Facebook/NikkolePaulun
Facebook/NikkolePaulun
19|06|2017 15:12
SHARE
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Γιατί η φωτογραφία αυτού του 7χρονου αγοριού που κάνει δουλειές του σπιτιού έχει εξοργίσει το ίντερνετ


Τι θα κάνατε αν ήσασταν εργαζόμενη μητέρα και προσπαθούσατε μεγαλώσετε δύο παιδιά μόνη σας, χωρίς βοήθεια; 

Η 22χρονη Νikkole Paulun από το Μίσιγκαν, single και μητέρα δύο παδιών, πριν μερικούς μήνες, ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook φωτογραφίες που δείχνουν το γιο της, Lyle, να κάνει δουλειές του σπιτιού.
Μεγαλώνοντας μόνη της τα παιδιά της, η Νikkole, δουλεύει σκληρά, τόσο για να φροντίσει την οικογένεια της, όσο και για να τους μεταδώσει αξίες απαλλαγμένες από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Όπως λέει και η ίδια, «δεν θέλω απλώς να μεγαλώσω δύο ανθρώπους, αλλά δύο παραγωγικά και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας, που δεν σκέφτονται σεξιστικά, που θα ξέρουν να κουρεύουν το γκαζόν, να πλένουν τα ρούχα τους, να μαγειρεύουν το φαγητό τους». 


Για την ακρίβεια, η στάση της επιβεβαιώνεται και επιστημονικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι με το να βάζετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές σπιτιού από μικρή ηλικία, τα βοηθάτε να γίνουν πιο ανεξάρτητα ως ενήλικες και πιο πετυχημένοι ως επαγγελματίες. 
Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, ένα χαρακτηριστικό που, μεγαλώνοντας, θα τα βοηθήσει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να θέτουν στόχους στη ζωή τους.

Παρόλα αυτά, πολλοί έσπευσαν να κρίνουν αρνητικά για την επιθυμία της να δείξει στο γιο της ότι οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών. Μια γυναίκα της έγραψε ότι δεν μπορεί να βάζει τα παιδιά της «να είναι οι σκλάβοι της ή να κάνουν τις δουλειές που εκείνη βαριέται να κάνει».  

 

 


Ποια ήταν η αποστομωτική απάντηση της Nikkole; «Στην πραγματικότητα, απολαμβάνω να καθαρίζω και να μαζεύω το σπίτι και ο Lyle με βοηθάει. Όταν η Ellie μεγαλώσει, θα συμβάλλει κι εκείνη με τη σειρά της. Και όχι δεν θα μάθει να κάνει μόνο στερεοτυπικά “γυναικείες δουλειές” όπως να πλένει τα πιάτα, αλλά και να κουρεύει το γκαζόν».  

Μεταξύ άλλων, στη λεζάντα με την οποία συνοδεύει τη φωτογραφία της, γράφει: «Γιατί μαθαίνω στο γιο μου να μαγειρεύει και να κάνει δουλειές σπιτιού; Επειδή το νοικοκυριό δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών. Επειδή μια μέρα θα γίνει ένας άντρας που θα μένει μόνος του και που βασικά θα ξέρει πως να πλένει τα ρούχα του και να μαγειρεύει το φαγητό του. Επειδή μια μέρα μπορεί να θέλει να εντυπωσιάσει μια κοπέλα με ένα γεύμα μαγειρεμένο από τα χεράκια του. Επειδή, ίσως, έρθει μια μέρα που θα έχει παιδιά και μια σύζυγο και θα προσφέρει σε αυτούς... Γονείς, θυμηθείτε, κάθε άντρας που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να μαγειρεύει ή να μαζεύει, ήταν κάποτε ένα αγόρι στο οποίο απλώς ποτέ δεν τα έδειξαν όλα αυτά». 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε πως το ποστ της έχει πάρει πάνω από 160 εκ. like και 61.942 shares.