shutterstock
shutterstock
FREE THE NIPPLE

«Genderless nipples»: Ένας λογαριασμός στο Instagram που έχει μόνο θηλές


Το Free the nipple είναι ένα κίνημα που στηρίζει το δικαίωμα των γυναικών να δείχνουν ελεύθερα τις θηλές τους, με την ίδια φυσικότητα που μπορούν να το κάνουν, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα, και οι άντρες. Και η αλήθεια είναι ότι μετράει πολλούς υποστηρικτές, ανάμεσα τους και διάσημες γυναίκες όπως η Kendall και Kylie Jenner και η Rihanna. 

Το μόνο πρόβλημα με τη δημοσίευση φωτογραφιών οι οποίες προωθούν αυτή τη φιλοσοφία είναι ότι τα social media τις λογοκρίνουν και τις κατεβάζουν. 

 

 

Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στην έκθεση του γυμνού σώματος και σε εικόνες που εκθέτουν σημεία τα οποία, «κανονικά», είθισται να είναι καλυμμένα (ίσως να θυμάστε εκείνη τη φορά που το Ιnstagram κατέβασε τη φωτογραφία μιας γυναίκας επειδή πάνω στο παντελόνι της φαινόταν μια μεγάλη κηλίδα αίματος από την περίοδο της). 


Εξαιτίας της συγκεκριμένης πολιτικής του Instagram, καθημερινά «κατεβαίνουν» αμέτρητες φωτογραφίες και διαγράφονται ένα σωρό λογαριασμοί οι οποίοι κρίνονται ως ακατάλληλοι για δημοσίευση ανάρμοστου περιεχομένου. Μάλιστα το Instagram δεν κάνει διακρίσεις. Άπαξ και εντοπίσει θηλές «κατεβάζει» τη φωτογραφία, είτε πρόκειται για τη Μαρία από την Κρήτη, είτε για τη Rihanna (όπως και έκανε δηλαδή, πριν λίγο καιρό, όταν ανέβασε μια topless φωτογραφία της από το εξώφυλλο του περιοδικού Lui). 

Βέβαια, το τι θεωρεί το Instagram «ανάρμοστο» δεν είναι, ακριβώς αυτό που θα λέγαμε, ευρέως αποδεκτό, αλλά -μεταξύ άλλων- πρόκειται για φωτογραφίες στις οποίες, σε κάποιο σημείο, φαίνονται οι θηλές από το στήθος μιας γυναίκας. 

 


Για μισό λεπτάκι όμως. Γιατί οι άντρες μπορούν να δείξουν δημόσια τις θηλές τους ενώ με τις γυναίκες υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα; Αυτό το ερώτημα, που έχει εξοργίσει μια μεγάλη μερίδα κόσμου, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί ο λογαριασμός Genderless Nipples, στο Instagram. 

 

Εκεί ανεβαίνουν φωτογραφίες που δείχνουν κοντινές λήψεις από θηλές. Από τη στιγμή που δείχνουν απλώς μια θηλή χωρίς να υπονοείται οτιδήποτε άλλο πίσω από αυτό και χωρίς να φαίνεται αν ανήκουν σε άντρα ή σε γυναίκα, αμέσως-αμέσως το Instagram δεν έχει το δικαίωμα να τις κατεβάσει. Σατανικό;

 

 

 

(Ναι,μοιάζουν με τεράστια σπυριά-κάπως!). 


Βέβαια, κρίνοντας από τη φύση του account και το λόγο δημιουργίας του, το πιο προφανές και λογικό είναι αυτές οι θηλές να ανήκουν σε γυναίκες. 

 

 


«Οι άντρες επιτρέπεται να δείχνουν τις θηλές τους, ενώ στις γυναίκες απαγορεύεται. Στηρίζουμε όλα τα φύλα! Ας αλλάξουμε αυτή την πολιτική», γράφουν στο bio του λογαριασμού. 

 

 


Αν και δεν γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την πανέξυπνη ιδέα και μόνο που κατάφεραν να στηρίξουν το κίνημα Free The Nipple «ξεγελώντας» το Instagram, τους αξίζουν συγχαρητήρια.