότερ, η Ρόουλινγκ προχώρησε γράφοντας πολλά άλλα μπεστ σέλερ, ένα μιούζικαλ που αγαπήθηκε από το κοινό και μας ξαναέβαλε στο σύμπαν του Χάρι Πότερ δημιουργώντας το «Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται». Η συγγραφέας είναι πολύ δημοφιλής και στο Twitter, όπου δεν διστάζει να αφήσει την υπογραφή της σε βαρύγδουπες δηλώσεις εναντίον πολιτικών ή τρολλ του ίντερνετ.

Πιθανώς όμως, το πιο σημαντικό έργο της Ρόουλινγκ να είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα Lumos που η ίδια ίδρυσε. Η οργάνωση εργάζεται για να υποστηρίξει εκατομμύρια φτωχά παιδιά και τις οικογένειές τους δημιουργώντας «υπηρεσίες βασισμένες στην κοινότητα που παρέχουν στα παιδιά ιατρική, εκπαιδευτική και κοινωνική περίθαλψη και φροντίδα». 

Ποιος είναι ο Χάρι Πότερ λοιπόν μπροστά στην ίδια τη δημιουργό του; Πιο γοητευτική είναι η ιστορία της ζωής της Ρόουλινγκ παρά του οποιουδήποτε μάγου (εντάξει, ίσως να τις βάζαμε στο ίδιο καλάθι...) και ανυπομονούμε να δούμε σε ποια άλλα μέρη θα μας οδηγήσει στο μέλλον η εμπνευσμένη συγγραφέας!

Φωτογραφίες: Shutterstock