INstagram
INstagram
H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM

#Womanspreading: Η εκδίκηση των γυναικών για όλες τις φορές που οι άντρες απλώνουν τα πόδια τους μέτρο


Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες στο Instagram φωτογραφίζονται με τα πόδια απλώμενα κατά πλάτος. 

Aκόμα κι αν δεν έχετε ακούσει τον όρο «manspreading», σίγουρα το έχετε δει ή και βιώσει με κάποιο τρόπο. Πρόκειται για τη στάση του σώματος που έχει ένας άντρας όταν κάθεται με τα πόδια του άνοιχτά, μακριά το ένα από το άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος ενός χώρου (ή τουλάχιστον πολύ μεγαλύτερο από το άνοιγμα της λεκάνης του). Σύμφωνα με τους ειδικούς της γλώσσας του σώματος, που πρόσφατα πάλι, μελέτησαν την συγκεκριμένη στάση του σώματος, αυτή η κίνηση-σύμβολο θέλει να υποδηλώσει την έμφυτη ανάγκη των ανδρών να αναδείξουν τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και, φυσικά, να υπερισχύσουν στο χώρο. 

Ναι, ακόμα κι αν αυτός είναι το βαγόνι του μετρό. 

 

 

 

Ορισμένοι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι αυτή η στάση δε γίνεται για σεξιστικούς λόγους, αλλά για λόγους φυσιολογίας. «Το συνολικό πλάτος της λεκάνης είναι σχετικά μεγαλύτερο στις γυναίκες και τα οστά τους πιο εύκαμπτα. Αυτό δεν ισχύει και για τους άνδρες για τους οποίους είναι όντως λιγότερο βολικό να κάθονται με τα πόδια ενωμένα», έχει δηλώσει στην The Independent, ο νευροχειρουργός John Sutcliffe. «Υποψιάζομαι πως οι περισσότεροι άντρες κάθονται έτσι ώστε να αποφεύγουν την πίεση που ασκούν οι μυς των μηρών στους όρχεις», συμπλήρωσε. 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η συγκεκριμένη στάση σώματος έχει εγείρει αντιδράσεις, φέτος το καλοκαίρι, απαγορεύτηκε να γίνεται μέσα στα ΜΜΜ της Μαδρίτης ενώ το μετρό της Νέας Υόρκης, ήδη από πέρυσι έχει οργανώσει και anti-manspreading καμπάνια, ενθαρρύνοντας τους επιβάτες να είναι πιο διακριτικοί και ευγενικοί (με τους συνεπιβάτες τους) κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα ΜΜΜ. 

Μετά τους άντρες, οι γυνάικες έχουν αρχίσει να υιοθετούν τη συγκεκριμένη στάση (αλλά ευτυχώς, όχι με τρόπο που «καταπιέζει» άλλους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά τους). Αν και πρόκειται για μια στάση, που, αντικειμενικά, δεν είναι θηλυκή, μοντέλα, editors, fashion influencers και διάσημες έχουν ήδη δείξει το δρόμο.

Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, αρκετές διάσημες, ανάμεσα τους η Μπέλα Χαντίντ και η Εμιλι Ραταικόφσκι, τον τελευταίο καιρό, έχει παρατηρηθεί ότι, ανεβάζουν snaps, stories και φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται να κάθονται με τα πόδια απλωμένα, όπως ακριβώς συνηθίζει να κάνει το αντίθετο φύλο. Στόχος τους δεν είναι να αναδείξουν τη σεξουαλικότητα τους, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν εξαιρέσουμε τη Μπέλα Χαντίντ την οποία βλέπουμε σε ένα από τα πρόσφατα ταξίδια της να κάθεται μέσα στο αεροπλάνο με τα πόδια απλωμένα, από τις ημερομηνίες που έχουν ανέβει οι υπόλοιπες φωτογραφίες στα social media, φαίνεται ότι η τάση δεν είναι καινούρια. Το πιθανότερο είναι όμως ότι μάλλον θα αρχίσετε να τη βλέπετε όλο και περισσότερο στο feed σας στο Instagram (ειδικά αν ακολουθείτε και λογαριασμούς από το εξωτερικό) μέσα στο 2018. 

Ενας τρόπος να ενθαρρύνουν τις γυναίκες και να αμβλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα; Μια φυσική εξέλιξη φεμινιστικών κινημάτων που καταλαμβάνουν τα socia media; Ενα viral thread κατά του σεξισμού; 

O,τι κι αν είναι, γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, έχουν αρχίσει να ακολουθούν το παράδειγμα των influencers και να αυξάνουν τον αριθμό των φωτογραφιών στο hashtag #womanspreading στο Instagram δείχνοντας την εναντίωση τους σε οποιοδήποτε είδος καθωσπρεπισμού. Τουλάχιστον απελευθερωτικό.